Keskustelu:Progressiivinen metalli

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Alun perin tähän viitattiin hakusanalla Progressive metal, mutta päädyin suomentamaan ensimmäisen sanan. Metal-sanan jätin tuollaiseksi, sillä niin se on muissakin metalin alalajeissa. Kommentteja Jannex 18. helmikuuta 2005 kello 20:00 (UTC)

Progressiivinen metalli olisi ehkä parempi, kerran muissa on edessäkin englanninkielinen nimitys mutta tässä suomenkielinen. Imo progressiivinen metal kuulostaa hassulta. --Shovi
Jos artikkelin nimeä pitää johonkin suuntaan lähteä muuttamaan, niin mieluummin sitten ensimmäinenkin sana englanniksi. Muuten joudutaan kohta suomentamaan kaikki muutkin. Tämä menisi kyllä mielestäni ihan tällaisenaankin. –Kooma 9. heinäkuuta 2005 kello 08:29:07 (UTC)
Minusta tämä kaksikielinen yhdistelmä on kehno, sopii ehkä puhekieleemn muttei musiikkityylin "viralliseksi" tai "tieteelliseksi" nimeksi. Progressiivinen metalli on paras vaihtoehto, koska suomenkielisess' Wikissä' ei tarvita turhan monta emglanninkielistä artikkeliotsikkoa. Mutta mieluummin englanniksikin kuin näin.~~KR.
Kannatan siirtämistä takaisin muotoon progressive metal, koska muutkin metallimusiikin alatyylilajit on nimetty samaan tyyliin, eikä minusta ole mitään syytä poiketa käytännöstä tämän kohdalla. Progressive metal on sitä paitsi hyvin käytetty nimitys. Progressiivinen metalli kuulostaa ihan oudolta. –Anchjo(jutskaa) 8. tammikuuta 2006 kello 17:48:44 (UTC)
Nopea Google-haku löytää 63 sivua, jossa mainitaan "progressiivinen metalli" (tämä keskustelusivu on korkeimmin sijoittuva sivu) ja 2 620 suomenkielistä sivua, joissa puhutaan käsitteestä "progressive metal". – Zeal 8. tammikuuta 2006 kello 18:09:32 (UTC)
Ehkä sittenkin alan kaatua nykyisen nimen puolelle. Tuo Google-haku ei toimi ihan noin, koska kun tuloksia selaa, huomaa, ettei 'progressive metal' -termiä itse asiassa käytetäkään suomenkielisissä yhteyksissä. Lisäksi metallimedia näyttäisi käyttävän aika paljon termiä 'progressiivinen metalli'. Toisaalta jälkimmäinen termi vaikuttaa metallia kuvaavalta adjektiivilta ('edistyksellinen metalli' ;) eikä metallin alatyylilajilta. Ajattelin tehdä luokan tämän alatyylilajin edustajille. Mikä laitetaan luokan nimeksi? –Anchjo(jutskaa) 8. tammikuuta 2006 kello 18:25:31 (UTC)

Ehdoituksia otetaan vastaan korvaamaan slangityylistä (?) sanaa soundi, joka on kuitenkin tärkeässä osassa artikkelissa. Shovi

Eikö soundimaailman voisi muuttaa äänimaailmaksi? Soundit-otsikon voisi ehkä vaihtaa "tyyliksi" (tai ainakaan en keksi parempaa vaihtoehtoa). --Jetman 12. elokuuta 2006 kello 14.34 (UTC)
Suomen kielen perussanakirjassa sana on merkitty vain arkiseksi eikä slangiksi: "sound, soundi [sa-] (rinn. saundi) ark. vars. kevyeen musiikkiin liittyen: sointi, ääni". --Silvonen 12. elokuuta 2006 kello 14.40 (UTC)
Jahas, muokkasin sitten artikkelia ennen kuin luin tämän keskustelun. Kannatan selkeitä suomenkielisiä muotoja, eli äänimaailma, sointi, ääni; jokin näistä, asiayhteydestä riippuen. Soundi-sanasta jää huono maku, ei mielestäni sovi tietosanakirjan artikkeliin. Oan 19. elokuuta 2006 kello 14.20 (UTC)
Äänimaailma on kaikkien soitinten yhdessä muodostama soinnillinen tunnelma, ääni on taas mitä tahansa ääntä mutta soundi määrää miltä ääni kuulostaa. Palautan siis soundiksi niin kauan kunnes tulee vakuuttavampia ehdoituksia. --Shovi 19. elokuuta 2006 kello 14.38 (UTC)

Lista tärkeimmistä levyistä[muokkaa wikitekstiä]

Sama kuin tilanne kuin tilutusartikkelin kohdalla, eli älkää lisätkö oman lempibändinne jokaista albumia listalle, vain ne albumit jotka ovat vaikuttaneet merkitsevästi progressiivisen metallin kehitykseen, jotka ovat tehneet sitä erityisesti tunnetuksi tai joita käytetään esimerkkilevyinä progressiivisesta metallista. Mielestäni lista on tällä hetkellä kohtuullisen kattava, enkä usko että se tarvitsee hirveästi mitään lisää. Mutta, jos joku levy on unohtanut, laittakaa se aikajärjestykseen eikä aakkosjärjestykseen. Tämä sen vuoksi, että progemetallin kehityksen aikajana tulee selkeämmin esille. --Shovi

Mitä 30 Seconds to Marsin nimikkoalbumi tekee albumien listalla? Yhtä progea kuin joku Lady Gaga! Poistin. Insill 27. huhtikuuta 2010 kello 20.03 (EEST)[vastaa]

Teemalevyt/konseptialbumit[muokkaa wikitekstiä]

Joku voisi ehkä lisätä muutaman sanasen teemalevyistä ja toisiinsa "kiinnittyneistä" biiseistä? Shovi

Progressiiviseen metalliin vaikuttaneet tyylilajit (suluissa esimerkkiyhtye)[muokkaa wikitekstiä]

Eihän tuossa ole yhtään nimeä suluissa. Muutetaanko otsikkoa vai esitystapaa? --jeepo 11. lokakuuta 2006 kello 14.32 (UTC)

Joo minä sen laitoin kun aikaisempi otsikko oli joku älytön "Progressiiviseen metalliin vaikuttaneet tyylilajit (suurimpana varmaankin jazz)". Kursivointi on mielestäni parempi tuossa, sulut eivät oikein vakuuttaneet. Kommentin jätti Shovi (keskustelu – muokkaukset).