Keskustelu:Mitra

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Mitra: Täällä:http://espoonhiippakunta.evl.fi/piispa_mikko_heikka/piispan_liturginen_vaatetus/ kerrotaan, että mitra on myös luterilaisen kirkon piispan asun osa. Wiki-artikkelia pitäisi korjata. Kommentin jätti 83.245.185.142 (keskustelu · muokkaukset)

Samoin katolilaisen...? Kuka korjaisi? Voiko piispanhiipan/hiipan uudelleenohjata tänne? –Aslak 24. helmikuuta 2007 kello 18.40 (UTC)
Asia on hiukan eri; roomalaiskatolisen tai protestanttisen piispan hiippaa ei yleensä sanota mitraksi. Keskiajalla, eritoten ennen suurta skismaa, asia oli erilainen, mutta sittemmin kehitys kulki eri suuntiin. Roomalaiskatolisen piispan tai kardinaalin päähineessä ja ortodoksisen piispan mitrassa ei enää ole muuta yhteistä kuin käyttötarkoitus.
Katsoin tuota linkkinä olevaa selostusta; luterilaisen piispan hiippa on kaksihuippuinen ja siis aivan erilainen kuin ortodoksien pyöreäkupuinen mitra; jopa jalometalli/jalokiviristin sijoitus poikkeaa. Sivulla hiippaa sanotaan kyllä mitraksi, mutta minun - lähes valmiin ortodoksisen teologian kandidaatin - mielestäni kyseessä on väärinkäsitys.

-Kippari10 7. heinäkuuta 2007 kello 08.43 (UTC)

Läntisen katolisen piispan mitra on mtra[muokkaa wikitekstiä]

Länsimaisen katolisen piispan mitra on myös suomeksi nimeltään mitra eikä hiippa. "Auriphrygiata" on yleinen katolisen piispan käyttämä mitra. "Pretiosa" ei ole enää käytössä. Kuvassa on histtoriallinen mira. koko länsimaista mitraa koskeva osio on kirjoitettava uudestaan. historiallinen osuus puuttuu. Yochannan (keskustelu) 29. toukokuuta 2019 kello 01.58 (EEST)[vastaa]