Keskustelu:Rauman räjähdysonnettomuus

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Hei kaikki te, jotka olitte jollakin tapaa tekemisissä klooriräjähdyksen kanssa tai joilla on kuultua/koettua tietoa tapahtuneesta

Olisin kiinnostunut kaikesta 5.-6.11.1947 tapahtumiin liittyvästä tiedosta.

Itse synnyin juuri siinä rytäkässä yöllä 6.11. Asuimme tuolloin Notkolassa Konepajankadulla. Illalla 5.11. vanhempani olivat katsoneet ihmeissään kuinka katulamput peittyivät usvaan tai sumuun. Lapset ulkona olivat alkaneet pyörtyillä ja vanhemmat olivat kantaneet heidät sisälle.Ilmassa oli pistävä haju. Klooripilvi meni juuri tuon alueen yli. Silloin alkoivat äitini Irma Kempaksen synnytyspoltot. Taksia oli aivan toivoton saada ja niinpä he lähtivät märkä nenäliina suunsa edessä juoksemaan kyyryssä kohti synnytyslaitosta. Anderssonin sillan luona oli tullut Rauma-Raahen tehtailta päin kuorma-auto, jonka lavalla oli turman uhreja ja loukkaantuneita. He olivat päässeet liftaamaan auton hyttiin ja jäivät pois kyydistä synnytyslaitoksen kohdalla .Se sijaitsi vanhan rautieaseman luona, radan toisella puolella. Isäni soitti laitoksen ovikelloa ja avaamaan tullut naishenkilö kauhisteli voimakasta kloorin hajua ja sanoi, ettei sisälle saa missään tapauksessa tulla, kun haisette noin hirveästi. Isäni oli hiljan ollut sodassa 5 vuotta ja tokaisi paljon siellä nähneenä: -Sisään vaan. Toisia kuolee ja toisia syntyy. Niinpä he pääsivät sisälle ja äitini synnytti minut yöllä 6.11. kovasti koko ajan oksennellen. Aamulla lääkäri oli pitänyt ihmeenä sitä, että äitini ja minä jäimme ylipäänsä henkiin. Kaiken todennäköisyyden mukaan minun ei olisi siis pitänyt hengissä syntyäkään. Ensimmäinen hengenvetoni oli Gloria-klooria.Elämän Antajalle kiitos!

Isäni ei ollut päässyt illalla palaamaan kotiin, vaan oli mennyt järjestettyyn joukkomajoitukseen. Muistelisin hänen sanoneen Tarvosaaren kouluun. Wikipediassa näyttää kuitenkin olleen Karin kouluun.

Tämä kertomus oli mahdollisimman tarkasti edesmenneiden vanhempieni kertomusten mukainen. Mitään siihen lisäämättä tai mitään siitä poistamatta.

Raumalla 5.11.2013

Lasse Kempas

85.131.77.105 5. marraskuuta 2013 kello 19.48 (EET)[vastaa]