Keskustelu:Matteus-passio (Bach)

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Matteus-passio vs. Matteuspassio[muokkaa wikitekstiä]

Yleisten oikeinkirjoituskäytäntöjen mukaan yhdyssanassa käytetään yhdysviivaa, kun sen toinen osa on eris- ja toinen yleisnimi. Lisäksi tämän teoksen nimi kirjoitetaan ehdottomasti yleisemmin viivalla kuin ilman. Sama pätee Johannes-passioon. Muutan nämä takaisin, ellei joku perustele, miksi asia olisi toisin. Kommentteja, kiitos. --Pensseli 28. joulukuuta 2007 kello 23.03 (UTC)

Siirsin jo ;) --Johney 29. joulukuuta 2007 kello 16.27 (UTC)
Asia ei ole itsestään selvä. Vakiintuneet eris- ja yleisnimen yhdistelmät voidaan kirjoittaa ilman väliviivaa, kuten vaikkapa janssoninkiusaus tai hannunvaakuna. En tiedä, kumpi on matteuspassiossa suositeltavampi muoto. --ML 29. joulukuuta 2007 kello 16.35 (UTC)
Kas, kirjoitit tämän tännekin. No, minä vastaan myös tänne. Kaikki oikeinkirjoituskäytännöt voidaan toki ohittaa jos kyseessä on vakiintunut tapaus, mutta tässä tapauksessa sellaista ei ole. Viivallinen kirjoitusasu on kummankin passion kohdalla selvästi yleisempi, katsoo sitten hakukoneita tai alan kirjallisuutta. Siksi perustelinkin asiaa myös aluksi sekä teorialla että käytännöllä. --Pensseli 29. joulukuuta 2007 kello 16.40 (UTC)
Voi olla, mutta käytäntö on osoittanut, ettei nimeämisasiaa kuitenkaan viime kädessä voi ratkaista ylimalkaisella "yleisyydellä", vaan lähinnä vain etukäteen määritellyllä nimistölähteellä.--ML 29. joulukuuta 2007 kello 17.07 (UTC)