Keskustelu:Luoti

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Pitäisikö sivu jakaa täsmennyssivun avulla rakenteeltaan paremmaksi? Enpä ole kuullut sotilaskäytössä olevasta alle 20 mm räjähtävästä luodista? --PV 3. toukokuuta 2005 kello 12:50:22 (UTC)

Laadin tuon artikkelin pätkän. Räjähteellä varustettuja luoteja on ollut ja on edelleen hyvinkin pienikaliiberisia aseita varten. Asia on varsin arkipäiväisesti tiedossa asealan ihmisten parissa - jollaiseksi haluan aiemman työni vuoksi itseni lukea.

Edelleen toistan kysymykseni:Enpä ole kuullut sotilaskäytössä olevasta alle 20 mm räjähtävästä luodista?
Itse olen harrastunut aihetta tuollaiset 20 vuotta ja olen itsekin ollut tekemisissä ko. luotien kanssa.
...mutta mutta sotilaskäytössä??? Käsittääkseni Geneven sopimus sitäpaitsi kieltää ko. ammukset. Ja jokatapauksessa en ole nähnyt tai :kuullut että niitä olisi sotilaskäytössä. Annatko esimerkkejä ja lähteitä asiasta. Kiitos!
--PV 4. toukokuuta 2005 kello 09:40:33 (UTC)

räjähtävä luoti -yhdistelmä googleen ja kas, onhan niitä...

Väännetään rautalangasta: en ole kuullut että nykyään sotilaskäytössä olisi räjähtäviä luoteja.
Olen itse ampunut r-luodeilla, tehnyt niitä, tiedän siis että niitä on olemassa ja että niitä on käytetty (vähäisissä määrin kyllä) :sotilaskäytössä. Lisäksi vielä usein sekoitetaan käsitteitä ja luoteja, jotka eivät ole räjähtäviä nimitetään sellaisiksi (ns. dum-dum eli ristipää, kuuluisa elohopeakärki jne). Artikkelista saa nimittäin helposti sen käsityksen että niitä käytettäisiin sotilaskäytössä ja mahdollisesti vielä yleisesti...
eli siis uudestaaan:
Käsittääkseni Geneven sopimus sitäpaitsi kieltää ko. ammukset. Ja jokatapauksessa en ole nähnyt tai kuullut että niitä olisi nykyään sotilaskäytössä. Esimerkkejä ja lähteitä asiasta. Kiitos!
--PV 4. toukokuuta 2005 kello 12:00:28 (UTC)
ps. täällä katsotaaan asialliseksi käytökseksi kirjautua käyttäjäksi ja allekirjoittaa viestinsä :)

Räjähtävät luodit eivät ole olleet "vähäisessä" käytössä vaan "tarkoituksensa mukaisessa käytössä". Epäilen lisäksi - kaikella kunnioituksella toki - että räjähtävä luoti on jäänyt tekemättä edelliseltä. Syyn huomannet itsekin kun katsot näitä rakennekuvia: http://www.nurmonlukio.fi/Kotisivut/03jaakko/sivu4.html http://guns.connect.fi/gow/kapina.html

--Pale 5. toukokuuta 2005 kello 15:15:59 (UTC)

Edellä ollut linkki artikkeliin kuvaa juuri sitä tarkoitin: siinä todetaan ettei nykyään niitä oikein ole alle 20 mm kaliipereissa. Edelleen mitä tulee niin väitän vieläkin ettei niitä ole koskaan käytetty mittavissa määrin (ts. suhteessa muihin patruunoihin). Niiden valmistus on aina ollut kallista, hankalaa ja käyttö vaikeaa, jopa vaarallista sekä hyöty suhteessa em. haittoihin pieni, ettei ne koskaan yleistyneet. Mitä tulee Palen epäilyyn etten ole tehnyt räjähtävää luotia pitää paikkansa. Tarkoitukseni oli viitata noihin muihin, usein räjähtäviin sekoitettuihin patruunoihin, joista olen lähes kaikki artikkelissa mainittuja joskus aikoinani kokeillut (pl. räjähtävä ja sytytysluoti). Pyrin kehittämään kirjallista ilmaisuani. :) --PV 5. toukokuuta 2005 kello 17:10:37 (UTC)