Keskustelu:Seitsemän kuolemansyntiä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Turhia linkkejä[muokkaa wikitekstiä]

Jakaisin nuo artikkelissa olevat "turhat linkit" kolmeen kategoriaan:

1. Linkki ohjaa itsensä takaisin samalle sivulle

2. "Erikoisesta yleiseen": artikkeli käsittelee seitsemää kuolemansyntiä, eli erinäisiä tunnetiloja/tekoja kristillisestä näkökulmasta. Linkit sen sijaan viittaavat "yleiseen tunnetilaan" (irti kristillisestä kontekstista).

3. Linkki menee täysin ohi aiheesta (esim. ylensyönti -> ylipaino). Tällainen tokkopa lisää lukijan asiantuntemusta ylensyönnistä kristillisenä kuolemansyntinä.

Linkit yksi kerrallaan läpikäytynä:

  1. Turhamaisuus -> Seitsemän kuolemansyntiä
  2. Kateus -> Yleinen tunnetila (erikoisesta yleiseen; pois kristillisestä kontekstista)
  3. Viha -> Yleinen tunnetila (erikoisesta yleiseen; pois kristillisestä kontekstista)
  4. Laiskuus -> OK (katso alta)
  5. Ahneus -> OK (katso alta)
  6. Ylensyönti -> Ylipaino (?)
  7. Himo -> Yleinen tunnetila, määritelmäsivu (erikoisesta yleiseen; pois kristillisestä kontekstista)

Poistin nyt ainakin aluksi nuo linkit, mutta jos niitä ehdottomasti sivulle kaipaa, niin ehdottaisin, että tehdään kuten Laiskuuden ja Ahneuden kohdalla ja linkitetään omaan sivustoonsa [laiskuus (kuolemansynti), ahneus (kuolemansynti)].

Sitten vielä:

  1. Ymäpäristön saastuttaminen -> Erikoisesta yleiseen: tarvitseeko todella linkittää lukijalle arkikielen sana "ympäristö"? ...tai saastuttaminen?
  2. Geenimanipulaatio -> OK
  3. Ylenpalttisen vaurauden kerääminen -> Erikoisesta yleiseen: "vauraus" on arkikielen sana. Ylenpalttinen vaurauden kerääminen sen sijaan viittaa täysin omaan ilmiöönsä, esim. juuri ahneuteen.
  4. Köyhyyden aiheuttaminen -> Viitataanko "köyhyyteen" vai esimerkiksi "riistoon", "pääoman kumuloitumiseen", "sosiaaliseen epätasa-arvoon" tms.? Käsitettä "köyhyys" tuskin tarvitsee lukijalle selittää, ja köyhyys tutkimuskohteessaan on taas vallan eri asia kuin esim. katolinen kirkko termillä paneutuu.
  5. Huumekauppa ja huumeiden käyttö -> Huumeiden käyttö viittaa artikkeliin huumeet
  6. Moraalisesti kyseenalaiset kokeilut -> Erikoisesta yleiseen: jos viitattaisiin omaan artikkeliin "Moraalisesti kyseenalaiset kokeilut", jotka selventävät lukijalle, mitä nämä tällaiset oikein ovat, niin olisi ihan perusteltua. Nyt sen sijaan hypätään todella yleiseen, "moraali".
  7. Ihmisen perusoikeuksien rikkominen -> OK. Perusoikeudet ovat erikoistuvaa aihepiiriä. Jos välttämättä haluttaisiin viitata jälleen erikoisesta yleiseen, niin voitaisiin linkittää sana "ihminen" ;) --Jayaguru-Shishya (keskustelu) 12. tammikuuta 2014 kello 22.08 (EET)[vastaa]