Keskustelu:Rahake

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

En tiedä mitä pitäisi laittaa luokitteluksi, kolikko ei kelpaa koska poletit on myös tehty paperista tai muovista, raha ei kelpaa koska se on valtion valmistama, valuuttakaan ei kelpaa koska sekin viittaa valtioon. Toisaalta Lounasseteli -artikkelin luokittelussa on raha, vaikka se ei mun tietääkseni ole valtion valmistama.

EDIT: En huomannut, että joku oli jo lisänny luokittelun. Kommentin jätti PeqoS7 (keskustelu – muokkaukset).

Elintarvikekaupat[muokkaa wikitekstiä]

Ovatko ruokakaupoissa käytetyt pyöreet hopean väriset "kolikot" myös poletteja? Jos ovat, eihän näitä kai luokitella rahaks jos niitä on jaettu joskus kaupoissa täysin ilmaiseksi.


PS: Entäpä rautatieasemissa, pankeissa sekä verotoimistoissa olevat "jonotuslipukkeet"? Kommentin jätti PeqoS7 (keskustelu – muokkaukset).

Mielestäni eivät koska niillä ei kuitenkaan saa mitään toisin kuin poleteilla. Miten olisi "Kärrykolikko"?

Eivätkä myöskään jonotuslipukkeet ole poletteja. Aku506 10. heinäkuuta 2009 kello 10.13 (EEST) Se on vähän niin ja näin. Raha on oikeastaan yleinen maksuväline, mutta riippuu varmaan taloustieteilijästä, voiko tätä näin määritellä. Wikipedialuokaksi kelvannee. --Höyhens 9. heinäkuuta 2009 kello 01.15 (EEST)

Musta tuntuu että enimmäkseen kolikkoa ulkomuodoltaan muistuttavat erityisrahat on poetteja, mutta en ole varma. Jos löytäisit jostain vaikka googlella jonkin lähdelinkin, se auttaisi asiaa. terv. --Höyhens 9. heinäkuuta 2009 kello 01.17 (EEST)

Toisaalta monissa maissa on käytetty valtioiden liikkellelaskemia poletteja yleisinä maksuvälineinä silloin voidaan puhua mitä ilmeisimmin rahasta. Vesteri 9. heinäkuuta 2009 kello 01.20 (EEST)
Mites ne eroaa kolikoista noin periaatteellisesti? --Höyhens 9. heinäkuuta 2009 kello 01.21 (EEST)
Itse olen nähnyt paperista tehtyjä poletteja vain kerran, se oli Venäjän huvipuistossa jossa aina pelattuasi jotain peliä (tyyliin: "mitä lujempaa isket vasaralla johonkin kohtaan sitä ylemmäs pisteet nousevat") sitä enemmän pisteitä sai ja sitä enemmän poletteja sai, poletteja oli myös erivärisiä. Kun olimme poistumassa huvipuistosta siellä oli kauppa jossa pysty ostamaan vaikka mitä (pääasiassa kuitenkin pehmoleluja), näitä joko pysty ostamaan oikealla rahalla tai huvipuistossa ansatuille poleteilla. Poletit muistuttivat ulkonäöltään tosi paljon näitä: http://www.mining-memorabilia.co.uk/Penallta%20Tickets.jpg tuossa kuvassa olleet näyttävät kuitenkin melko vanhoilta ja noissa näyttäis olevan leima, niissä joita itse näin, ei ollut leimaa vaan musteella tehty "kirjoitus". --PeqoS7 9. heinäkuuta 2009 kello 01.27 (EEST)
Yleensä kolikossa on sen arvoa kuvaamassa numeroita, mutta poleteissa välttämättä näin ei ole. Esimerkiksi Italiassahan oli se messinkinen poletti (niissä taisi olla vain jonkin puhelin firman pieni logo) joka vastasi 200 liiraa silloin kun itse niihin viimeksi törmäsin. Vesteri 9. heinäkuuta 2009 kello 01.28 (EEST)
Nii, tai esimerkiks joissain ravintoloissa jaetaan ainoostaan hopeinen "kolikko" jossa on reikä eikä mitään muuta, ei edes tekstiä. --PeqoS7 9. heinäkuuta 2009 kello 01.30 (EEST)
Hmm. Tuon Vesterin tiedon voisi laittaa määritelmäksi jos se pitää paikkansa. --Höyhens 9. heinäkuuta 2009 kello 01.34 (EEST)
Lähinnä tämän päivän polettia vaastaava tuote on postin ikimerkki. Nehän ovat inflaatiosuojattuja kuten olivat ennen esim. kaasuyhtiöiden ja puhelinyhtiöiden poletit. Vesteri 9. heinäkuuta 2009 kello 02.15 (EEST)

Tässä vielä muutamia kuvia palettiautomaatiesta:

Näiden kuvien perusteella voidaan todeta, että poletit ovat myös paperisia sillä eng. token on suora käännös sanalle poletti (sanakirja ei edes tarjoa muita vaihtoehtoja). --PeqoS7 9. heinäkuuta 2009 kello 02.30 (EEST)

Muuta[muokkaa wikitekstiä]

Huomasin että lahjakorteista, lipuista/lipukkeista/pääsylipuista (esim. junalippu), tarjouskupongeista, ateriaetukorteista/ateriakorteista/leimakorteista ei ole myöskään tehty omaa aihetta, eikä niitä ole mun tietääkseni liitettynä minkään aiheen lisätietoina, puhumattakaan jostain jonotusnumeroista. --PeqoS7 9. heinäkuuta 2009 kello 01.42 (EEST)