Keskustelu:Miehitys

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Miehitys-sanan merkityksistä[muokkaa wikitekstiä]

Miehittää/Miehitetty -sana ja sen englanninkielinen vastine Occupied voi tapauksesta riippuen tarkoitaa melkein mitä tahaansa. Äärimmäinen esimerkki on amerikkalainen vessan ovi, jossa ulkopuolella lukee Occupied, kun sisällä istutaan. Teksti näkyy myös punaisessa valossa lentokoneiden käytävillä. Toinen merkitys on sotilaallisten yksiköiden rauhanomainen sijoittaminen johonkin (usein puolustukselliseen) asemaan. Hyvä esimerkki tullee täältä: Suomalaiset miehittivät Santahaminan! (Lainaus: "Suomalainen tykistöosasto oli miehittänyt Itäniemen Itälinnakkeen, jonka 6-tuuman kantalinnoitettu Canet-tykkipatteri oli muutama vuosi aikaisemmin valmistunut osaksi Viaporin tykistöpuolustusta.") Historiallisten lähteiden vääränlainen tulkinta voi siis helposti johtaa miehitysmyyteihin. -- Petri Krohn 16. marraskuuta 2008 kello 21.56 (EET)

Miehityksellä on myös laajempi merkitys kuin tässä artikkelissa. Laissakin puhutaan aluksen miehityksestä [1]. Jonin (keskustelu) 10. kesäkuuta 2020 kello 15.35 (EEST)

Karjalan kannas esimerkkinä[muokkaa wikitekstiä]

Oisko mahdollista käyttää Suomen tapausta esimerkkinä. NL hyökkäsi 1944 ja valloitti Karjalan kannaksen, jonka jälkeen alkoi tietenkin miehitys. Suomalaiset sotilaat ja siviilit väistyivät, jonka jälkeet saapuivat venäläiset tilalle. Miehitysprosessi tapahtui kokonaisuudessaan 1944-1948. Miehitys tuli loppuunsaatetuksi 1948 jolloin Pariisin rauhansopimus oli jo allekirjoitettu ja suomalaisten paikkakuntien nimet lakkautettiin virallisesti ja nimetty uudelleen venäläisiksi. Saman prosessin yhteydessä aluehallintojako muuttui venäläiseksi.

Miehityksen vaiheet:

  1. Suurhyökkäys kesällä 1944.
  2. Karjalan kannaksen osittainen valloittaminen
  3. Suomen sotilaat ja siiviilit väistyvät alueelta (etninen puhdistus)
  4. Tilalle tulevat venäläiset sotilaat
  5. Vallatulle alueelle aletaan suunnitelmallisesti värvätä siviiliväestöä eri puolilta neuvostoliittoa
  6. Suomalaiset hallinoalueet lakkautetaan ja korvataan venäläisen mallin mukaisilla (alueelle syntyy piirijärjestelmä)
  7. Pariisin rauhansopimus 1947 vahvistaa miehityksen laillisuuden
  8. Rauhansopimuksen jälkeen kaikki NL toimenpiteet alueella ovat kansainvälisesti laillisia, mm suomalaisten pakannimien lakkauttaminen virallisesti ja korvaaminen venäläisillä

Miehityksen laillistumisen seuraukset:

9) Suomella ei ole vuonna 2007 mahdollisuutta vaikuttaa esim. siihen miten Venäjä rakentaa maakaasuputkistoaan karjalan kannaksella, siis miehitetyllä alueella. NL seuraajavaltio Venäjä voi vapaasti suunnitella ja rakentaa putken Karjalan kannakselle ja suunnata sen rakentamisen Suomenlahdelle Suomen merenalaiselle talousvyöhykkeelle. --Zindox 13. syyskuuta 2009 kello 09.02 (EEST)

Parempi ettei käytetä esimerkkinä artikkelissa. Sisältää paljon omaa pohdintaa. Gopase+f 17. syyskuuta 2009 kello 14.12 (EEST)


Miehityshallinto[muokkaa wikitekstiä]

Tässä artikkelissa on kerrottu vain siviilihallinnosta ja sen artikkelista on tuotu tänne tietoja, olisiko hyvä tuoda tänne tietoa artikkelista Sotilashallinto ja kertoa myös mitä miehityshallinnot ovat (siis jos lähteitä löytyy)? Miehityshallinto liittyy keskeisesti siihen miten alueen miehittänyt osapuoli käsittelee sitä ja se siksi kuulostaa tarpeeksi merkittävältä kertoa tässä artikkelissa varsinkin jos siviilihallinto on merkittävä. FinSpectre (keskustelu) 3. syyskuuta 2017 kello 19.34 (EEST)

  1. FINLEX ® - Säädökset alkuperäisinä: Valtioneuvoston asetus aluksen miehityksestä ja… 508/2018 www.finlex.fi. Viitattu 10.6.2020.