Keskustelu:Planckin energia

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Kommentti Tämä artikkeli mainittiin suomenkielisen Wikipedian sadantenatuhantena artikkelina lehdistötiedotteessa.
Ensimmäinen yhtälö ei näy siistinä selaimellani (Firefox) ei täsäs eikä englanninkielisessä artikkelissa. Sen sijaan ranskaksi OK. Tässä lähteessä [1] taidetaan puhua eri asiasta ? --Tappinen 11. helmikuuta 2007 kello 20.01 (UTC)
Täällä näkyy sekä Operalla että Firefoxilla oikein. --Zxc 11. helmikuuta 2007 kello 20.03 (UTC)
Onko joku temppu jolla tuon saa pelittämään ? mulla siis näkyy yhtälön koodi: takakenoviivoja ja sqrt ja niin edelleen. --Tappinen 11. helmikuuta 2007 kello 20.05 (UTC)
Yhtälöt ovat tavallisia kuvia. Tuo yhtälö löytyy täältä. --Urvabara 11. helmikuuta 2007 kello 20.08 (UTC)
Riippuu asetuksista. Yhtälön voi asettaa näkymään HTML:nä, PNG:nä, TeX:inä ja MathML:nä. (Sitten yksi vaihtoehto on suositus nykyselaimille, mikä ikinä lieneekään.) Minä käytän HTML:ää, jos yksinkertainen, muuten PNG:tä, ja ei ole ikinä ollut ongelmia kaavojen kanssa. --Jannex 12. helmikuuta 2007 kello 10.53 (UTC)

Mitä tämä tarkoittaa?[muokkaa wikitekstiä]

Pitkän lukiofysiikan pohjalta toivoisi, että ymmärtäisi, mitä merkitystä tällä asialla on. Olisi hienoa, jos tämän voisi "suomentaa", kun kyseessä kuitenkin on 100 000. artikkeli. Samulili 12. helmikuuta 2007 kello 09.34 (UTC)

Toiseksi viimeinen lause Planckin energia on se energia, joka tarvitaan Planckin pituuden mittakaavan luotaamiseen. olisi kait oleellisin tieto, ja artikkelissa Planckin pituus kerrotaan sitten lisää. Pitäisikö tämä lause siirtää artikkelin alkupuolelle ja kopioida hieman selitystä tuolta pituus artikkelista? --Harriv 12. helmikuuta 2007 kello 10.03 (UTC)
Mielellään, kaikille kun ei ole ihan selvää mitä nuo on ;) --Ningyou 12. helmikuuta 2007 kello 10.50 (UTC)

Artikkelin jäsennyksestä[muokkaa wikitekstiä]

Vaikka en tunne aihetta ja olen maallikko fysiikan alalla, näen, että artikkeli on aika repaleisessa kunnossa. Tuntuisi luonnolliselta, että kun on kerrottu että se on energian yksikkö, niin heti kerrottaisiin kuinka suuri on yksi Planckin energia muilla mitoilla. Nyt se tulee aika myöhään ja sen suuruutta valaistaan esimerkeillä artikkelin kahdessa eri kohdassa. Lisäksi esimerkit ovat suuria yleistyksiä, kuten yhden henkilön sähkönkulutus. Esimerkeillä yritetään ilmeisesti sanoa, että on valtava määrä energiaa alkeishiukkasten mittakaavassa. Tekisi mieli jäsentää artikkelia muutenkin, mutten viitsi, kun en oikeasti ymmärrä. --Hautala 12. helmikuuta 2007 kello 13.38 (UTC)

Planckin pituuden mittakaavan luotaamiseen[muokkaa wikitekstiä]

Mitä tarkoittaa mittakaavan luotaaminen?--Teveten 13. helmikuuta 2007 kello 06.33 (UTC)

Ei-hiukkasfyysikkona menee hieman arvailuksi, mutta käsittääkseni se tarkoittaa sitä että erilaisilla koejärjestelyillä pyritään hahmottamaan mitattavan asian suuruusluokka (nanometri, metri vai kilometri?). Kvantti-ilmiöissä asioiden suoraan mittaaminen ei välttämättä onnistu. Tälläisen jotenkin asiaan liittyvän löysin: Laboratory experiments probe short distances by accelerating particles to high energies. At energies available in today's experiments, gravity is incredibly weak. It is totally negligible in the structure of atoms and nuclei and is important in planetary motion and in stars only because the gravitating masses are so large. But the strength of gravity depends on an object's mass only when it is at rest. Generally the strength of gravity will depend on a particle's total energy, growing stronger with increasing energy. When a particle's energy reaches the Planck energy, the energy necessary to probe physical phenomena at the Planck length scale, gravity becomes as strong as the other forces of nature. [2]. --Harriv 13. helmikuuta 2007 kello 18.54 (UTC)
Ok. Käytännössä planckin pituutta ei siis voida luodata, koska OMG-hiukkasenkin energia oli vain murto-osa planckin energiasta. Liittynee siis ilmeisesti alkuräjähdyksessä vallinneisiin olosuhteisiin, jossa perusvuorovaikutukset yhdistyivät.--Teveten 13. helmikuuta 2007 kello 19.03 (UTC)
Luotaaminen hiukkasfysiikassa tarkoittaa yleensä joko spektroskopiaa tai sirontakokeita. Tiedemies1984 24. marraskuuta 2007 kello 19.17 (UTC)

"Yksi Planckin energia"[muokkaa wikitekstiä]

Artikkelista on pari kertaa poistettu saa yksi sanonnasta "yksi Planckin energia" vedoten ilmeisesti siihen, että se on suure tai energia on ainesana. Mutta aivan alussa sanotaan, että Plankin energia on yksikkö, jolla mitataan energiaa, ei suure. Siis aivan kuten joule tai kilowattitunti. Eli voidaan puhua yhdestä Planckin energiasta kuten yhdestä joulesta tai 12,76 kilowattitunnista. Tosin on jossain määrin itsestään selvää, kuten metrin mittaisesta puhuttaessa on selvää, että yhden metrin mittaisesta, että kyse on yhdestä Planckin energiasta, mutta palautan sanan yksi ainakin sinne, missä se on rinnastuksen vuoksi hyvä olla: "Yksi Planckin energia... yhden Planckin pituuden..." --Hautala 13. helmikuuta 2007 kello 19.25 (UTC)