Keskustelu:Rauman murre

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Rauman murre on lounaismurre ja Porin murre hämäläismurre. Poistan väitteen Porin ja Rauman murteen sukulaisuudesta. Käyttäjä:JAA 1.4.2006 20.00 (UTC)

rauman murre on eri asia kuin rauman giäl, rauman murre on rauman giälen ja yleisen lounaismurteen sulautuma, joka on yleistynyt ihmisten liikkumisen takia. rauman giäl on useinmiten vanhojen, natiivien raumalaisten puhumaa kieltä, jota myös esimerkeissä käytetään. suurin osa raumalaisista ymmärtää (lähes) täydellisesti rauman giältä, mutta ei puhu sitä.  –Kommentin jätti 85.76.32.7 (keskustelu)

Voisiko tämän lisätä?[muokkaa wikitekstiä]

Joidenkin lähteiden mukaan raumaa voidaan myös pitää kielenä, esimerkiksi tämä sanoo "Rauman kieltä ei mielletä vain murteeksi, sillä Rauman murre on muuntunut myös kirjakieleksi." ja tämä sanoo "Rauman murre on muuntunut myös kirjakieleksi, mikä on pohjana sille, että murretta mielellään sanotaan kieleksi. Kun murretta on alettu kirjoittaa, sitä on alettu kunnioittaa entistä enemmän". Voisiko artikkeliin kirjoittaa näin: "koska rauman murteesta on tullut kirjakieltä ja eroaa muista suomen murteista, jotkut haluavat pitää sitä kielenä vaikka kuitenkin virallisesti se on murre eikä kieli."--ValtteriLahti12 (keskustelu) 17. lokakuuta 2020 kello 11.28 (EEST)

Viimeiseen kysymykseen: ei voisi. Tuossa ehdottamassasi virkkeessä olet itse keksinyt osat ”eroaa muista suomen murteista” ja ”virallisesti se on murre eikä kieli”. Lähteessä vain murteen oma kirjakieli esitetään syyksi sille, miksi murretta voi kutsua kieleksi, sen erilaisuutta muihin murteisiin verrattuna ei ole mainittu. Lisäksi tuo virallisuus on huono, usein mitään merkitsemätön käsite, jota lähde ei myöskään tue. --Paranaja (keskustelumuokkaukset) 17. lokakuuta 2020 kello 14.02 (EEST)

Minulla oli siinä kaksi lähdettä, mutta siis voisiko sitten lisätä "koska raumaa käytetään kirjallisuudessä sitä voi kutsua kieleksi(kin)" --ValtteriLahti12 (keskustelu) 17. lokakuuta 2020 kello 16.02 (EEST)

Ainoastaan sellaista voi lisätä, mikä lukee lähteessä. Aloita siis sillä, että kokoat yhteen lähteet, joita haluat käyttää. Seuraavaksi teet sellaisen leikin, jossa kuvittelet, että et tiedä yhtään mitään rauman murteesta. Leikin tavoite on saada muodostettua yksi virke rauman murteesta ja siitä, voidaanko rauman murretta kutsua kieleksi ja miksi. Et siis tiedä mitään aiheesta, joten sinun täytyy lukea nuo aiemmin kasaamasi lähteet. Luettuasi lähteet ja ymmärrettyäsi niiden sisällön muodostat sen virkkeen tarkasti lähteitä referoiden, ilman mitään omia päätelmiä. Voilà! Leikki on ohi, ja voit lisätä kirjoittamasi neutraalin, asianmukaisen ja lähdettä noudattavan tekstin artikkeliin. --Paranaja (keskustelumuokkaukset) 17. lokakuuta 2020 kello 19.13 (EEST)