Keskustelu:Masuuni

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Ihan ok artikkeli...

Kun rautaa on kertynyt masuunin pohjalle riittävästi, ensin lasketaan toisesta laskuaukosta kuona pois, ja kun kuona on laskettu, lasketaan alemmasta laskuaukosta rauta pois.

Tuo taitaa olla jo niin vanhan aikaista, ettei oo käyttössäkään missään.

Kyllä on käytössä. Masuunin perusperiaate on pysynyt samana jo 1100-luvulta lähtien. Takkirauta kertyy masuunin pohjalle nestefaasiin. Sen tiheys on 7800 kg/m3, kun taas kuonalla se jää noin 2000-3000 pintaan, ja kuona jää siis takkiraudan päälle kellumaan. Sensijaan LD-konvertterista sula teräs kaadetaan mekaanisesti pois.62.237.141.27 5. kesäkuuta 2007 kello 16.30 (UTC)

Vastoin yleistä luuloa masuunin raaka-aineena ei käytetä romua.

Kyllä käytetään, mutta ei joka paikassa. Kommentin jätti Jokeripokeri (keskustelu – muokkaukset).

Ei käytetä. Masuunissa tehdään takkirautaa malmista. Romurautaa ja romuterästä käytetään LD-konvertterissa kun tehdään terästä, ja samoin sitä käytetään Siemens-Martin -uunissa, mutta sekä konvertteri että Siemens-Martin-uuni ovat eri asioita kuin masuuni. Romuteräksen syöttäminen masuuniin (pelkistävä ympäristö) sotkee reaktorin lämpötalouden, mutta sekä LD- että Siemens-Martin-prosesseissa (hapettava ympäristö) romuterästä käytetään juurikin lämpökuorman tasoittamiseen.62.237.141.27 5. kesäkuuta 2007 kello 16.30 (UTC)

Abraham Darby ja koksi[muokkaa wikitekstiä]

Mikä on Darbyn oleellisin keksintö, raudan valmistaminen koksin avulla vai koksin tuotannon kehittäminen? Koksi oli keksitty en-wikin mukaan jo 1642 ja sitä käytettiin oluen valmistuksessa. Vilkapi (keskustelu) 3. huhtikuuta 2015 kello 16.53 (EEST)[vastaa]

Raudan tuotanto maailmassa[muokkaa wikitekstiä]

Tämä artikkeli antaa aikalailla väärän kuvan eurooppalaisesta raudan tuotannosta. Vaikka tuotantolaitosten määrä putosi 70-luvulla, niin tonnit eivät pudonneet samassa suhteessa. Kiina tuottaa puolet maailman raudasta mutta taitaa käyttääkin sen, joten Eu, USA ja Japani tekevät omaa kulutustaan vastaavan määrän. Parhaillaan asetetaan tulleja Kiinan ylijäämän dumppaamiselle EU:hun. EN-wikistä löytyy artikkeli Listaus teräksen tuotannosta maittain. Vilkapi (keskustelu) 3. huhtikuuta 2015 kello 20.10 (EEST)[vastaa]