Keskustelu:Mallintaminen

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Artikkelin nimeksi voisi muuttaa perusmuodon, malli. Englannin wikissä on "Model (abstract)", joka on minusta paljon parempi kuin nykyinen. Muutenkin artikkelia voisi muuttaa parempaan suuntaan nykyisestä "ranskalaiset viivat" -toteutuksesta. --Harriv 28. tammikuuta 2005 kello 13:39 (UTC)


Mallin osalta enemmän kuin totta. Artikkelin aihe on kuitenkin mallintaminen (modelling). Jos jollakulla on ideoita artikkelin kehittämiseen, ei kun toimeen. Ja tällainen etukäteiskeskustelu (vähänkin epäselvässä tilanteessa) on sivistynyttä. Kuitenkin: Mallintaminen on toimi, malli on lopputuote (ja paljon muuta). Eli pitäisin artikkelin nimen (mahdollisin laajennuksin) ja kirjoittaisin mallista eri artikkelin. Tyyliin:

Malli on:

  • mallinnuksen lopputuote. ....
  • muodissa...
  • erisnimenä...
  • musiikissa...
  • psykologiassa...
  • esineiden (autojen) tuotannossa...

Edelleen: Englannin kielinen artikkeli ns. "missaa pointin": Mallintaminen on systeemin (ilmiön) esittämistä muulla kuin sillä itsellään. Tämä yhdistää esim. pienoismallin, matemaattisen mallin ja psykologisen mallin ihmisen päässä. Mallintamiselle tulisi olla siis englannin kielisessä versiossa kuitenkin oma artikkeli, nyt vain uudellenohjaus malliin.

Suomen kielisen artikkelin pointti on (oli alunperin) vaatimattomasti ja ensimmäisenä näkökulmana mallintamisen tärkeys tietokonesimulointi- lähtökohtana. Simulaatioiden pointti on uudenlaiset tietotekniset mahdollisuudet, jotka vaikuttavat kaikessa yhteiskunnallisessa toiminnassa.

Eli arvioidaan artikkelia mallintamisen näkökulmasta, ei mallin näkökulmasta. Ja malli- artikkelin on edelleen kirjoittamatta, mallintaminen (tynkä) kirjoitettu. En tiedä oliko tämä viimeinen kappale vielä "sivistynyttä"?

Mutta ranskalaisista viivoista olen täysin samaa mieltä. Siinä voidaan tehdä paljon asian auttamiseksi. Ei kun toimeen! Sakari Ahvenainen 28. tammikuuta 2005 kello 17:04 (UTC)

Minusta taasen mallintaminen ja siinä tehdyt mallit kulkevat käsi kädessä, artikkelin voisi hyvin helposti muutamaa sanavalintaa vaihtamalla muuttaa kertomaan malleista, siitä kuinka niitä tehdään, mihin niitä käytetään jne. "Muulla tavalla" esitetty ilmiö tai systeemi esitetään aina(?) mallilla, oli malli sitten matemaattinen tai puusta tehty. En ihan heti keksi kuinka voisi kirjoittaa erilliset artikkelit Mallintaminen ja Malli (abstrakti). --Harriv 31. tammikuuta 2005 kello 15:42 (UTC)
Muokkaa ihmeessä, jos olet sitä mieltä, että näin syntyy parempi artikkeli. Oma lähtökohtani oli tuoda esille ensimmäisenä versiona mallintaminen tärkeys simulointiin ja siinä tietokoneiden käyttöön liittyen. Tämä on vain yksi lähtökohta tai näkökulma mallintamiseen. Etenkin luettelomaisuudelle voisi tehdä jotain. Tällä tavalla artikkelit kehittyvät, kommunikaatiossa. Tässä kommunikaatiosssa on yksi Wikipedian voima. Terv. Sakari Ahvenainen 31. tammikuuta 2005 kello 21:17 (UTC)
Artikkeli näyttää nyt paremmalta! Terv. Sakari Ahvenainen 3. helmikuuta 2005 kello 09:54 (UTC)