Keskustelu:Preboreaali

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Suomen varhaisin asutus[muokkaa wikitekstiä]

Artikkelissa todetaan "Noin 11 000 vuotta sitten oli asutusta Virossa ja Äänisen itäpuolella, ja Suomeen saattoi saapua asukkaita jo kauden lopulla 10 800–10 500 vuotta sitten, mutta aivan varmaa tämä ei ole". Kyllä se on varsin varmaa. Suomen vanhimmat asuinpaikka-ajoitukset ovat Jokivarsi 1:n 9560+/-60 BP = 10 923 calBP (mediaani) ja Rahakangas 1:n 9533+/-56 BP = 10 879 calBP (mediaani), molemmat Pohjois-Karjalasta; muitakin lähes yhtä vanhoja ajoituksia on.

Artikkelissa todetaan myös, että "Jää vetäytyi Suomessa tuhannessa vuodessa Etelä-Suomen pohjoisosista Länsi-Lappiin". Itse asiassa jäätikön reuna vetäytyi Etelä-Suomesta lähinnä Perämeren suuntaan ja Suomen Lapista lounaan ja lännen suuntaan -- Utsjoen ja Enontekiön alueella peräti etelään -- eli kohti jäätikön keskusta. Jäätikön viimeiset rippeet olivat Ruotsin Lapissa Sarekin kansallispuiston tienoilla, lähellä Norjan rajaa. "Länsi-Lappiin" pitää siis paikkansa vain, jos Lapilla tarkoitetaan KOKO Lappia, ei vain Suomen Lappia.

Artikkelissa kerrotaan edelleen, että "Käärme ja hirven pää olivat suosittuja aiheita luolamaalauksissa". Mistäköhän luolamaalauksista mahtanee olla kyse? Etelä-Euroopassa tuskin on maalailtu hirviä, Suomessa taas ei ole luolamaalauksia. Tarkoitetaankohan tässä kalliomaalauksia?

"Suomesta etelään oli Kundan kulttuuri Virossa, Butovon kulttuuri Valko-Venäjällä ja Veretje-kulttuuri Äänisen rannoilla". Kundan kulttuuria on Viron lisäksi muuallakin Baltiassa, mutta Butovon kulttuuria ei ole Valko-Venäjällä vaan sen keskus on Moskovan seudulla. Veretjen kulttuurin tunnetuimmat paikat taas ovat yli 130 kilometriä Äänisestä itään--Jarmo K. (keskustelu) 12. heinäkuuta 2017 kello 23.05 (EEST)--Jarmo K. (keskustelu) 12. heinäkuuta 2017 kello 20.29 (EEST)[vastaa]