Keskustelu:Oulun valtaus

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Raatin vankileirin vankien ja kuolleiden määrä[muokkaa wikitekstiä]

Kuolleista tuossa "Oulu ja oululaiset sodassa" Jokipiin tekstissä esitetty luku 23 on ilmeisesti peräisin Jaakko Paavolaisen tutkimuksesta, joka selvitti kuolleiden yhteismäärää 4.6. - 15.9. (huomaa myöhäinen aloitusaika). Jos muistan oikein ei Jokipii ole viitteistänyt ko. kirjoitustaan kovin yksityiskohtaisesti, joten varmuutta lähteestä lienee vaikea saada. Paavolainen perusti laskelmansa aikoinaan leirin puoliviikkoraportteihin, eikä hän käynyt lukuja henkilöpohjalta läpi. Vankiluettelon ja diaariokirjojen perusteella nimi nimeltä asiaa tutkinut Kai Ala-Häivälä on päätynyt lukuun 51 kuollutta Oulun taistelun jälkeisestä ajasta leirin sulkemiseen asti eli 3.2.-31.8.1918. Kuolleet on nimetty kahta lukuuun ottamatta (ks. lähdeviite alla, s. 123). Tämäkin kuolleisuus on poikkeuksellisen vähäinen, 5.8% kun Raahessakin kuoli yli 18% (Eerolan mukaan). Vankien määrä Raatissa vaihteli Ala-Häivälän mukaan yleensä 600-800 välillä, yhteensä jossakin vaiheessa vangittuina olleita oli 1103 henkeä (s. 29). Hän mainitsee esimerkiksi ilmoituksen, jonka mukaan 30.3. vankeja olisi ollut 990 henkeä.(s. 23). Itse pidän molemmat lukeneena kyllä tuota Ala-Häivälää luotettavampana esim. kuolleiden kohdalla henkilöön asti käyvän tarkastelun vuoksi.

  • Lähde: Kai Ala-Häivälä: Vankina valkoisten. Oulun vankileiri 1918. Suomen historian pro gradu -tutkielma. Helsingin yliopisto, 2000. URN: NBN:FI-FE20011131. Teoksen verkkoversio (pdf) (viitattu 2.6.2008).

Terv. --Riisipuuro 2. kesäkuuta 2008 kello 16.28 (UTC)--

Artikkelin nimi[muokkaa wikitekstiä]

IP-käyttäjä on merkinnyt artikkelin nimen vaihdettavaksi Oulun valtaus -muodosta Oulun taisteluksi perustellen asiaa valtaus-termin "kantaaottavuudella" ja väitteellä että muutkin sisällisssodan vastaavat artikkelit on nimetty taisteluiksi. Kumpikaan väite ei pidä paikkaaansa; termi on sanakirjamäärityksen mukaan neutraali sekä merkitykseltään tapahtumia kuvaava ja meillä on esim. Helsingin valtaus. Tärkeämpää kuitenkin on "Oulun valtaus" -termin yleisyys asiasta puhuttaessa. Tätä kuvaa myös googlehaku: "Oulun valtaus" 4200 kpl, taistelu alle 200 kpl. (Jatkossa tämän tyyppisille korjausehdotuksille kannattaa muuten käyttää osuvampaa mallinetta "Korjattava/Nimi"). Näillä perustein poistan mallineen (toisen kerran). Terv. --Riisipuuro (keskustelu) 17. huhtikuuta 2013 kello 07.19 (EEST)--[vastaa]

Käytetään sitä mitä lähteetkin käyttävät. Gopase+f (keskustelu) 17. huhtikuuta 2013 kello 08.47 (EEST)[vastaa]