Keskustelu:Radikaali Venstre

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Tämä nimi tuntui todelta pökkelöltä, mutta oli ainoa mitä näin käytettävän yleisesti suomalaisessa mediassa. Esimerkiksi [[1]] ja [[2]] Lasitten (keskustelu) 2. syyskuuta 2012 kello 23.13 (EEST)

Juu ja tämä puolue on luettu yleisesti äärioikeistoon. Tanskassahan nämä nimet ei ole samanlaisia kuin esim. Suomessa. --Höyhens (keskustelu) 20. toukokuuta 2014 kello 14.40 (EEST)
Äärioikeistoon? Ei kai sentään (ainakaan yleisesti)? Käsittääkseni nämä Pohjoismaiden venstre-puolueet ovat lähinnä keskusta-oikeistolaisia, ellei sitten uusliberaalin talouspolitiikan kannattamista lueta nykyisin äärioikeistolaisuuden tunnusmerkiksi. --Risukarhi (keskustelu) 20. toukokuuta 2014 kello 14.48 (EEST)
Ei lueta. Enkä puhu Venstrestä, joka onkin normaali oikeistopuolue. Enkä Sosialistiske Venstrestä (nyk. Yhtenäisyyslista), joka on vasemmistopuolue. Voi olla, etä viime vuosien muutokset vaikuttavat siihen, mitä netistä löytyy, mutta tämä Radikale Venstreä pidettiin vielä kymmenkunta vuotta sitten nimenomaan äärioikeistolaisena. --Höyhens (keskustelu) 20. toukokuuta 2014 kello 15.16 (EEST)
Kuulostaa mielstäni oudolta luonnehdinnalta. Radikale Venstre on kuitenkin ilmeisesti lähimpänä vasemmistoa oleva Tanskan porvaripuolueista. Sehän istuu nyt vasemmiston kanssa hallituksessa samalla kun muut porvarilliset puolueet ovat oppositiossa. Lisäksi se kuuluu Euroopan liberaalien ALDE-ryhmään. Sen sijaan Norjan esimerkiksi Edistyspuolue on liberaaliin traditioon viittavasta nimestään huolimatta jyrkän oikeistopopulistinen puolue. --Risukarhi (keskustelu) 20. toukokuuta 2014 kello 15.29 (EEST)
Olen voinut tietenin erehtyäkin, joten siltä varalta pyydän anteeksi radikaaleilta. Vasemmistoblokkiinhan radikale nykyään näyttää kuuluvan. Tanskassahan oli oma edistyspuolueensakin, muten muista oliko sillä meppejä tai edes kansanedustajia. Edistys-nimi ei sinänsä merkitse mitään, joskin se on vanhastaan taantumuksen vastakohta. En muista yhtään nimeltään taantumuksellista puoluetta, konservatiiveja kylläkin, mutta se on eri asia. 1900-luvun alkupuolella sosialismi oli niin muodikas aate, että jopa saksan natsien nimeksi tuli valinnaksi kansallissosialistit. Nyt kun luullaan että sosialismi tarkoittaa sitä että mummolta viedään viimeinenkin lehmä, tilanne on toinen. Monet ns. sosialistiset puolueet ovat pitkälti markkinaliberaaliin suuntaan kallellaan. Mitä nimiin tulee, Portugalin sosialidemokraattinen puolue on selkeästi konservatiivinen porvaripuolue eikä yritä muuta esittääkään. niin että Tanska ei ole ainoa esimerkki nimien sekaannuksesta. Menee yhä enemmän off topic, mutta minkähänlainen blokkijärjestelmä mahtaisi toimia Suomessa.. --Höyhens (keskustelu) 21. toukokuuta 2014 kello 00.14 (EEST)
Puolueet voivat tosiaan ottaa vaikka millaisia nimiä hämätäkseen todellisen aatemaailmansa. Kuuluisin tapaus lienee Venäjän liberaalidemokraattinen puolue eli Žirinovskin äärikansallismieliset, jotka eivät ole liberaaleja ja tuskin demokraattejakaan. Ja Portugalissa tosiaan lähes kaikilla isoilla puolueilla on 1970-luvun peruja vasemmistolaisilta kalskahtavat nimet, vaikka ne kuuluisivat oikeistoon. --Risukarhi (keskustelu) 21. toukokuuta 2014 kello 10.31 (EEST)