Keskustelu:Neuvostoliiton partisaani-iskut Suomeen

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Suomalaiset partisaanit?[muokkaa wikitekstiä]

Oliko suomalaisilla partisaanitoimintaa? Jos oli, miksi niistä ei kerrota? Kommentin jätti 193.210.65.69 (keskustelu – muokkaukset).

Suomalaisilla ei ollut venäläistyylistä siviileihin kohdistuvaa partisaanitoimintaa. (Ainakaan sellaisesta ei ole missään tietoa.)

Suomalaisilla oli kaukopartiotoimintaa, jossa tapasivat paljon siviilejä, useat näistä suomea jollakin lailla puhuvia itä-karjalan korpien asukkeja. Ainakin raporttien mukaan vihollista tukevat siviilit ja jopa ylimääräiset vangit pyrittiin jättämään riittävän kauaksi puhelimista tai sitomaan, jotteivät pääsisi tekemään hälyytystä.

Raporteissa myös mainitaan partiolle aiheutuneista tappioista, kun siviili oli päästetty heti jatkamaan matkaansa luvattuaan olla kertomatta joukoista. Lupauksia vastaan vapaaksi päästetty siviili koitui usein tuhoisaksi suomalaiselle partiolle. Näin jopa vasemmistomieliset sotakirjailijat ovat kertoneet.

Tämä 3.9.1941 hyökkäys tapahtui Kuoskun kylään. Kemin lossi on väärä käsite. Kyseessä on sivukylä Kuoskun ja kirkonkylä Savukosken välissä silloin ollut lossi, nykyään paikalla on silta. Hyökkäys siis tapahtui nimenomaan Kuoskun kylään, joka sijaitsee tästä Kemijoen silloiselta lossilta noin 10 kilometriä Sallan suuntaan. Kylässä on tien varressa muistomerkki tapauksesta. Muistomerkkiin on kaiverettu kaikki iskussa kuolleitten nimet. On myös sikäli väärin puhua partisaani-iskusta, että tämän Kuoskun tehdyn hyökkäyksen tekivät Neuvostoliiton rajavartioston joukot, noin 100 miestä.

Yhteyspartio yllättää[muokkaa wikitekstiä]

Fraasi "kirjailijan vapaudet" tarkoittaa sitä että vaikka Aapa toisintaa historialliset tosiasiat tarkasti, tapaukseen liittyvät keskustelut ovat hänen tekemiinsä haastatteluihin pohjautuvia, eivät tarkkoja rekonstruktioita. Asiasisältö kylläkin todennäköisesti on pitävä joskin Aapa tapasi siistiä ihmisten kielenkäyttöä. --Käyttäjä:Kippari10 12. heinäkuuta 2012 kello 16.09 (EEST)[vastaa]

Lista ja kartta eivät täsmää[muokkaa wikitekstiä]

Artikkelissa esitetty lista ja kartta kohdekylistä eivät täsmää. Listassa on enemmän kohteita kuin kartassa, mutta siitä huolimatta listassa ei ole kahta kartassa Inarin kuntaan merkittyä kohdetta (joista eteläisempi saattaa olla tarkoittavinaan Laanilaa vaikka sijaitsee suunnilleen Törmäsen kohdalla) eikä neljää kartalla Petsamon alueelle sijoitettua kohdetta.--Jarmo K. (keskustelu) 8. huhtikuuta 2022 kello 18.02 (EEST)[vastaa]