Keskustelu:Musta neliö

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Tšerny kvadrat[muokkaa wikitekstiä]

Mikko Paanaselle Mustan neliön venäjän kielisestä kirjoitusasusta, jota olit muuttanut: e = jo -kirjain sanassa Tšerny. Tähän asti olen nähnyt tämän mainitun e:n litteroitavan e:ksi, vaikka se lausutaankin jo. --Ljuda 25. kesäkuuta 2008 kello 17.45 (UTC)

Pyrimme noudattamaan artikkelin Venäjän translitterointi mukaista translitterointia. Translitterointi ei kuitenkaan näyttänyt ihan oikealta, koska ё translitteroidaan o:ksi eikä jo:ksi, jos se esiintyy ч:n jäljessä. - --Silvonen 25. kesäkuuta 2008 kello 17.52 (UTC)
Venäjä on taas minun äidinkieleni. --Ljuda 25. kesäkuuta 2008 kello 18.00 (UTC)
Olisi hyvä, jos voitaisiin valita jompikumpi muoto, koska artikkelissa esiintyvät tällä hetkellä kummatkin; toinen leipätekstissä ja toinen kuvatekstissä. Itse en tiedä tästä translitteroinnista hölkäsen pöläystä, mutta mikäli teiltä löytyy asiantuntemusta sitä kaivattaisiin myös artikkelissa Valkoista valkoiselle ja olisi mukavaa, jos voisitte lisätä venäjänkielisen nimen siihenkin. Yst. --Klassikkomies 25. kesäkuuta 2008 kello 18.48 (UTC)
Tuo ё:n translitterointi on nykyisen suomalaisen translitterointistandardin hankalimpia kohtia, koska ё:sta jätetään usein pisteet pois, mutta se pitäisi tosiaan translitteroida jo:ksi tai o:ksi. Kaikki suomenkieliset kirjoittajat eivät tunne kunnolla näitä sääntöjä, joten monenlaisia muotoja varmasti näkee. --Silvonen 26. kesäkuuta 2008 kello 04.29 (UTC)
Vuonna 2000 oli Helsingissä, Kuusisaaressa laaja Kazimir Malevitšin retrospektiivinen näyttely. Näyttelykatalogi oli erittäin hyvä ja siinä oli muistaakseni paljonkin Malevitšin itsensä kirjoittamaa näistä neliöistään. Voin palata aiheeseen, kun pääsen työhuoneelleni. Mustan neliön historia on sinänsä mielenkiintoinen, sillä se oli mukana jo Voitto auringosta -oopperassa, joka esitettiin Pietarin Luna Park -teatterissa vuonna 1913. Voitto auringosta oli taas ensimmäinen futuristinen ooppera maailmassa. Ja vielä Malevitšin roolista futuristisessa taideliikkeessä: Hän oli yksi niistä kolmesta, jotka laativat Futuristien kongressissa suuntaukselle ohjelman vuonna 1913, tarkemmin Suomessa Uudellakirkolla heinäkuussa 1913. Kongressi kulkee nimellä Ensimmäinen Yleisvenäläinen Tulevaisuuden Laulajien Kongressi. --Ljuda 26. kesäkuuta 2008 kello 09.59 (UTC)
Olisi hienoa, jos voisit täydentää artikkelia tältä osin. Maalauksen historiahan on harvinaisen mielenkiintoinen ja Malevitšin omien kirjoitusten käsitteleminen veisi artikkelia huimasti eteenpäin. --Klassikkomies 26. kesäkuuta 2008 kello 13.52 (UTC)

Lähdettä kaivataan[muokkaa wikitekstiä]

"Malevitš itse koki Mustan neliön maalaamisen niin järisyttävänä, ettei pystynyt sen maalattuaan syömään, juomaan eikä nukkumaan viikkoon."

Ihan kiva läppä mutta en löytänyt tälle nopealla googlauksella lähteitä eikä annettu lähdelinkki toimi. Eng wikissä ei myöskään mainintaa.