Keskustelu:Shakki/Arkistoitu Vertaisarviointi

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä sivu on arkisto. Älä muokkaa tätä sivua.

Arkistoitu vertaisarviointi[muokkaa wikitekstiä]

Artikkeli oli vertaisarvioinnissa 27.kesäkuuta 2006-18.heinäkuuta 2006

Shakki[muokkaa wikitekstiä]

Tämä artikkeli täytyy saada suositeltujen sivujen joukkoon. Artikkelia pitäisi vielä kuitenkin laajentaa. Esim. tietokone-shakista ei ole kirjoitettu mitään. Englannin wikipediassa olisi paljon hyvää suomennettavaa. Artikkelin muista puutteista toivoisin keskustelua tällä sivulla. --Rommel2 27. kesäkuuta 2006 kello 18.52 (UTC)

Muutama pikainen mielipide:
  • Yleistä-kappaleen voisi varmasti yhdistää johdantoon.
  • Historian voisi minusta siirtää lähemmäs alkua ja siitä pitäisi tietysti laajentaa :)
  • Merkintätavoista-kappaleessa on minusta turhan yksityiskohtainen ja sen voisi siirtää omaan artikkeliinsa.
  • Samoin sanaston voisi siirtää omaan "Luettelo shakkitermeistä" tjsp. Tärkeät käsitteet, kuten matti, selitetään varmasi jo säännöissä.
  • Siirrot-kappaleessa on paljon tyhjää tilaa noiden nappuloiden kuvien alla.

-- Jniemenmaa 28. kesäkuuta 2006 kello 13.52 (UTC)

Kiitos hyvistä ehdotuksista. Aloinkin tässä jo muokkaamaan artikkelia niiden pohjalta. Eliminoin tyhjää tilaa siirrot-osiosta ja siirsin historia-osion parempaan paikkaan. Pitäisin yleistä-kappaleen ainakin vielä erillään johdannosta, koska siitä tulisi vähän turhan pitkä alku artikkelille. Laajensin kuitenkin itse johdantoa. Artikkelissa on vielä paljon pieniä osioita, joita pitää laajentaa. --Rommel2 28. kesäkuuta 2006 kello 16.48 (UTC)

Pikashakin ja kirjeshakin voisi artikkelissa myös mainita. Pelivaiheet kaipaa vähän laajennusta ja artikkeliin voisi laittaa lisää kuvia. --Rommel2 30. kesäkuuta 2006 kello 20.03 (UTC)

Artikkelissa on kauheasti asiaa siirroista (kuvat ainakin ovat isoja); eikö niitä voisi tiivistää ja tehdä oma artikkeli "Säännöt" enwikin tapaan? Nappulakuvat kuitenkin ehkä turhia noin isoina. --Olimar 30. kesäkuuta 2006 kello 20.09 (UTC)
Nähdäkseni siirrot on ilmaistu aika tiiviisti ja ne kuuluvat oleellisena osana artikkeliin. En muuttaisi tuota osiota kuvienkaan osalta. Artikkeli kaipaa mielestäni kuvia ja siirrot-osioon jäisi muutoin turhan paljon tyhjää tilaa, jos nappuloiden kuvat poistettaisiin. --Rommel2 1. heinäkuuta 2006 kello 15.04 (UTC)
Kyllä artikkelissa nyt säännöt pitää kertoa. --Miihkali 1. heinäkuuta 2006 kello 18.45 (UTC)
Lukiessani sattumalta artikkelin (olen itse pelannut jonnin verran shakkia) en tiennyt mitään vertaisarvioinneista (keksin Wikin n. pari viikkoa sitten). Päätin kuitenkin lukiessani artikkelin, että jos suinkin keksin miten se teknisesti tapahtuu, ehdotan tätä suositelluksi sivuksi, niin hyvän vaikutuksen artikkeli teki minuun. Kun sitä silmällä pitäen kokeilin Wikin eri linkkejä päädyin tänne.
Artikkelissa on varmaan paljon viilailtava ja lisättävää, ehkä painotuksiakin pitää muuttaa mutta hyvä ja vankka perusta on luotu. Erityisesti linkkejä pitäisi lisätä (Fics'iin eli ilmaiseen internet-shakkipeliin, jota pelaa sadat pelaajat koko ajan, peli on auki 24h/vrk), se on ehdottomasti linkitettävä (laitan itse linkin kun kerkeän ellei sitä muuten sinne ilmesty), samoin kaipaan linkkejä shakkiteoriaa (esim avausteoriaa) käsitteleviin sivustoihin. Muistaakseni englanninkielinen Wiki käsitteleen laajastikin avausteoriaa, mutta se ei mielestäni kuulu tavallaan Wikeille, joissa on kuitenkin perusluonteeltaan ehkä yleistietoa, vaan jollekin omalle shakkipeli-sivustolle.
Artikkelia voidaan ehkä moittia liiallisesta yksityiskohtaisuudesta, mutta sellaisen arvostelun esittäjä pitäisi ensin esittää, miten syvälle yksityiskohtiin Wikissä julkaistujen artikkeleiden yleensä pitäisi mennä. Kun kerkeän - ja jos jaksan - laitan ehkä selostuksen Paul Morphyn vuonna 1858 (muistaakseni) pelaamasta vieläkin loistavasta ooppera-pelistä (pelattiin väliajalla Pariisin oopperassa) artikkeliin. Peli on selostettu Ristojien sivulla mainitussa kirjassa. Laitan sen senkin vuoksi, että kalusin itse nettia päivätolkulla etsien tuota peliä (olin kadottanut Ristojien kirjan).
Hyvä!--KHJ 2. heinäkuuta 2006 kello 03.08 (UTC)
Artikkelissa on vielä tekemistä. Kiitos kuitenkin sen laajentamisesta. Artikkelin täytyy olla täällä vertaisarvioinnissa ainakin kaksi viikkoa, jotta se voitaisiin laittaa ss-äänestykseen. Artikkeli kannattaisi kuitenkin tehdä mahdollisimman hyväksi ennen äänestykseen laittamista, koska äänestäjät ovat erittäin tarkkoja mitä äänestävät suositelluksi. Äänestyksessä artikkelin pitäisi saada vähintään 80% kannatus eli jo muutamakin vastustan ääni voi olla kohtalokas. --Rommel2 4. heinäkuuta 2006 kello 16.17 (UTC)

Pika-shakki ja keskipeli-osiot kaipaavat vielä laajennusta. Tietokone-shakista pitäisi myös saada asiaa ja alusta pari punaista linkkiä pois. --Rommel2 13. heinäkuuta 2006 kello 17.15 (UTC) Muutoin olisi kai jo valmis ss-äänestykseen. --Rommel2 14. heinäkuuta 2006 kello 21.02 (UTC)

Eikö shakki jaeta pelin vaiheen mukaan avaus-alkupeli-keskipeli-loppupeli? Nyt seassa puhutaan taktiikasta ja strategiasta, joista kertoisin erikseen. Myös tärkeä joukkuekisa shakkiolympialaiset taisi puuttua. Entä onko maailmanmestaruusinsitituutiosta muuta kuin luettelo MM-tittelin haltijoista. Kirjallisuuttakin pelistä on metrimäärin, parhaat yleisoppaat voisi haalia listaan suomea suosien. Olisiko tässä tarpeeksi talkoita? ;-) . Crash 14. heinäkuuta 2006 kello 13.46 (UTC)

Parantelin artikkelia näin aluksi siirtämällä muutaman osion parempaan paikkaa. Kirjallisuutta etsin myös lisää. Nuista maailmanmestaruuksista en tiedä. --Rommel2 14. heinäkuuta 2006 kello 21.22 (UTC)