Keskustelu:Poliittinen korrektius

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Poliittinen epäkorrektius tai poliittisesti korrekti ovat termeinä hyvin huonoja suomennokisa englanninkielisille termeille "politically correct" ja "politically incorrect". Suomeksi kyse on tahdikkuudesta. Tahdikkuuden vastakohta on luonnollisesti tahdittomuus. Ehdotan, että sivun otsikkoa muutetaan. --Ossiman 2. heinäkuuta 2005 kello 13:34:30 (UTC)

Kyllä "poliittinen korrektius" olisi parempi nimitys artikkelille, vaikka siinä puhuttaisiinkin lähinnä korrektiuden puutteesta --128.214.205.4 13. tammikuuta 2006 kello 09.08 (UTC)
Samaa mieltä. Voi olla myös tahdikkaasti poliittisesti epäkorrekti. Tahdikkuus on hyviä tapoja, poliittinen korrektius jopa valehtelemista. --thule 13. tammikuuta 2006 kello 11.01 (UTC)
Suomeksi kyse ei ole niinkään tahdikkuudesta kuin sievistelystä. --Harjasusi 21. helmikuuta 2011 kello 04.16 (EET)

Kyllä nämä esimerkit nimenomaan tarvitaan. Jos esimerkkejä ei ole, niin artikkelin perusteella on hyvin vaikea ymmärää, mistä on kyse. Aiemmin esimerkkien puutetta juuri kritisoitiin ko. artikkelin suhteen. Ei kai tätä artikkelia tarvitse sensuroida poliittisen korrektiuden nimissä?--Teveten 13. tammikuuta 2006 kello 10.55 (UTC)


Mitä hemmettiä, tämä artikkeli antaa kuvan että poliittisesti epäkorrektit henkilöt ovat pääasiassa rasisteja.

Tai ainakin minun silmiin vaikutti siltä?

Muokkasin hiukan. Kommentit pitää allekirjoittaa. Allekirjoitus syntyy klikkaamalla muokkausruudun yläreunan toinen kuvake oikealta laskien.--Teveten 29. maaliskuuta 2006 kello 05.50 (UTC)

Sisältöä järkevämmäksi[muokkaa wikitekstiä]

Jotenkin lapsellisen tuntuista ollut tämä artikkelin muokkaus ja nykyinen sisältökin. Täällä on taidettu luulla, että poliittinen korrektius liittyisi vain jotenkin maahanmuuttoon, maahanmuuttajiin tai muihin monikulttuurisuusjuttuihin. Ilmeisesti tämä heijastaa sitä, kuinka arka aihe kaikkia näitä käsitteitä sivuuttavat asiat ovat nyky-Suomessa.

Historiassa poliittinen korrektius on ennen kaikkea aatehistoriallinen termi, joka on lähtöisin nimenomaan Yhdysvalloista. Ei koko artikkelia voi edes kirjoittaa käsittelemättä Yhdysvallat-kontekstia. Poliittinen korrektius on nimenomaan jenkkien 1960-luvun uusvasemmiston (New Left) keksimä termi sille mikä on poliittisesti korrektia. Poliittisella korrektiudella itse asiassa tarkoitetaan ja tarkoitettiin alun perin kaikkea sellaista ajattelua, joka ei ole uusvasemmiston arvojen tai ajattelutavan mukaista. Ja nimenomaan kaikkea sellaista ajattelua, joka ei ole linjassa feminististen ajatusten kanssa. Poliittinen korrektius on aikanaan suunnattu nimenomaan "kriminalisoimaan" naisliikettä vastustavat ajattelutavat. 1960-luvulla naisasia oli pop, ei kukaan mitään rasismista puhunut poliittisen korrektiuden yhteydessä.

Poliittinen korrektius on yksi parhaimpia esimerkkejä niistä uudissanoista, jotka ovat levinneet yleiseen käyttöön, mutta tarkoittavat alun perin tietyn aatteen, tässä tapauksessa vasemmistolaisuuden, vastaista ajattelua. Tämä on tälle hetkellä pelleä, ettei artikkelissa mainita kyseessä olevan vasemmiston piirissä kehittynyt käsite. Ja kun käsite on kehittynyt tietyn aateryhmän piirissä, ei todellakaan voida sanoa, että se itsessään olisi yleisesti hyväksytty tai neutraali.

Artikkelin nykyiset lähteetkin ovat itse asiassa aika mitättömiä ja arvottomia. No ensimmäinen on hyvä, mutta toinen on väkinäinen. Tämän artikkelin tapauksessa pitäisi uskaltaa tarttua härkää sarvista ja selittää termin historiaa.--Smörre 18. toukokuuta 2008 kello 17.08 (UTC)

Artikkelin loppuosa on jäänne aikaisemmasta versiosta, jossa asiaa vatvottiin vielä paljon pidemmin. Kohta kuuluisi johonkin toiseen artikkeliin. Nyt artikkeli on asiapitoisuudeltaan minitynkä. --Thi 18. toukokuuta 2008 kello 17.10 (UTC)
Edellä kirjoitettujen totuuksien laita saattaa muutenkin olla vähän niin ja näin. Ew: "Yet, soon afterwards, the New Left re-appropriated the term political correctness as satirical self-criticism" --ML 19. toukokuuta 2008 kello 18.04 (UTC)
Artikkelissa lukee: "Yhtiö antoi muotoilutoimistolle tehtäväksi uuden, poliittisesti korrektimman kääreen suunnittelun." Onko tämä kuitenkin vain journalistin henkilökohtaista spekulaatiota ja tulkintaa, vai sisälsikö yhtiön toimeksianto tosiaankin sanat "poliittisesti korrektimpi"? --Mlang.at.elisanet.fi 2. maaliskuuta 2011 kello 17.51 (EET)