Keskustelu:Pluumi

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Pluumien syntyteoria remontissa[muokkaa wikitekstiä]

Tässäkin lisätietona annettu mantleplumes.org on sivu, jolla pluumiteoriasta väitellään. Suuri pluumiväittely myös brittiläisen geologisen seuran sivulla: www.geolsoc.org.uk/template.cfm?name=NakedEmperor.

Nykyään ei vallitse yksimielisyyttä siitä, että syvältä vaipasta kumpuavia pluumeja on olemassa (Don L. Andersonin paperi "The Thermal State of the Upper Mantle; No Role for Mantle Plumes" http://www.gps.caltech.edu/%7Edla/thermal.pdf). Tässä Wikipedian arikkelissa on viitattu tutkimuksiin, joissa on löydetty syvältä nousevia virtauksia, mutta on myös lukuisia päinvastaisia havaintoja (Gillian Foulger:"The seismic anomaly beneath Iceland extends down to the mantle transition zone and no deeper" http://www.dur.ac.uk/g.r.foulger/Offprints/transzone.pdf tai uutinen "No Plume under Iceland" http://www.geolsoc.org.uk/template.cfm?name=Icelandplume). Voi olla että vallitseva suunta on kääntymässä, kunhan tutkijat keräävät lisää todistusaineistoa.

On myös havaittu, että ns. kuumat kohdat eivät aina olekaan kuumia, vaan itse asiassa ympäristöään viileämpiä. Näistä tutkituista kohdista purkautuu laavaa lähinnä siksi, että kiviainekseen on se koittunut vettä, joka alentaa sulamispistettä. Voi olla, että kuumat kohdat ovatkin märkiä kohtia. Purkausten syntymekanismista siis kiistellään. Vanhan kuumiin pisteisiin liittyvän pluumiteorian vastustajat sanovat, että ns. kuumiin kohtiin liittyvät purkaukset selittyvät myös laattatektoniikalla: kun yläpuolisen kivimassan paine hellittää, vaipan kivi laatan alla sulaa. Perinteinen malli siis selittää ns. kuumiin kohtiin liittyvät laavapurkaukset alhaalta ylöspäin, kilpaileva hypoteesi ylhäältä alaspäin.  –Kommentin jätti Geologi (keskustelu – muokkaukset)

Wikipedian tarkoitus ei ole esittää kaikkein tuoreinta tiedettä, vaan vallalla olevia käsityksiä - sitä mitä myös oppikirjoihin painetaan. Tietysti jos on vakavasti otettavia vaihtoehtoisia teorioita, niitä voi toki mainita. Sorsanmetsastaja 5. joulukuuta 2006 kello 14.03 (UTC)

lisätietoja[muokkaa wikitekstiä]

pluumiväittelystä lisää sulatellussa muodossa: http://geology.about.com/library/weekly/aa011401a.htm

Mantleplumes sivuston kantavat voimat ovat koonneet laajan teoksen Plates, Plumes and Paradigms. Ks. arvostelu http://geology.about.com/od/bookreviews/fr/bookP_cubed.htm

Yhdysvaltain geloginen seura: USGS Studies Cast Major Doubts on Geologic Theory of How Volcanic Regions Created: Mantle Plumes May Be Nonexistent After All http://www.usgs.gov/newsroom/article.asp?ID=318  –Kommentin jätti Geologi (keskustelu – muokkaukset)

Painovoima ensisijainen litosfäärilaattojen liikuttaja[muokkaa wikitekstiä]

Huomauttaisin vielä, että nykyään ollaan sitä mieltä, että ensisijainen litosfäärilaattoja liikuttava mekanismi on painovoima. Vajoavan laatan reuna vetää koko muuta laattaa perässään. (esimerkiksi Five Myths of Plate Tectonics, ks myytti 2. http://geology.about.com/od/platetectonics/a/aa071104a.htm) --Geologi 5. joulukuuta 2006 kello 08.32 (UTC)