Keskustelu:Sähkön hinta

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Onko termille "Sähkön hinta-ajurit" olemassa lähde? Sain Googlella 0 hitttiä. Jos ei ole, niin ehdotan nimen vaihtoa tai ehkä mielummin yhdistämistä artikkeliin Nordpool esim. alaotsikolla "Hinnan määräytyminen". --jkv 14. maaliskuuta 2007 kello 16.08 (UTC)

Koko kappale pitäisi kirjoittaa uudelleen sillä tukkusähkön hinta määräytyy ensisijaisesti kysynnän ja tarjonnan eli kulutuksen ja tuotannon mukaan. Välillisesti hintaan vaikuttavat toki pohjoismainen vesitilanne, polttoaineiden hinnat, päästökauppa, vallitseva lämpötila sekä markkinoiden toimivuus ja rakenne. Muutenkin artikkelissa puhutaan sekavasti samoista asioista eri termeillä kuten markkinahinta ja tukkuhinta jotka molemmat tarkoittavat siis tukkumarkkinahintaa joka määräytyy Nord Poolissa. --Loisteho 28. toukokuuta 2008 kello 15.05 (UTC)

Artikkelin nimi[muokkaa wikitekstiä]

Käyttäjä:Joonasl, siirsit sivun Sähkön hinnan määräytyminen uudelle nimelle Sähkön hinnan määräytyminen Pohjoismaissa 13.2.2008. [1] Mielestäni edellinen oli parempi, sillä se on laajempi eikä rajaa pois muita maita. Koen, että muiden maiden pois rajaaminen ei ole puolueetonta: WP:NPOV: Neutraalin näkökulman tarkoitus ei ole peitellä eri näkökantoja vaan esitellä kantojen moninaisuus. Sivua ei voi pitää neutraalina, jos se esittää asiat vain yhdestä näkökulmasta. Koska wiki on kansainvälinen projekti, sivuja ei pitäisi rajoittua pohjoismaihin. Rinnakkaisartikkeli on toki hyväksyttävää, mutta nyt artikkeli on niin lyhyt, ettei sen jakamiselle ole mielestäni perusteita. Artikkelin nykytila ei pitäisi olla nimeämisen perusta. Kansainvälisestä wikistä on myös suurempi mahdollisuus löytää yleisartikkelille vastine. --Watti 5. maaliskuuta 2008 kello 19.48 (UTC)

Rajakustannus[muokkaa wikitekstiä]

Käyttäjä:Joonasl, lyhensit kirjoittamani rajakustannuksen tietoja Riisipuuron lähdemerkintä muutosten jälkeen 13.2.2008.[2] [3]. Mielestäni tieto ansaitsi paikkansa artikkelissa, kunnes vastaavalle tiedolle löytyy laajempi lähde.

Lähdemerkintä

Käyttäjä:Riisipuuro, muokkasit 7.11. rajahinnan lähteitä Merkitsin lähteet ref-tageilla, joka on suositeltava menetelmä. Käyttäjä:Rbnqss täydensi käytännön, kiitos. Liitit tietoon lähdepyyntöjä. Tieto on tarkistettavissa ja hyvämaineisen julkaisijan julkaisemia (Helsingin Sanomat). Esa Peltola ja Hannele Holttinen ovat VTT:n energiatutkijoita ja tuulivoima-asiantuntijoita.Wikipedia:Kerro kuka tekee: Hannele Holttinen on tehnyt väitöskirjan tuulivoimasta. Mielestäni näiden asiantuntijoiden näkemys on oleellista artikkeliin. Sanamuoto vastaa alkuperäistä kirjoitusta tulkintojen vähentämiseksi. Kirjoituksen nimittäminen mielipidekirjoitukseksi on vihjailevaa ja mitätöivää. Se ei ole neutraalia. Asiantuntijat edustavat itseään, riippumatta kirjoitussivusta Helsingin Sanomissa. Mielstäni maininta mielipiteestä on siksi perusteltua poistaa.--Watti 5. maaliskuuta 2008 kello 19.54 (UTC)

Lehden mielipidepalstalla julkaistu mielipidekirjoitus on vastuukysymyksiltään oleellisesti erilaisessa asemassa kuin lehden uutispalstoilla julkaistut artikkelit, joiden sisällöstä yksiselitteisesti vastaa päätoimittaja. Mielipidekirjoitusten osalta lehti vastaa ainoastaan lähinnä siitä ettei kirjoitus riko lakia tai hyvää lehtimiestapaa. Tämä on oleellinen ero ja oleellinen tieto myös lähdearvioinnin kannalta. Mielipidekirjoituksen nimittäminen mielipidekirjoitukseksi ei ole vähättelevää, vaan kertoo nimen omaan siitä vastaako lehti tiedosta vai ei. Mielipidekirjoituksen esittäminen lehden artikkeleita vastaavana tietona olisi lukijan tarkoituksellista sumuttamista. --Riisipuuro 6. maaliskuuta 2008 kello 06.48 (UTC)--
Jos mielipidekirjoituksissa on esitetty tietoja joita haluaa käyttää Wiki -artikkelin lähteenä ei pitäisi olla ylivoimaista kaivaa esiin näiden tietojen alkuperäinen lähde. Pelkkään henkilön nimeen tai titteliin pohjaaminen edustaa kritiikitöntä auktoriteettiuskoa jonka seurauksena ei voi olla hyvä Wiki-artikkeli. Muutenkin lähteiden tarkistettavuuteen voisi vähän enemmän kiinnittää huomiota. Rmac 23. toukokuuta 2010 kello 14.08 (EEST)Vastaa[vastaa]

Sähköyhtiön vaihto[muokkaa wikitekstiä]

Käyttäjä:Joonasl, poistit kappaleen sähköyhtiön vaihto 13.2.2008. [4] Sähköyhtiön vaihto vaikuttaa kilpailuun ja sitä kautta sähkön hintaan. Siksi lisäämäni pohjoismaisten käytäntöjen vertailu oli mielestäni olennaista artikkelissa.[5]. Pyydän että lisäät yhteenvedon tekemistäsi muutoksista. --Watti 5. maaliskuuta 2008 kello 19.55 (UTC)

Kumpikaan ei suoranaisesti liittynyt artikkelin käsittelemään aiheeseen ("Toisaalta Suomessa tuulivoiman laajamittainen lisäys on teknisesti ja maankäytöllisesti mahdollista, ja tuulivoimakannattajien mukaan myös kansantaloudellisesti edullista"), ne oli huonosti (non sequitur) sijoitettu artikkeliin ainoastaan teki siitä sekavamman. Wikipedian artikkelit eivät ole satunnainen kokoelma (edes paikkaansapitävää) tietoa. --Joonasl (kerro) 6. maaliskuuta 2008 kello 07.01 (UTC)

Sähköntuotannon kilpailutilanne pohjoismaissa[muokkaa wikitekstiä]

Saisiko tästä ajantasaisempaa tietoa? --0dorkmann (keskustelu) 20. toukokuuta 2023 kello 20.07 (EEST)Vastaa[vastaa]