Keskustelu:Puhdasoppisuuden aika Suomessa

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Kalevalaisen runouden ja Kalevalan maantiede sekä Kalevala artikkelit tarvitsevat tuekseen linkin puhdasoppisuuden ajan eli 1500-1600 luvun tarkempaan selvitykseen--Seppoilmari-suomalainen 14. tammikuuta 2007 kello 16.01 (UTC)

Joonas on korjannut virheelliseti otsikon puhdasoppisuus ja esivalta kohdan. Poistanut Seppoilmarin muokkauksen, joka koski määritelmää alkoiko puhdasoppisuus Kustaa Vaasan ns. noitavaino säädöksistä vai ei. Kustaa vaasa määräsi "esivallalleen toimenpide ohjeet ko. 1528-1530. Siitä alkoi puhdasoppisuuden aika. VIRHEET ON KORJATTAVA, mutta minä en voi sitä näköjään tehdä, koska Joonasl oli kerkeästi jo nyt poistamassa ko. muokkauksen. Minä saisin taas turhan bännin, kun "Ruotsin vallan moraalin vartija (vaikka historiaa)" Joonas deletoi kuitenkin muokkaukseni, kuten Kalevala artikkelin korjauksessa. TIEDOKSI: Moseksen laki tuli voimaan 1530, eikä 1608 niinkuin Joonas väittää. Tässä on lähteisiin perustuvaa tietoa. Tämän mukaiseksi on artikkelin tekstiä muokattava:
Puhdasoppisuuden noudattamiseksi tarvittiin ko. Noitavainosäädökset: Kustaa Vaasa sääti mm. 1528 ja määräsi vielä erikseen 1530, että kaikenlainen noituus ja taikuus on hengen asia (kuolemantuomio), mikäli Mooseksen lakia rikotaan (ref) Marko Nenonen Noituus.. s260 ja 264. Suomessa noituudesta syytettiin ja tuomittiin pääasiassa miehiä, lähinnä suurehkojen maatilojen omistajia (2/3 manttaalia) (Nenonen Kirja noituus, taikuus ja noitavainot s. 220). Naisia syytettin myös, koska noitavainojen säätäminen perustui Raamatun opetuksiin: "Velhonaisen älä salli elää." (2.Mooseksen kirja, 22:17). Noitavainot ovat kristinuskon kilpaileviin kansanuskoihin kohdistamaa valtaa. Englantilaisen tutkijan Margaret Murrayn mukaan noitavainoilla haluttiin hävittää kristinuskon tieltä, vielä olemassa olleita pakanallisia kulttimenot ja uskomukset, joita vanhaan kansanuskoon tukeutuneet harjoittivat.(ref) Marko Nenonen Noituus, taikuus ja noitavainot s. 152. --Seppoilmari-suomalainen 6. maaliskuuta 2007 kello 08.50 (UTC)
Lisää tutkijoiden perusteita Puhdasoppisuuden ajan tapahtumiin.Maanalainen kansanusko: Jouko Vahtola Suomen historia s. 76. Hämeen talonpoikien kansanuskonto olisi saatava loppumaan: "Suomalaisten talonpoikien kulttuuriin kuului vielä 1400-1500 luvulla kalevalan runot ja loitsut,taiat ja manaukset sekä noituus..." . Vahtola s. 76.
Suomessan oli aloitettu 1500-luvulla ks. noitavainot 1520 -1750,= mestausvaara, siksi sellaisten kalevalaisten tapojen TIETÄMISET /TIETÄJÄT olivat kiellettyä, "maanalaista uskontoa" (Jouko Vahtola s. 76). "Mikael Agricola (1510-57) kykeni vielä 1500- alussa saamaan selkoa vanhoista hämäläisten ja karjalaisten jumalista,Väinämöisestä/ Ukosta, Ilmarisesta, Rongoteuksesta.. ym."
"Niinpä luterilaiselle kirkolle jäi paljon puhdistamista kansan taikamenoista ja uhraamistavoista" (J.Vahtola s. 75). "Kirkko- (ja kruunu) ryhtyivät varsinaiseti vainoamaan vasta puhdasoppisuuden aikana" , "1600 -luvulla ja juurimaan kansanuskoa" (J.Vahtola s. 77).--Seppoilmari-suomalainen 6. maaliskuuta 2007 kello 09.37 (UTC)