Keskustelu:Preteriti

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

"Niinpä esimerkiksi verbin juosta imperfektin indikatiivin ensimmäinen persoona juoksin ilmaisee, että juoksu on jo ohi, mutta ei ilmaise, milloin. Sensijaan perfekti olen juossut kertoo, että juokseminen on selkeästi päättynyt ja menneisyydessä."

Miten perfektistä voi päätellä tekemisen jo päättyneen? Esim. "Olen juossut jo sata metriä" (olen juossut ja juoksen vieläkin).

Ei suomen kielessä oikein voikaan. Sen sijaan muissa kielissä perfekti on nimensä mukaan "täydellinen". Suomen kieli kertoo tekemisen asteen muualla kuin verbissä. --thule 22. joulukuuta 2005 kello 13:18:41 (UTC)
Artikkeli on muuten harhaanjohtava tuolta osin. --thule 22. joulukuuta 2005 kello 13:19:45 (UTC)
Muokkasin tekstiä, tarkastakaa asiasisältö, kiitos :) --hhamalai

Verbi achar/löytää on vähän huono esimerkki tässä. Parempi olisi esim. verbi jogar/pelata. Preteriti: Eu joguei xadrez - Pelasin shakkia (esim. yhden pelin viime viikolla). Imperfekti: Eu jogava xadrez - Pelasin shakkia (kertoo että henkilö on joskus harrastanut shakkia). Ja vielä perfekti: Eu tenho jogado xadrez - Olen pelannut shakkia (kertoo että henkilö on pelannut viime aikoina shakkia). --Asgardian

Muutin sen nyt, (lähde Portugalin verbiopas, Joakim Barros). Se vanha "Eu achava a chave." on ainakin selkeästi virheellinen. --Asgardian 3. elokuuta 2006