Keskustelu:Purjealus

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Muutamia ehdotuksia, joita on syytä varmasti tarkentaa ja kehittää?

Erilaisten rikityyppien lisäksi purjealukset voidaan jakaa runkomuodon perusteella ainakin kahtia, yksirunkoisiin ja monirunkoisiin aluksiin.

Lisäksi purjealusten määritelmät voitaisiin jakaa eri käyttötarkoituksiin: nykyaika: huviveneily ja koululaivat: retkeily, kilpailu, jollat, ? historia: kauppalaivasto: kappaletavara, matkusta-alukset, jne?

FE83:n porukat ovat perustaneet oman Wikinsä, jossa on paljon hyödylllistä tietoa esim. slooppirikistä ja veneenkäsittelytaidoista. Kuinka heidän tietonsa voitaisiin saada oikean Wikin käyttöön? http://www.fe83.org/wiki/index.php/Etusivu

Katsastussäännöistä löytyy purjeveneen määritelmä "Vastakäännöslakia" ei ole olemassa kirjaimmellisesti, mutta sellainen on esitetty katsastussäännöissä. Katsastussääntöjen määräykset on tehty täyttämään lain mm. vesiliikenteen turvallisuuteen liittyvät vaatimukset. Ote SPL ja Suomen Veneilyliiton Katsastussäännöistä 2006: "Purjein varustettu alus voidaan katsastaa purjeveneeksi, jos se tunnetusti pystyy tekemään noin 6 m/s tuulessa vastakäännöksen pelkin purjein." Kommentin jätti 84.251.71.7 (keskustelu – muokkaukset).

Hyvä huomio. En kuitenkaan toisi asiaa tähän purjealuksesta kertovaan artikkeliin. Mikäli kirjoitetaan artikkeli jossa kerrotaan SPL:n ja Veneilyliiton katsastustoiminnasta (joka sekään ei kuulu tähän artikkeliin) niin siihen tieto kuuluu. Purjealus-artikkelissa tieto sekoittuu meriteiden sääntöjen purjealus-käsitteeseen. Sen mukaan jokainen alus joka liikkuu purjein ilman samanaikaista koneiden käyttöä on purjealus. Myöskään osa historiallisista purjealuksista ei täytä SPL:n katsastussääntöjä vastakäännöksen osalta. --Jsu 26. elokuuta 2006 kello 22.17 (UTC)
"Ammattilaisille" asia lienee selvä, joten tarkastellaan tilannetta ummikon silmin. Merenkulunhistoriasta, veneilystä kiinnostuneet erilaiset ihmiset etsivät ensitietonsa Wikipediasta, toivottavasti, jolloin käsitteiden erilaiset määritelmät/määrittelijät olisi ilmaistava selkeästi. Ehdotan että sekaannuksen välttämiseksi artikkelin määritelmä jaetaan selkeästi eri osiin esi. historiallisin ja käyttötarkotuksellisin(huviveneily) perustein tai sitten tehdään jokaiselle oma artikkeli? 84.251.71.7 1. syyskuuta 2006 kello 06.26 (UTC)
Eiköhän määritelmä ole nykyisellään aika selvä: "...alus, joka kulkee vedessä tuulen voiman vaikuttaessa sen purjeisiin...". Ainakaan tuo SPL:n katsastussääntö ei kuulu purjealuksen määritelmään, sekoittaa nimenomaan ummikoita. Ammattilainen osannee tulkita asian oikein; kysymyksessä on tiettyyn tarkoitukseen (sovellettavaan katsastussääntöön) liityvä rajanveto. Jos johonkin alalukuun sen SPL:n katsastussäännön haluaa kirjoittaa niin ei siihen ole estettä. Historiaa ja huviveneilyä koskevat alaluvut ja omat artikkelit ovat toivottavia. --Jsu 1. syyskuuta 2006 kello 17.02 (UTC)

Purjealus voi liikkua tuulen voimalla, vaikkei siinä olisi purjeita. Proto-asteella on ainakin tuulivoimala-sähkömoottoriveneitä, erilaisia moottoroituja pyöreitä profiileja, sekä etenkin siivellä varustetut purjealukset. -Harald Kommentin jätti 193.167.32.33 (keskustelu – muokkaukset).

Ei oikein voi ilman purjetta, koska ilman purjetta ei kyseessä ole purjealus. Edellisessä mainitut "tuulivoima-sähkömoottorit" ja "moottoroidut pyöreät profiilit" eivät ole purjeita vaikka tuulta käyttävätkin. "Moottoroiduilla pyöreillä profiileilla" tarkoitettaneen 1920 luvulla saksalaisen insinööri Flettnerin keksimiä ja kokeilemia roottoreita. "Siivellä" varustettu purjealus kuulostaa purjealuksella jonka purje on siipiprofiilin muotoinen. Kyseinen profiili on usein tehty kiinteästä materiaalista eikä kankaasta. Kyseessä on eräs purjeen ja rikin alalaji aivan kuin silloin tällöin kokeillut leijatkin. Siis leija ja siipi ovat aluksessa puhtaasti purjeita. Kummassakin työntövoima syntyy puhtaasti tuulen vaikutuksesta "paikallaan olevaan" pintaan. Roottorissa työntövoima perustuu koneellisesti pyöritettävien roottoreinen aikaansaamaan magnus-ilmiöön. --Jsu 14. lokakuuta 2006 kello 17.37 (UTC)

Tämä on vihje, Commonsissa on paljon selventäviä kuvia erilaisista rikeistä ja purjeista, http://commons.wikimedia.org/wiki/Category:Rigging --88.113.176.209 14. lokakuuta 2006 kello 07.29 (UTC)

Mikä on tyypiltään tämän kuvan purjealus, http://www.xavierinnovations.com/cat-alist/images/therace/teamphilips02.gif ?--88.113.180.44 16. lokakuuta 2006 kello 19.43 (UTC)

Vaikea rasti, runko on katamaraani, joissa kummassakin ponttoonissa on haruksilla tukematon siipimasto, mutta tarvittaessa purjepinta-alaa lisätään etupurjeilla?--84.251.71.7 18. lokakuuta 2006 kello 08.40 (UTC)

Purjeveneet ja -laivat[muokkaa wikitekstiä]

Jotta saisimme oman artikkelin purjeveneistä ja purjelaivoista, niin mikä on teidän mielestä purjeveneen määritelmä, jokin raja-arvo. Artikkelin mukaan purjealukset voidaan jakaa kokonsa puolesta veneisiin ja laivoihin. Tukeudutaanko lakitekstiin vai johonkin muuhun? Entä voidaanko alukset jakaa veneisiin ja laivoihin käyttätarkoituksen mukaan: huviveneily, kauppalaivat jne?--84.251.71.7 18. lokakuuta 2006 kello 08.40 (UTC)

Rajaa tähän ei ole. Muutin artikkelin tekstiä niin, että siitä ei pääse käsitykseen, että -laiva ja -vene olisi jonkinlainen luokitteluperuste. Kyseessä on vain nimitysero. Jonkinlainen historiallinen näkemys olisi, että vene on, tai sitä voitaisiin käyttää laivaveneenä, eli kuljettaa tarvittaessa isommalla aluksella. Tämäkään ei ole eksakti (vrt. 1700-luvun saaristolaivaston tykkivene). Nimityksen täsmällinen rajanveto jotenkin aluksen koon mukaan olisi keinotekoinen. Tähän sopii vain "sumea logiikka". Samankokoista "purjevenettä" sanotaan toisessa asiayhteydessä ja toiseen aikaan "purjelaivaksi" ja päinvastoin.--Jsu 25. lokakuuta 2006 kello 16.48 (UTC)
Suullisessa kansanperinteessä on erilaisia määritelmiä, mutta ne ovat historiaa ja ehkä nykyaikaa? Sfnetissä on keskusteltu asiasta, http://sfnet.fi/group.php?id=21108&newsgroup=sfnet.harrastus.veneet&sid=&bf=2.
Näinhän se on, epämääräisiä "määritelmiä" riittää joka lähtöön. Asiallisimpia niistä voisi tuoda kyllä tähän artikkeliinkin. Sen lisäksi purjeveneestä voisi hyvinkin (uudelleen ohjauksen sijaan) tehdä oman artikkelinsa, jossa käsitellään harrastuskäytössä olevia ns. perheveneitä & kilpapurjehdusmielessä köliveneitä. Vaikka selkeää yksiselitteistä määritelmä eroa ei ole, ei niitä kukaan purjelaivoihin sotke. --Trainthh 25. lokakuuta 2006 kello 22.04 (UTC)
Tuosta Trainthh:n ajatuksesta voisi saada hyvän artikkelin purjevene. Artikkelin alkuun ei kannata määritellä mikä on purjevene, koska määritelmää ei ole. Artikkeli kannattanee aloittaa määrittämällä, että artikkelissa käsitellään noin 1800-luvun loppupuolesta alkaen virkistyskäyttöön käytettyjä purjeluksia. Mukaan tulee väistämättä purjekauden viimeiset työveneet joita muutettiin vapaa-ajan veneilyyn sopiviksi. Virkistyskäyttö kattaisi kaikki purjevenetyypit joita käytetään "perheveneilyyn", kilpapurjehdukseen (radalla ja avomerellä), charter-toimintaan, nuorisopurjealustoimintaan (ml. kuunari Helena) yms. 1800-luvun loppu tulee siitä, että sitä ennen "virkistyskäyttöä" ei juuri ollut. Mikä sitten olisi rajanveto "laivaan"? Ehkä suurin osa alle kolmimastoisista voisivat sopia tähän artikkeliin. Tosin pitää muistaa, että 1800-luvulla on näkynyt huvialuksena muistaaksen noin 30 jalkainen (noin 9 metrinen) täystakiloitu aluskin, mielestäni kuitenkin "vene" eikä "laiva". Tämä artikkeliajatus ehkä myötäilisi sanan "purjevene" yleistä liittämistä vapaa-ajan veneilyyn ja "purjelaivan" liittämistä enemmän rahdin kuljettamiseen. --Jsu 26. lokakuuta 2006 kello 14.57 (UTC)
Mielestäni purjealuksen määritelmä voisi olla esim vesiliikennealus, joka kulkee vedessä tuulen voiman vaikuttaessa sen purjeisiin. Mielestäni pitäisi luoda kolme eri artikkelia: purjealus, purjelaiva ja purjevene. Varmaan on olemassa rajatapauksia siitä onko joku purjelaiva vai purjevene, siinä tapauksessa voidaan vaikka äänestää ;-). Tällä hetkellä kun kirjoittaa wikipediaan purjevene niin ruutu täydältä pamahtaa 'historiallisia' purjelaivoja, mikä tuntuu huvittavalta. Kannatan Trainthh:n ajatusta, myös Jsu:lla hyviä ajatuksia, ei muutakun tekemään purjevene artikkelia.--Wipu 22. marraskuuta 2006 kello 10.36 (UTC)

Nyt kun yli puoleentoista vuoteen ei asiassa olla edistytty, ajattelin ehdottaa artikkelin purjevene alkua ja määritelmää:

"Purjevene on vene, joka liikkuu tuulen vaikuttaessa sen purjeisiin. Purjevene on siis purjelaivaa pienempi purjealus; raja on häilyvä, ja siihen vaikuttaa myös rungon rakenne ja takilatyyppi." ...

Tämän päälle alettaisiin rakentaa artikkelia. Jos jollakulla on ehdotuksia, kommentteja, parannuksia tms., vastaisitteko. - Vy (kommentoi) 18. elokuuta 2008 kello 16.20 (EEST)

Hyvä on mielestäni, jatka vaan, kyllä tänne purjeveneartikkeli ehdottomasti tarvitaan. --Wipu 1. syyskuuta 2008 kello 17.46 (EEST)