Keskustelu:Ruisleipä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Korkean kylläisyysarvon ansiosta ruisleipä ei lihota, ja sen rasvapitoisuus on lähes olematon. Pitkäkestoisen energiansa vuoksi ruisleipää ei tarvitse nauttia kovin usein.

Tuo täytyisi korjata. Kansanterveyslaitoksen Elintarvikkeet ja sokeriaineenvaihdunta (ELSA) -tutkimuksen mukaan ruisleivällä on suurehko GI eli se ei ole hitaasti imeytyvää tai pitkäkestoista energiaa tai korkeaa kylläisyysarvoa. Kotimaisten mittaustuloksien mukaan runsaskuituisen täysjyväruisleivän (Oululaisen jälkiuunileipä) GI on jopa 77 eli sokeria (sakkaroosi) korkeampi.

Lähteet: http://www.ktl.fi/portal/suomi/julkaisut/kansanterveyslehti/lehdet_2007/nro_5-6_2007/suomalaisen_ruoan_hiilihydraatit_ja_terveys___elsa-tutkimus_etenee/ http://www.ajcn.org/cgi/content/abstract/84/5/1055 --JariJ 12. kesäkuuta 2007 kello 09.15 (UTC)

Ole hyvä korjaa. Jokainen joka huomaa virheen voi (ja on velvollinen:) tehdä korjaukset. --Ulrika 12. kesäkuuta 2007 kello 09.18 (UTC)

Kylläpä on puurot ja vellit sekaisin tuossa ruisleipä-artkkelissa. Huomaa että olemme jättäneet maatalousyhteiskunnan taaksemme ja siirtyneet kapunkielämään. --TapioK 3. maaliskuuta 2008 kello 17.50 (UTC)

Terveysvaikutukset[muokkaa wikitekstiä]

Tällä hetkellä teksti sanoo: "Ruisleivän on ajateltu usein aiheuttavan vähemmän terveydelle haitallisia verensokerin heilahteluja kuin valkoisen leivän. Tämä ei pidä kuitenkaan paikkaansa ainakaan tavallisen suomalaisen täysjyväruisleivän kohdalla, joka nostaa verensokeria yhtä jyrkästi ja lisäksi hieman korkeammalle tasolle. Täysjyväruisleivän aiheuttama verensokerin kokonaisnousu on myös 20 prosenttia suurempi kuin valkoisella vehnäleivällä." (https://www.researchgate.net/publication/12963390_Rye_bread_decreases_postprandial_insulin_response_in_healthy_Finnish_subjects)

Kuitenkin jos luet artikkelin tutkimuksen johon tuossa viitataan, niin siinä todetaan että insuliinivaste on SUUREMPI vehnäleipää syötäessä. Myös tuo 20 % on täysin tuulesta temmattu luku. Jos katsotaan tutkimuksessa Figure 1. niin huomataan että vehnäleivän nauttimisen jälkeen verensokeri laskee(!) ruisleivän vastaavaa tasoa alemmaksi 120 minuutin kohdalla => vehnäleipä on siis se joka aiheuttaa enemmän heilahteluita! Toisekseen ruisleivässä on moninkertaisesti enemmän kuitua. Liiallinen insuliinin erittyminen aiheuttaa insuliiniresistiivisyyttä, josta seuraa diabetes. (https://care.diabetesjournals.org/content/31/Supplement_2/S262)

MalluB (keskustelu) 22. joulukuuta 2020 kello 14.10 (EET)[vastaa]