Keskustelu:Protestantismi

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Suomalaisten sanakirjojen suosittelema muoto on Protestanttisuus. Uudelleenohjaus estää siirron. --Thi 7. toukokuuta 2007 kello 22.41 (UTC)

YSA:n suosittelema muoto on tämä "protestantismi" [1]. --Joonasl (kerro) 7. toukokuuta 2007 kello 22.42 (UTC)
Firefoxin suomenkielen oikolukija pitää muuten koko sanaa kirjoitusvirheenä, mutta uskottaneen YSA:ta. --ML 19. huhtikuuta 2008 kello 09.53 (UTC)
Kielitoimiston sanakirja on parempi lähde kuin YSA, jonka asema Wikipedian termilähteenä on kyseenalaistettu. --Thi 19. huhtikuuta 2008 kello 09.56 (UTC)
Protestantismi on ainakin teologian parissa vakiintuneempi nimitys. Poistan kauan seisseen korjauspyynnön. --Vnnen (keskustelu) 18. maaliskuuta 2015 kello 00.54 (EET)[vastaa]

Helluntailaiset ja karismaatikot[muokkaa wikitekstiä]

Jostain syystä kun tuossa on listattu "suosituimmat" protestanttisuuden haarat, ykkösenä kai on unohtunut helluntailaiset (esim Asseblies of God), jos kerran artikkelissa myöhemmin todetaan sekä se, että helluntailaiset ovat protestantteja että se, että he ovat merkittävästi isompi ryhmä kuin reformoidut, anglikaanit jne. Lisäksi, jos karismaattisia oikeasti on 630 miljoonaa, hekin mennevät kärkeen protestanttisuuden haaroista siitä huolimatta, että osa niistä laskettaisiin muiden protestanttikirkkojen lukuihin, ja että jotkut karismaatikot toimivat jopa ei-protestanttisessa kristinuskossa (= katolisuus, idän ortodoksit, orientaaliortodoksit). Käytännössähän protestanttisuutta on melkein kaikki maailman kristinusko, joka ei kuulu noihin kolmeen "vanhaan kirkkoon" (tai niistä irronneisiin skismaattisiin pikkulahkoihin kuten vanhakatolisiin).

Ns. uuskarismaattiset liikkeet tulee minusta pääsääntöisesti lukea protestanttisuuteen, koska ne ponnistavat reformaation, baptismin ja helluntailaisuuden opilliselta pohjalta. Siitä huolimatta, että niille usein on tyypillistä korostaa irtautumista kirkkohistoriallisista sukupuista ja skismoista. Luuttuaja 25. kesäkuuta 2011 kello 00.44 (EEST)[vastaa]