Keskustelu:Sähköpyörä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

EU-pykälien soveltamisesta[muokkaa wikitekstiä]

Briteissä moottoroituja polkupyöriä myydään "triple-mode" -pyörinä - tällä tarkoitetaan, että pyörä toimii tavallisena polkupyöränä, pedelecinä tai pelkästään moottorilla, kts. esim. http://www.powacycle.co.uk/electric-bikes.asp - pyörät eivät täytä ainakaan niitä vaatimuksia, mitä Suomessa mopoon liitetään. EU-direktiivin tiivistelmä ja Britannian käytäntö näyttävät olevan ristiriidassa keskenään. Vai onko kyse siitä, että pienitehoista mopoa koskevat määräykset ovat Briteissä löyhemmät kuin esim. Suomessa (ei tarvita mopokorttia, ikäraja 14 kun Suomessa 15, kts. esim. http://www.otron.co.uk/pages/ebike.htm

Alexander Stubbin "Jopo-lain" mukaan "jos tavara on hyväksytty maassa A, se pitää hyväksyä myös maassa B. " (kts. esim. http://www.iltalehti.fi/uutiset/200802217281115_uu.shtml). Mediassa raportoidun mukaan Stubbin Suomesta ostamaa Jopoa ei belgialaispykälien mukaan saisi käyttää Belgiassa kun siinä ei ole käsijarruja, mutta nyt siis kuitenkin Stubb olisi lehtitietojen mukaan ajanut läpi oikeuden ajaa Jopolla Belgiassa. Vastaavasti kai brittipykälien mukaisen sähköpolkupyörän myynti ja ajaminen Suomessa polkupyöränä pitäisi olla laillista? Tai ehkä ei, jos kyse on siitä että tieliikennnelainsäädäntö, vakuutuslainsäädäntö, ikärajat tms. ovatkin kansallisessa päätäntävallassa eivätkä EU:n piirissä, tai jos tosiaan on kyse pienitehoista mopoa koskevasta brittilainsäädännöstä?

Olisiko jollakulla lisävalaistusta asiaan?--jkp 25. toukokuuta 2008 kello 00.22 (UTC)

Lisävalaistusta löytyy osoitteesta http://www.atob.org.uk/questionselectric.htm - sen mukaan Britannian liikenneministeriö kertoo, että myyntiä tuskin kielletään, joten tilanne on vähintäänkin epävarma, ja Britannian sallivuuteen tuskin voi vedota Suomessa. "... our understanding is that the appropriate authorities (i.e. Trading Standards) are unlikely to take action to prevent the sale of these vehicles simply on the ground that they have neither a CoC or MAC..." - In other words, the legality of such electric bikes remains ambiguous until tested in law. However, as the majority of electric bicycles in use at the present time are of this type, conflict is bound to arrise sooner or later. This peculiarly British 'muddle through' obviously applies only in the UK." --jkp 25. toukokuuta 2008 kello 01.26 (UTC)
Tässä vielä ministeriön webbisivuilla oleva kannanotto vuodelta 2005: http://www.dft.gov.uk/pgr/roadsafety/drs/cyclingandmotorcycling/electricassistedpedalcycles --jkp 25. toukokuuta 2008 kello 01.38 (UTC)

10. kesäkuuta 2009 kello 15.54 käyttäjä Str4nd poisti ExtraEnergy linkin. Organisaatio määrittelee itsensä seuraavasti: ExtraEnergy ist ein gemeinnütziger Verein, der sich auf die Fahnen geschrieben hat, die Verbreitung muskel-elektrischer Fahrzeuge zu fördern. Vom Hauptsitz in Tanna (Thüringen) aus leistet ExtraEnergy unabhängigen Informations- und Promotion-Service rund um den Globus. Käyttäjä poisti myös linkin toiseen, sähköpyöriä koskevaan portaaliin. Palautin linkit. --Kulttuurinavigaattori 10. kesäkuuta 2009 kello 23.19 (EEST)[vastaa]