Keskustelu:Paavali

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Koska Paavali syntyi? Jos se ei ole tiedossa niin miksei siitä ole mainintaa? Sahlberg 30. elokuuta 2006 kello 15.17 (UTC)

Vuosien 3–14 välisenä aikana jKr, mikäli on en.wikiin uskominen. --Jetman 30. elokuuta 2006 kello 15.18 (UTC)

Ajanmääreistä[muokkaa wikitekstiä]

Miten pitäisi suhtautua seuraavaan kristinuskoon liittyvään asiaan? Wikipediassakin näkyy yhä enemmän ajanmääreitä eaa. ja jaa. (ennen ajanlaskun alkua ja jälkeen ajanlaskun alun). Tämä on ihan ymmärrettävää, että uskonnollisesti neutraaleissa artikkeleissa ei käytetä aiemmin niin vallalla olleita muotoja eKr. ja jKr. (siis ennen Kristusta ja jälkeen Kristuksen). Ei siis ole haluttu sitoutua kristilliseen tunnustukseen.

Mutta miten ajanmääreet pitäisi merkitä, jos kyse on apostoleista, pyhimyksistä tai peräti Jeesus nasaretilaisesta itsestään? Ovatko oikein eKr. ja jKr. vaiko pikemminkin eaa. ja jaa.? skarabe 13. joulukuuta 2006 kello 17.59 (UTC)

Kuinka asiatyylinen teksti?[muokkaa wikitekstiä]

Ilmaukset kuten "Pietari, tyylilleen uskollisena, halusi tulla ristiinnaulituksi pää alaspäin" kuulostavat mielestäni huvittavilta tietosanakirja-artikkelissa. Joku asiaan perehtynyt saisi muokata koko artikkelin kuulostamaan vähemmän "kevyeltä". Kommentin jätti 88.112.223.157 (keskustelu – muokkaukset).

Minulle jäi lähteet paikoittain hieman epäselviksi esim: 'sanotaan että paavali...' <- vainojen kohdalla. Haluaisin tietää onko tämä raamatun mukaan vai muuta perimätietoa? 83.245.224.88 8. tammikuuta 2008 kello 22.29 (UTC)


--Juhanive 21. helmikuuta 2009 kello 10.06 (EET) Nykyään varsin yleisesti ajanlaskun yhteydessä käytetyt lyhenteet eaa. ja jaa. ovat totuudenmukaisempia kuin perinteiset ekr. ja jKr.. Alunperinhän niiden taitekohta tarkoitti Jeesuksen syntymäajankohtaa, mutta nykytutkijat ovat todenneet, ettei Jeesuksen syntymästä ole tarkkaa tietoa.

Artikkelissa olisi ollut syytä mainita erikseen, ettei Paavalista ole olemassa mitään UT:stä riippumatonta ulkopuolista tietoa saatavilla. Hänen syntymäajakseen ilmoitettu 1-10 eaa. on liian varhainen, mikäli Apostolien tekoihin on uskomista. Eikä vaihtoehtoisia lähteitä ole. Stefanuksen kivittämisen on arvioitu tapahtuneen useimpien tietolähteiden mukaan 30-luvun alkupuoliskolla, jolloin Paavali Apostolien tekojen mukaan oli vielä nuorukainen (7:58). Artikkelissa olisi myös voinut mainita, että Paavalin kirjeissä on lukuisia ristiriitaisuuksia pääasiassa Apostolien tekojen, mutta myös muiden Paavalin kirjeiden kesken, jotka heikentävät oleellisesti niiden historiallista uskottavuutta! --Juhanive 21. helmikuuta 2009 kello 10.06 (EET)

Paavalin lapset?[muokkaa wikitekstiä]

Artikkelissa väitetään, että Paavalilla olisi ollut lapsia, mutta lähde puuttuu? Uudesta Testamentista en löytänyt tällaista mainintaa. Auttakaa minua ja kertokaa mistä lähteestä tämä tieto on kotoisin, ennenkuin korjaan mahdollisen virheen? Lähde puuttuu myös jatko-osasta "Ammattinsa ansiosta hän on kyennyt antamaan lapsilleen uskonnollisen kasvatuksen"? --Juhanive 28. helmikuuta 2009 kello 09.33 (EET)

Eikö teksti viittaa Paavalin isään? -- Jniemenmaa 28. helmikuuta 2009 kello 09.38 (EET)

--Juhanive 28. helmikuuta 2009 kello 12.28 (EET) Totta puhut Jniemenmaa, alkaa lukihäiriökin vaivata. Menenkin kysymyksessäni kaksi sukupolvea taaksepäin. Apostolien teoissa mainitaan selkeästi Paavalin olevan Rooman kansalainen ja syntyneen Tarsossa. Hänen ammatikseenkin sanotaan teltantekijä, joka vaikuttaa hieman oudolta, jos hän vietti lapsuutensa Jerusalemissa Gamalielin jalkojen juuressa? No, lapsityövoiman käyttö oli silloin tietenkin salllittua. Missä sitten kerrotaan, että myös Paavalin isä olisi teltantekijä ja palvellut Rooman armeijassa? --Juhanive 28. helmikuuta 2009 kello 12.28 (EET)