Keskustelu:Roudari

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Tämähän on varsinaisen ruudinkeksijän tekemä artikkeli. Asia- ja kirjoitusvirheitä havaittavissa.

Roudari on bändin työntekiä joka virittää lavalla PA-laitteet kuten esimerkiksi miksauspöydän ja kaiuttimet.

Kieliopista sen verran, että työntekiä ei ole sana, pilkut puuttuvat ja pronominin käyttöä voi miettiä uudelleen. Asiavirheistä taas sen verran, että roudari tuskin virittää lavalla miksauspöytää tai kaiuttimia. Joku muu varmaan tietää tästä asiasta enemmän kuin minä, niin se korjatkoon artikkelin paremmaksi. Itse jätin korjaamatta riittävän informaation takia. Aika roskaa tämä artikkeli kuitenkin tässä asussaan on.

--Teräsmies 1. helmikuuta 2007 kello 07.39 (UTC)

Kylläpä se vain on nimenomaan roudarin tehtävä virittää ne mikserit ja kajarit, roudari mielletään suomen kielessä monesti vain apukädeksi joka kantaa tavaroita, mutta englanninkielen termi road crew ehkä paremmin selittää ammatinkuvan laaja-alaisuutta. Road crewiin kuuluu niin apukädet, lavateknikot, äänimiehet kuin valomiehetkin. Ja Suomen kokoisessa maassa kyllä jokainen äänimies ja bussikuskikin kantaa niitä kamoja. Artikkelin kieliasu kyllä ehkä on mitä on ja sen voisi uudelleen kirjoittaa tietosanakirjamaisemmaksi, mutta asiavirheitä en kyllä näe. Lähteet olisi tietysti hyvä jostain saada. Woden 26. toukokuuta 2008 kello 12.49 (UTC)

Mä en ehkä lähtisi johtamaan merkitystä suoraan englannista. Kyseessä on slangisana, joka on verbistä johdettu substantiivi ihan samalla tavalla kuin "kuljettaja" (verbistä kuljettaa) tai "asentaja" (verbistä asentaa). Jos asia on näin, ja tässä merkityksessä sitä keikkamusiikkialan sisällä minun kokemukseni mukaan yleisimmin käytetään, roudari on henkilö, joka tekee roudausta. Kantasanana on siis verbi roudata, joka suunnilleen tarkoittaa kamojen kantamista, asennusta ja ripustusta, mahdollisesti myös kytkentää. Roudari ei kuitenkaan ole kattokäsite kaikelle tekniselle henkilökunnalle. Saliäänimies on saliäänimies ja valomies on valomies jne. Henkilön nimitys tulee hänen ensisijaisen tehtävänsä mukaan, vaikka tosiasia onkin, että yleensä kaikki osallistuvat kamojen kantamiseen. Road Crewstä mainittakoon sen veraan, että useissa tapauksissa myös isossa maailmassa bändin muusikotkin katsotaan osaksi Road Crewtä. Road Crew on se osa orkesterin kokonaisorganisaatiota, joka tekee keikkaa. Sen lisäksi Crewssä voi olla paljon muutakin väkeä, kuten managereita, myyjiä, PR-henkilöitä, jne.