Keskustelu:Pyöräilykypärä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Kun eri liikennemuotojen vaarallisuutta yritetään havainnollistaa, olisi jokseenkin suotavaa tehdä vertailuissa selväksi, verrataanko onnettomuuksien kokonaismääriä vuodessa, vai määriä suhteessa esim. liikenne- tai henkilösuoritteeseen. Tämä ei ole mikään pikku finessi, vaan heilauttaa vertailut kokonaan toisen näköisiksi. Karkeasti arvioiden autoilla matkustetaan Suomessa 72 miljardia henkilö-km vuodessa [1] ja polkupyörillä ehkä 1,3–1,7 miljardia [2] (kunnon tilastotietoa asiasta ei tosin ole), joten ero on noin 50-kertainen. --Jmk (keskustelu) 11. kesäkuuta 2014 kello 09.39 (EEST)

Totta, selvennän sitä kohtaa edelleen kohta. --Savir (keskustelu) 11. kesäkuuta 2014 kello 09.40 (EEST)
Eli edelleen jatkaaksemme karkeata suuruusluokkavertailua: jos polkupyörät tappavat 2 sivullista vuodessa ja henkilöautot 70, eli 35-kertaisen määrän, niin kilometriä kohti polkupyörät tappavat sivullisia hiukan enemmän kuin henkilöautot, koska henkilöautojen matkustajasuorite on yli 40-kertainen. (Autojen matkustajasuorite noin 50-kertainen ja siitä noin 86 % henkilöautoilla.) – Tämä näin karkeana laskelmana ja lukujen tarkkuutta ja vertailukelpoisuutta sen kummemmin varmistamatta (ja muistaen, että 2 kpl vuodessa on niin pieni absoluuttinen luku, että suhteelliset vuosittaiset vaihtelut voivat olla suuria). Lähinnä tästä olisi ymmärrettävä se, että tämmöiset vaarallisuusvertailut voivat mennä pahasti pieleen jos niitä tehdään ihan äkkiseltään (parhaimmillaan uutena tutkimuksena) ja tavoitteena osoittaa jotain mitä halutaan osoittaa. --Jmk (keskustelu) 11. kesäkuuta 2014 kello 09.48 (EEST)
Hyvä kun laskit noita. Koska luvut olivat epävarmoja ja haiskahtivat uudelta tutkimukselta (ne olivat kahden taulukon solujen erotuksia), poistin ne ja korvasin vuoden 2012 tiedoilla (polkupyöräilijät aiheuttivat nolla jalankulkijan kuolemaa ja ilmeisestikin nolla sivullisen polkupyöräilijän kuolemaa). Toisaalta, jos henkilöautojen pakokaasujen aiheuttamat ennenaikaiset kuolemat lisätään, luvut menevät taas aivan uusiksi. Ja jos eläinten kuolematkin lisätään, autoilusta tulee varsinaista teurastusta polkupyöräilyyn verrattuna. --Savir (keskustelu) 11. kesäkuuta 2014 kello 09.55 (EEST)
Oikeastaan sivullisten liikennekuolemat, ilmansaasteet ja muut autoilun ja pyöräilyn ympäristö- ja terveysvaikutukset kuuluvat toisiin artikkeleihin, joten jätetään ne sitten pois tästä artikkelista. --Savir (keskustelu) 11. kesäkuuta 2014 kello 10.56 (EEST)

Materiaalit, remmit ja muodot[muokkaa wikitekstiä]

Artikkelissa voisi olla myos pyorailykyparien materiaaleista, onko ne styroxia ja muovia... sitten ne remmit vai remmi kiinnitetaan silla jollakin klikjutulla ja kyparia on monenmuotoisia pyoreasta virtaviivaiseen. Oma tarkoituksensa on niilla reiilla, jotka kai vahentavat hiostumista. Kaikissa pyorailykyparissa niita reikia ei kai ole. Lisaksi voisi olla jotain pyorailykyparan valmistusprosessista. --Hartz (keskustelu) 11. kesäkuuta 2014 kello 10.43 (EEST)