Keskustelu:Pistokalastus

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Merkittävyys[muokkaa wikitekstiä]

Onkohan tämä nyt ihan itse kehitetty kalastustapojen luokittelu eli tuulesta temmattu? Onkiminen ja kaikenlainen narulla ja vivulla kalojen nappaaminen (perhokalastus, uistelu ym.) on tätä "pistokalastusta" myös. Lisäksi ammunta ja aiemmin artikkelissa ollut käsikranaatilla kalastaminen, jonka otin pois. Mitä muita kalastustapoja on? Haavikalastus, karhukalastus (kauhoa kaloja käsin) ja järven tyhjentäminen, kenties. --Pxos (keskustelu) 28. lokakuuta 2013 kello 18.37 (EET)

Artikkelissa kalastus sanotaan: "Kalastustavat voidaan jakaa isku-, pisto-, silmukka-, saarto-, sulku- trooli- ja verkkokalastukseen." Tuohon ei kuitenkaan ole merkitty lähdettä. Samalla pois Luokka:Pistokalastus. --Hartz (keskustelu) 29. lokakuuta 2013 kello 06.45 (EET)
Kalastuksesta en mitään tiedä, mutta eikös tämä ole sama asia kuin tuulastus? –Kotivalo (keskustelu) 29. lokakuuta 2013 kello 08.54 (EET)
Viisainta olisi etsiä lähteitä, joissa käytetään kyseistä sanaa (jos sellaisia on). --Hartz (keskustelu) 30. lokakuuta 2013 kello 16.12 (EET)
Käytetään ainakin tuulastuksen synonyyminä [1], mihin Kotivalo tuossa ylempänä jo viittasikin. Tämä voisi sopia ohjaukseksi tuulastus-artikkeliin. Jafeluv (keskustelu) 1. marraskuuta 2013 kello 12.58 (EET)
En ole kuullut aikaisemmin pistokalastuksesta. Saattaa olla synonyymi yleisemmälle tuulastukselle. Voi kuitenkin olla, että pistokalastuksen alle kuuluu myös muita "pistäviä" kalastustapoja, kuten vaikkapa tropiikissa harjoitettava kalojen keihästys. Atrain on kuitenkin tavallaan keihäs, jonka osumistodennäköisyys on vain suurempi kuin keihään. --Hartz (keskustelu) 1. marraskuuta 2013 kello 17.07 (EET)
Ihan tuulesta temmattu ei artikkelissa oleva luokittelukaan ole; samankaltaisen on muuankin kansatieteilijä Sirelius aikoinaan määritellyt.[2] Tuon mukaan tuulastus olisi yksi pistokalastuksen muoto. Sen selvittäminen, onko tuo luokittelu muuttunut (puhumattakaan artikkelin lähteistyksestä), vaatisi melkein käyntiä kirjastossa. Eli pistokalastus saattaisi olla ihan oman artikkelinsa väärti, mutta lähteitä toki huutaisi. Totta toki tuokin, että pistokalastusta käytetään nykyään tuulastuksen synonyyminä. --Jukka Kolppanen 1. marraskuuta 2013 kello 22.02 (EET)
Minullekin tuli mieleen kalojen keihästäminen. Lisäksi oikein suuria kaloja (esimerkiksi haita) voisi kai periaatteessa myös harppuunoida. Artikkeli tuulastus käsittelee vähän kapeampaa aihetta ("syysyönä tapahtuvaa pistokalastusta"). Toisaalta kalan houkutteleminen tarttumaan koukkuun saati ampuminen ei mielestäni ole "pistämistä" eikä sikä tunnu järkevältä luokitella osaksi samaa kalastusmuotoa. Nykyisellä sisälöllään tämä artikkeli vaikuttaa vitsiltä. Pistokalastus on varmaan silti oikea termi, ja oletettavasti tarkoittaa vähän muutakin kuin vain tuulastamista. --Risukarhi (keskustelu) 1. marraskuuta 2013 kello 22.04 (EET)
Pistokalastus-termin merkitys ja kattavuushan on kyllä aika tarkkaan jo selitetty kappaleen mittaisessa esityksessä kalastus-artikkelissa. Ilmeisesti tuo on lähteistämätön sitaatti jostain tietokirjasta; ja kaikkea muuta kuin vitsi. Ksymys on lähinnä siitä, tarvitaanko tässä kalastustapojen hierarkkisessa luokittelussa erillisiä artikkeleita jokaisella luokittelun tasolla, vai laajennetaanko kalastus-artikkelin sisällä. Muista vastaavista välitason menetelmistä näyttää olevan jo artikkeli saartokalastus. -- norr (keskustelu) 3. marraskuuta 2013 kello 21.09 (EET)

Siirsin tämän poistokeskusteluun, koska ei voi poistaa, mutta ei tätä mukisematta tällaisenaan säilyttääkään voi. --Pxos (keskustelu) 8. marraskuuta 2013 kello 13.34 (EET)

Poistin poistokeskustelusta. Olkoon sitten näin kun on ollakseen ja mennään metsää edemmäs kalaan. Haukia haulikolla ja mateita maamiinoilla, siinä herrasmiesten pistokalastusta kerrakseen. --Pxos (keskustelu) 20. marraskuuta 2013 kello 12.11 (EET)