Keskustelu:Pohjoismaat

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Ehdotan kappaleen:

"Pohjoismainen yhteistyö on yksi tekijöistä, jotka edesauttoivat niin sanotun pakkoruotsin tulemista peruskouluihin. Nykyaikana ruotsin taito on heikentynyt eri pohjoismaissa ja siksi Pohjoismaiden neuvostossa suunnitellaankin työkielen vaihtamista englanniksi. Vuonna 2003 ehdottiin, että Pohjoismainen investointipankki, NIB, vaihtaisi työkielen englanniksi, mutta ainoa maa, joka tätä vastustasi, oli Suomi."

... poistamista kokonaisuudessaan ellei ole esittää tälle kohdalle lähdettä. --TBone 15. joulukuuta 2004 kello 15:36 (UTC)

Viro, Latvia ja Liettua[muokkaa wikitekstiä]

Kaipaisin lähdetietoja väitteitten "Viro kuuluu Pohjoismaihin" "Latvia ja Liettua pyrkivät Pohjoismaihin" tueksi... --Myrtti <3 26. tammikuuta 2006 kello 09.09 (UTC)

Poistin väitteen.--Teveten 26. tammikuuta 2006 kello 09.24 (UTC)


Per Högselius on kirjoittanut Viron pohjoismaisista pyrkimyksistä: http://www.svd.se/dynamiskt/kultur/did_6547214.asp. Latvian ja Liettuan linjana näyttää olevan lähinnä halu tiivimpään yhteistyöhön pohjoismaitten neuvoston kanssa, mutta näissä maissa ei ainakaan näyttäisi olevan sellaista keskustelua kuin mitä Virossa käydään.

Selvää on, että Viro itse on perinteisesti katsonut olevansa ainakin jonkinlainen pohjoismaa, mm. virolaisissa lauluissa sekä kansanperinteessä Virosta käytetään usein sekä põhjamaa että põhjala nimityksiä tarkoittaen sekä Viroa että laajemmin pohjolaa. Kuitenkin 50 vuotinen miehitys katkaisi monia sidoksia Viron ja muiden pohjoismaiden välillä - mm. Viron ruotsalainen vähemmistö hiipui tänä aikana kokonaan, ilman neuvostomiehitystä tuskin tarvitsisi nyt edes pohtia sitä onko Viro pohjoismaa.

Tällä hetkellä Viro on vahvasti sidoksissa Suomeen ja Ruotsiin poliittisesti, kultuurisesti sekä taloudellisesti, joten on aika luontevaa, että virolaiset tuntevat itsensä pohjoismaaksi. Myös Viron valtion brändi sisältää pohjoismaisen ulottuvuuden (Nordic with a twist). Jos virolaiset itse pitävät itseään pohjoismaaksi ja jos Viron tosiasialliset yhteydet muihin pohjoismaihin ovat riittävän tiiviit, lienee ajan kysymys kuin muutkin maat joutuvat tunnustamaan Viron pohjoismaaksi.

Tällä hetkellä kysymys on osittain politisoitunut virossa. Etenkin sosiaalidemokraatit ja tällä hetkellä suosituin presidenttikandidaatti Ilves ovat olleet vahvasti sillä kannalla, että Viro joko on tai Viron tulee muuttua pohjoismaaksi. Vanhat kommunistit ovat puolestaan asettuneet toiselle kannalle. Tosin vastustajien tärkein argumentti on, että muut pohjoismaat eivät tunnusta Viroa yksiselitteisesti pohjoismaana.  –Kommentin jätti 194.106.125.58 (keskustelu) 12.6.2006 kello 15.05

Viro muistuttaa joka suhteessa huomattavasti enemmän muita Baltian maita kuin Pohjoismaita. --ML 12. kesäkuuta 2006 kello 12.16 (UTC)

Viroa, Latvia ja Liettua yhdistää yhteisesti koettu neuvostomiehitys, sekä sen aiheuttama samassa suurusluokassa joskin jonkun verran parempi oleva kansantuote/asukas. Talouden rakenne ja siinä toimivat, kultuuri, kieli, yhteiskunnassa vallitsevat arvot, jms. ovatkin näissä maissa varsin erilaisia. Helpoiten erot näkyvät vertailemalla vaikka Viroa ja Liettua joiden välillä sellaisten yhtäläisyyksien löytäminen, mitkä eivät yhdistäisi kaikkia euroopan valtioita on jo varsin vaikeaa.  –Kommentin jätti 194.106.125.58 (keskustelu) 20.6.2006 kello 14.21

Viro kuuluu kiistatta Baltiaan, ei missään nimessä Pohjoismaihin. Pohjoismaita on viisi: Islanti, Norja, Ruotsi, Suomi ja Tanska. Viron pyrkimys identifioitua Pohjoismaaksi vaikuttaa lähinnä melko keinotekoiselta kasvojenkohotukselta. Häpeävätkö muutosta ajavat virolaiset balttilaisuuttaan? --JAQ 1. kesäkuuta 2007 kello 12.53 (UTC)

Virolaisethan eivät ole baltteja, vaan suomalaisugrilaisia, näin ollen virolaisten on aika vaikea hävetä jotain mitä eivät ole. Aikoinaan balteiksi kutsuttiin myös näillä seuduilla asuvia saksalaisia, mutta eivät virolaiset selvästikään ole saksalaisia vaikka jotkut heistä ehkä sitä joskus halusivat. Joskus on vielä sellainenkin aika ollut jolloin balttimaiksi kutsuttiin kaikkia ensimmäisen maailmansodan jälkeen Venäjästä eronneita uusia valtioita kuten myös Suomea. Nykyinen balttimaat termi juontaa vuodesta 1940, kun maat yhdisti neuvostoliiton miehitys. Nykyinen pohjoismaat termi on vielä uudempi keksintö. Suomesta tuli tiettävästi virallisesti pohjoismaa vasta 1956. Jos kerran Suomi muuttui balttimaasta pohjoismaasta ei kai voine katsoa pahasti jos virolaisetkin haluavat samaa.  –Kommentin jätti 84.50.6.138 (keskustelu) 19.10.2011 kello 20.45

Viro ei ole Pohjoismaat, Viro on Baltian valtio! Miksi meidän pitäisi puhua Virosta tässä artikkelissa? Tämä Tarton yliopiston tutkimus kattoi hyvin pienen osan virolaisista. Suurin osa virolaisista ei ole ehdottomasti kuullut siitä. Tämä on puolueellinen artikkeli. Olen itse virolainen, tiedän sen paremmin kuin ulkomaalaiset.

Useimmat virolaiset pitävät Viroa kuitenkin Baltian maina. On vain hyvin pieni joukko ihmisiä, jotka tuhoavat Wikipedian ja yrittävät luoda vaikutelman, että useimmat virolaiset pitävät Viroa Pohjoismaana.  –Kommentin jätti 176.46.98.19 (keskustelu)

Vedettiin tuossa osiossa, jonka lisännyt käyttäjä ei olekaan mitään muuta Wikipediassa tunnuksellaan muokannut, aika vekkuleita johtopäätöksiä kuudennen luokan koululaisille tehdyn kyselyn pohjalta. En käynyt koko muokkausta läpi ennen sen poistamista, mutta tuo viimeinen kappale ei tosiaankaan luottamusta herättänyt ja Viron käsittely tässä laajuudessa Pohjoismaat-artikkelissa on muutenkin liioittelua. Asiaan paremmin perehtyvät voivat pohtia, pitäisikö joitain osia poistosta palauttaa, mutta kokonaan se ei tänne kuulu. --Lax (keskustelu) 24. toukokuuta 2021 kello 18.53 (EEST)Vastaa[vastaa]

On naurettavaa, että te ihmiset sanotte, että Viro halusi liittyä Pohjoismaiden neuvostoon! Se tapahtui - milloin!? Vuonna 1991. 30 years! Ja tämä hakemus hylättiin. Ja sitten myös Latvia ja Liettua halusivat liittyä. Ja kirjoitat siitä kuin se tapahtui viime kuussa. Toiseksi entinen ulkoministeri Ilves edusti vain henkilökohtaista mielipidettään. Muuten, Ilves on amerikkalainen virolainen, hän ei ole koskaan asunut Virossa ja hänellä on heikko tieto Viron todellisista olosuhteista. On kyynistä, että Ilvesin kaltaiset oikeistoliberaalit sanovat jotain Pohjoismaista. Virossa on hyvin liberaali kapitalismi, joka on julma ja ahne tavalliselle ihmiselle. Viro on valovuosien päässä pohjoismaisesta sosiaalidemokratiasta. Miksi ette puhu siitä Wikipedia-artikkelissanne, naiivit suomalaiset.? Miksi??? Tämä artikkeli on yksinkertaisesti Wikipediasta käännetty "artikkeli" 'Pohjoismainen identiteetti Virossa'. Tämä on sataprosenttisen väärää ja propagandaa, liioittelua ja puolueellista aineistoa. Vastustan tätä mielivaltaista pa...a vastaan ​​ja kiistan artikkelin puolueettomuuden.  –Kommentin jätti 176.46.98.19 (keskustelu)

Hengitä välillä ja huomaa, että tuo Viroa koskeva kappale ei tällä hetkellä ole "puolueellisessa" artikkelissa. --Lax (keskustelu) 24. toukokuuta 2021 kello 19.09 (EEST)Vastaa[vastaa]

Mielestäni artikkeli kaipaa tarkennusta pohjoismaisen yhteistyön ja Euroopan Unionin vaikutusten osalta. Tuo passitta liikkumisen vapaus ei sinänsä ole mikään erityinen juttu, kun koko Pohjois-Eurooppa sekä suuri osa muusta Euroopasta kuuluu Schengen-vyöhykkeeseen. Ilman työlupaa maasta toiseen liikkuminen ei sekään rajoitu Pohjoismaihin. Olkoonkin että pohjoismainen yhteistyö oli edelläkävijä tässä asiassa, mutta nuo voisi laittaa jonkun erillisen Pohjoismaisen yhteistyön historia -kappaleen alle ja sitten kertoa erillisessä kappaleessa mitä pohjoismainen yhteistyö merkitsee näinä päivinä tavallisen ihmisen elämässä.

Itselläni ei ole riittäviä tietoja tällaisen artikkelin kirjoittamiseen, mutta joku asiaan perehtynyt voisi verrata EU:ta ja pohjoismaita rinnan. --Gwafton 24. marraskuuta 2008 kello 16.35 (EET)Vastaa[vastaa]

Suurimmat kaupungit[muokkaa wikitekstiä]

Suurimpien kaupunkien listalla pitäisi ehkä mainita - tai korostaa - että kyse on hallinnollisista alueista. Nyt taulukosta saa harhaanjohtavan käsityksen, että Hki ja Oslo olisivat suurempia kaupunkeja kuin Kööpenhamina. Espoon kohdalla voisi mainita, että se kuuluu samaan kaupunkikokonaisuuteen Helsingin kanssa, eli kyse ei ole esim. Malmön tai Tampereen kaltaisesta erillisestä kaupunkiseudusta. Parempi lista olisi sellainen, jossa kaupungit on lueteltu kaupunkiseudun todellisen koon mukaan. Kuntaliitosten myötä esimerkiksi Kouvolan ja Salon kaltaiset toisistaan hyvinkin kaukana sijaitsevista pienehköistä taajamista koostuvat kunnat pääsevät pian tällaisille kunnan hallinnollisen alueen väkiluvun mukaisille "suurten kaupunkien" kokolistoille. - Drefer 19. joulukuuta 2008 kello 11.50 (EET)Vastaa[vastaa]

PÄIVITTÄKÄÄ[muokkaa wikitekstiä]

Suurimmat kaupunkiseudut (> 200 000 asukasta)  –Kommentin jätti 91.154.251.87 (keskustelu) 12.8.2009 kello 18.04

Ruotsin, norjan ja tanskan kielet, erityisesti norja ja tanska keskenään, ovat niin lähellä toisiaan, että luettu teksti on toisen kielen puhujan ymmärrettävissä.
Tuossahan ei ole lähdettä, mutta eikös ruotsi ja norja ole keskenään lähellä sillä tavalla että puhuttu kieli toisen kielen puhujan ymmärrettävissä? Yksi todiste on en:Big Brother (Sweden and Norway), en tiedä onko muita. 91.152.32.181 5. lokakuuta 2015 kello 18.26 (EEST)Vastaa[vastaa]