Keskustelu:Normihierarkia

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Normihierarkia on laajempi käsite kuin Suomen nykyinen hallintokäytäntö. Yksi käytännössä kysymykseen tulevista korkeimmista normeista on Euroopan Neuvoston ihmisoikeussopimus, mitä valvoo ihmisoikeustuomioistuin, mihin voidaan valittaa sitten, kun kaikki KANSALLISET muutoksenhakukeinot on käytetty. Näin ollen edes korkein oikeus ei ole koskematon. Ihmisoikeussopimuksessa ei voi olla kaikkia sen ratifioineita maita koskevaa kirjoitettua normistoa, vaan juttuja joudutaan tulkitsemaan PERIAATTEIDEN pohjalta.

Itse asiassa koko normihierarkian periaate on vanha, jopa muinainen, ja se on aiheutunut siitä, että on useampi kuin yksi oikeuslähde, jolloin ristiriitatilanteita on jouduttu sovittelemaan hakemalla tukea lain takana olevista periaatteita silloin kun lait ovat ristiriitaiset. 81.175.153.103 5. marraskuuta 2006 kello 00.20 (UTC)

Olen kanssasi samaa mieltä. Kannattaa huomata, että normihierarkiaan onkin kirjattu "1. Suomen perustuslaki ja kansainväliset ihmisoikeusvelvoitteet". Perustuslaki itse antaa kansainvälisille ihmisoikeusvelvoitteille tämän roolin kieltäessään mm. niitä loukkaavat poikkeuslait. Ihmisoikeussopimuksiin on muuten kyllä kirjoitettu kaikkia sopimusmaita sitova normisto, mutta tämä on yleensä sillä tavoin väljä, että paikallisille sovelluksille jää tilaa. Tyypillisimmillään kyse on esimerkiksi oikeudenkäynnin nopeudesta, jonka puutteesta toteutuksesta maamme on saanut useita langettavia tuomioita. Euroopan neuvoston ihmisoikeussopimus ei aseta oikeudenkäynnille tiukkoja aikarajoja vaan jättää nopeusvaatimuksen tapauskohtaisen harkinnan varaan.
On kuitenkin huomattava, että normihierarkia ja oikeusistuinten asema eivät ole sama asia. Normihierarkian kannalta on samantekevää, onko jostain päätöksestä tai tuomiosta muutoksenhakuoikeutta. Nimenomaan viranomainen tai tuomioistuin soveltaa normihierarkiaa. Tämä tarkoittaa, että esimerkiksi sosiaalityöntekijä voi jokapäiväisessä työssä asettaa yksittäistapauksessa Suomen perustuslain kunnan sosiaalilautakunnan antaman sovellusohjeen edelle. (Sen sijaan sosiaalityöntekijä ei voi sivuuttaa lain määräystä, sillä tällainen oikeus on vain tuomioistuimilla.) --M. Porcius Cato 6. marraskuuta 2006 kello 11.28 (UTC)