Keskustelu:Orimattilan rautatieasema

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Orimattilan eri rautatieasemat (liikennepaikat)[muokkaa wikitekstiä]

Aika sekalainen viidakko on tuo Orimattilan rautatieaseman nimisto. Osa asemista on purettu, osa lakkautettu, osa kaytossa, osa ei... Asiaa ei helpota se etta ensin oli operaattorina Loviisan-Vesijärven rautatie ja myohemmin VR. Voisiko joku asiasta perilla oleva selvittaa mika asema on mikakin ja moniko noista on sama asema eri nimella?

Eri nimet:

  • Orimattila
  • Orimattila Pohjoinen
  • Orimattila Norra
  • Etelä Orimattila
  • Viljamaa

Lyhenteita:

  • Om
  • Eom
  • Vll
  • Oma

Viljamaasta (VLL) sanotaan etta "Entinen nimi Orimattila Norra, lyhenne: Oma"[1], mutta onko se sama kuin nykyinen Orimattila (Om) vai onko ollut viela erikseen pohjoinen? Lisaksi joissain lahteissa Valko (nyk. Loviisan satama) on Viljamaan lisaksi lyhennetty myos VLL, joka olisi kaksi samaa lyhennetta samalla radalla...?!

Onko jokin ylla olevista sama kuin Villi tai Vehkamaa vai ovatko ne viela erikseen?

Baldwin040 11. marraskuuta 2009 kello 00.48 (EET)[vastaa]

Veikkaan että Viljamaa on sama kuin nykyinen Om. Joskus tuolla liikkuneena en äkkiseltään keksi mitään muuta järkevää paikkaa Viljamaa/Orimattila Pohjoiselle, ellei sitten mennä jo Virenojalle asti. --Harriv 18. marraskuuta 2009 kello 23.54 (EET)[vastaa]
Kiitos Harriv. Sita itsekkin olen ajatellut, mutta haluaisin vain varmistaa ettei siella ole jostain syysta esim kolmattakin asemaa joka olisi yleisessa contextissa vain sekottunut muihin. Pakaan ja Orimattilan valissa on joissain vanhoissa kartoissa ja lahteissa merkattu ainakin "Pyörähtälä", mutta se voi olla vain suunnittelu asteelle jaanyt asema/seisake.
Eli Orimattilan asemat ilmeisesti menisi nain..?..:
nyk. Orimattila (lyh:Om)
= ent. Orimattila Pohjoinen (lyh:??)
= ent. Orimattila Norra (lyh:Oma) (LWR)
= ent. Viljamaa (lyh:Vll)
= ent. Orimattila seisake (lyh:??) (LWR)
ent. Etela Orimattila (lyh:Eom)
= ent. Orimattila asema (lyh:Om) (LWR)
Tuohon olen paatynyt, mutta en ole loytanyt varmaa referenssia mistaan. Noiden LWR'n asemien osuus selviaisi Orimattilan kartasta joskus 1910-1950 -luvuilta... Baldwin040 19. marraskuuta 2009 kello 06.49 (EET)[vastaa]
Iltanen, Jussi: Radan varrella: Suomen rautatieliikennepaikat, s. 265. Helsinki: Karttakeskus, 2009. ISBN 978-951-593-214-3 sanoo seuraavaa: Orimattila on vuodelta 1900 ja se on yksi yksityisrautatien alkuperäisistä asemista. Se sijoitettiin Orimattila-Artjärven kirkko -maantien varteen. Henkilöl. radalla lopetettiin 1952. Kun Loviisan kapearaiteinen rata korvattiin uudella uusi Orimattilan asema sijoitettiin 1,5 km pohjoisemmas ja vanhan aseman kohdalle avattiin Etelä-Orimattilan seisake (Eom). Em. uusi asema valmistui 1962, miehittämättömäksi 1969, henkilöl. lopetettiin 1970 ja tavara 1999. Ratakartan mukaan Lahdesta tultaessa tällä radalla 148+160 on Villi, 150+407 on Orimattila (Om), 152+792 on Etelä-Orimattila (Eom) ja 153+180 on Vehkamaa.
Puretun Lahti-Loviisa radan kartta samalla sivulla taas sanoo seuraavaa: 19 km on Virenoja (Voja), 24 on Viljamaa (Orimattila Norra) [Vil (Oma)], 25 on Orimattila (Om) joka on siis nykyinen Eom, 33 on Pakaa (Pakkas) [Pa (Ps)]
Näin siis tuon kirjan pohjalta. Kilometrien perusteella ehkä muitakin nimityksiä saa kohdalleen, kuin vain tuon em. Om-Eom. -parin --albval (keskustelu) 22. marraskuuta 2009 kello 13.17 (EET)[vastaa]
Kiitos albval!! Tuo auttoi oikein paljon. Selvennän asian artikkeliin piakkoin. Baldwin040 22. marraskuuta 2009 kello 20.19 (EET)[vastaa]
Btw, "...uusi Orimattilan asema sijoitettiin 1,5 km pohjoisemmas ja vanhan aseman kohdalle avattiin Etelä-Orimattilan seisake (Eom)...", "...150+407 on Orimattila (Om), 152+792 on Etelä-Orimattila (Eom)..." ja myos "...24 on Viljamaa (Orimattila Norra) [Vil (Oma)], 25 on Orimattila (Om) joka on siis nykyinen Eom..." ovat toistensa ristiriidat. 152.792 - 150.407 = 2.385 km, toinen lause sanoo 1.5 km ja viela kolmas sanoo 25 - 24 = 1 km eli joku ei ole oikein.
  • Alkuperainen Orimattila eli myohemmin Etela-Orimattila on ollut naiden kuvien mukaan about tuossa, mutta missa tarkalleen? Kartassa alhaalla on tiet Asemakuja ja Asema polku. Kello 2 suuntaan menee Kakelantie joka oli entinen Artjarvelle meneva tie. ("Orimattila on vuodelta 1900 ja se on yksi yksityisrautatien alkuperäisistä asemista. Se sijoitettiin Orimattila-Artjärven kirkko -maantien varteen")
  • Nykyinen Orimattilan asema alue pitaisi olla about taalla ja talo kuvassa ala laidassa radan oikealla puolella on taman ja taman mukaan entinen levearaiteisen rautatien asemarakennus.
Kartassa nuo kaksi asemaa on 1.2 km:n paassa toisesta. Jos albval et viela palauttanut sita kirjaa, please voitko katsoa Artjarvi (kapearaiteinen ja levearaiteinen) ja myos Virenoja (levearaiteinen) kilometrit. Saisi ristiin referenssit niille aikaisemmille numeroille. Ei ole tarkoitus tehda argeologiaa, mutta olisi hyva saada toiset referessit koska ne mitka muualta loysin on myos vahan eroja. Luetaanko siina kirjassa mista nuo KM's tuohon kapearaiteiseen rataan on otettu? Ettei vain talla tavalla: (wikiwriter -> public forum -> online article -> local news -> ok refs for the wiki article...!!?)
Thanks, Baldwin040 28. marraskuuta 2009 kello 22.44 (EET)[vastaa]