Keskustelu:Protoplanetaarinen kiekko

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Poistan {{tarkistettava}} -mallinteen, koska artikkelin alkuperäinen kirjoittaja on laittanut sen ilmeisesti erehtyen mallinteen käyttötarkoituksesta--Teveten 26. tammikuuta 2006 kello 11.14 (UTC)

Esimerkiksi artikkelin alussa (kopio alla) ei ole lähdeviittauksia. Artikkeli ei ole sopiva yleistietosanakirjaan mielestäni, vaan lähinnä jotain seuraavista:

"Esiplanetaarisen kiekon säde voi olla 200 – 800 AU ja massa noin 0,02 Auringon massaa 100 AU:n sisään vaihdellen välillä 0,005 – 0,2 MO. Massiivisten protoplanetaaristen kiekkojen massa on noin 30% tähden massasta. Aurinkokunnan synty on erään teorian mukaan vaatinut ainetta 0,013 Auringon massaa 36 AU:n sisään.

Kiekot ovat melko kylmiä, kuumia vain sisäosiltaan. Kiekon sisäosissa lämpötila on noin 1000 kelviniä. Orionista löytyneiden kiekkojen keskustähtien massat ovat suunnilleen välillä 0,3 – 1,5 MO. Protoplanetaarisia kiekkoja on havaittu mm. Orionin sumusta. Esimerkiksi Beta Pictoriksen ympärillä olevat pölykiekot eivät ole protoplanetaarisia kiekkoja, vaan komeetoista irronneesta pölystä koostuvia kiekkoja. Nuori, massiivinen kiekko on HL Taurin ympärillä."