Keskustelu:Piristeet

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Efedriini?[muokkaa wikitekstiä]

Eikös efedriinkin ole piriste? --Styroks (keskustelu) 16. lokakuuta 2012 kello 11.57 (EEST)

Efedriini ja myös kokaiini lisätty. --88.115.3.206 18. lokakuuta 2012 kello 08.12 (EEST)

Korjattava[muokkaa wikitekstiä]

85.76.39.230, olet ehdottanut että "Huumeet ja normaalit arkikäytössä olevat ns. nautintoaineet on erotettava." Miten ajattelit että tämä toteutetaan neutraalisti kun esimerkiksi khatin ja kokalehtien pureskelu on arkikäytössä olevia nautintoaineita joissain kulttuureissa, kun suomessa ne on laittomia huumausaineita? Eikö aineiden farmakologiset ominaisuudet ole parempi ja universaalimpi jaottelu kuin kulttuurisidonnaiset seikat?--Custoo (keskustelu) 22. kesäkuuta 2014 kello 17.25 (EEST)

Samaa mieltä Custoon kanssa, farmakologisten ominaisuuksien mukaan tulisi jaottelu tehdä. --Styroks (keskustelu) 22. kesäkuuta 2014 kello 19.11 (EEST)

85.76.134.176, vaihdoit korjauskuvaukseen "Huumeet ja normaalit arkikäytössä olevat" tilalle "Huumeet ja ei-huumeiksi luokitellut". Haluaisin esittää tähän täysin saman kysymyksen kuin edelliseen muotoon. Miten tämä toteutetaan käytännössä, kun lainsäädännöt eri maissa vaihtelevat, eivätkä ole universaaleja ominaisuuksia? Eikö aineiden farmakologiset ominaisuudet olisi parempi ja universaalimpi jaottelu kuin kulttuurisidonnaiset seikat?--Custoo (keskustelu) 23. kesäkuuta 2014 kello 17.49 (EEST)

Näinhän se homma pitäis tehdä. Onhan esim. 2C-huumeetkin siellä täällä laillisia, mut esim. Suomessa huumausaineita. --Styroks (keskustelu) 23. kesäkuuta 2014 kello 18.10 (EEST)
Huumausaine on kielletty päihde -- sellaiseksi erityisesti mainittu jossakin viranomaisten luettelossa, jonka pohjalta voidaan syyttää huumausainerikoksesta kun aine löytyy "kiellettyjen aineiden" luettelosta. Huumeella tarkoitetaan huumausaineita ja lisäksi vastaavia aineita, joita ei ole (vielä) erityisesti kielletty. Huume-käsite on huumausaine-käsitettä laajempi ja pitää sisällään siis myös uudet aineet, esim. muuntohuumeet, joita ei ole ehditty vielä lisätä huumausaineluetteloon. Päihde-käsite on vielä huume-käsitettä laajempi ("mikä tahansa päihdyttävä aine") ja sisältää myös tietyt yleiset päihteet (alkoholi) sekä impattavat aineet (butaani, liimat, bensiini), jotka eivät sisälly huume-käsitteeseen. Huume- ja päihde-käsitteet ovat erittäin lähellä toisiaan, mutta erotus näiden välille tehdään kulttuurisista syistä, kun esim. alkoholia ei haluta nimittää huumeeksi. Moni lääke voi olla päihde! Päihde on kaikkein laajin, kaikki päihdyttävät aineet kattava, käsite. Farmakologinen päihteiden luokittelu on tieteellinen, kaikkein tarkin ja universaali. --Hartz (keskustelu) 23. kesäkuuta 2014 kello 18.34 (EEST)