Keskustelu:Luokki

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Olisiko tässä kuvassa luokki? En laittanut tuota sinne sivulle, koska en ole varma. -- Mataleeni 18.7.2006 klo. 1:11

Ei ole. --Hanna V 18. heinäkuuta 2006 kello 08.18 (UTC)

Siirretty keskustelu sivulta Suomenhevonen[muokkaa wikitekstiä]

Siirretty sivulta Keskustelu:Suomenhevonen

Kerroppa muuten tästä valjastuksesta http://fi.wikipedia.org/wiki/Kuva:Sg_fexx_20.JPG enemmän, kun tunnut tietävän. Miksi se ei ole luokkavaljastus, mistä se on mielestä peräisin ja missä tämän tyyppisiä valjaita käytetään? "Ei ole" on kovin tyhjentävä vastaus ja jättää kysyjän hakoteille. --MLahti 17. helmikuuta 2007 kello 11.52 (UTC)

Joko on luokki tai sitten ei ole. Jos ei ole, niin kuin tuossa kuvassa tilanne on, niin silloin kyseessä ei ole luokkivaljastus. Kuvatekstin mukaan (mitä nyt olemattomalla saksan taidolla ymmärrän) kuva on otettu Siebengebirgessä Saksassa. --Hanna V 17. helmikuuta 2007 kello 12.29 (UTC)
hmm... odotin kyllä enemmän asiantuntemusta. Voin kertoa että kyseessä on yleinen ketjuvaljastus keski-euroopassa, silan eli tamppivaljaan tilalla on mahavyö. Kuten huomaat, metalli tai puukaari puuttuu, paatat ei ole tukena hevosien selkää vasten. Löysävyö puuttuu mutta häntävyö on. Vetoruoma rängeiltä on metallipuikkoa ja kytketty mahavyössä roikkuviin "tampinrenkaisiin" johon kettinki kiinnitetään. Sikäli, kettingin lenkit vaimentaa hevosen kaulaan tulevia iskuja. Ränget on ns. "yleismalliset" olkitoppauksella, säädettävät harjustimesta ja käytettävissä useammalle hevoselle. Samanlaisia "jalkapuita" käyttää myös ruotsalaiset. Hevoset on Ardennilaisia. Kuvan hevosia käytetään tukinjuontoon eli puun siirtoon metsässä. Takana on kakkulat ja siihen on kiinnitetty mahdollisesti juontokoukku tai vastaava viritelmä.
Aiheesta joutavanpäiväinen keskuskustelu päättyy minun osaltani tähän ja keskityn järkevämpään tekemiseen. --MLahti 17. helmikuuta 2007 kello 13.33 (UTC)
No luokkivaljastuksessa hevosella on luokki eli se metalli- tai puukaari, näillä hevosilla ei sitä ole. (Eipä tietysti ole aisojakaan, joita se luokki hevosen kyljistä irrallaan pitäisi.) Tuo on kai lähinnä jonkinlainen silavaljastus tai sen sukulainen. Luokkivaljaitahan on käytetty oikeastaan vain Itä-Euroopassa. --Niora 17. helmikuuta 2007 kello 14.17 (UTC)

Artikkelin lähteistys on tällä hetkellä hyvin epämääräinen. Artikkelissa on myös outoja väitteitä, joiden alkuperä ei käy selväksi. Mistä esimerkiksi juontuu Piispa Henrikin surmavirren ajoitus 1430-luvulle? Kustaa Vilkunaltako? Varhaisin kirjoitettu versio on kyllä vasta 1600-luvulta, vaikka itse runoa on arveltu jopa 1200-luvulla sepitetyksi. On aivan mahdotonta ajoittaa sitä vuosikymmenelleen, kun vuosisatakin aiheuttaa haasteita. Ilarius (keskustelu) 12. tammikuuta 2015 kello 21.57 (EET)[vastaa]

Joo se on KT:n MLahti peruja. Samaa "Perinne-esinenäyttely Konginkankaalla 1983" -tason lähteistystä ja varsin juttelevaista anekdoottityyliä on ollut muissakin alan artikkeleissa. Pitänee 7-vuotispäivien kunniaksi ottaa ja poistaa ne haisemasta. --Pitke (keskustelu) 13. tammikuuta 2015 kello 13.05 (EET)[vastaa]
Näistä saattaisi olla hyötyä myöhemmin mutta otin pois kun niistä ei ole viitteitä eikä muuta tietoa kuin tekijä ja teoksen nimi:
  • Toivo Virrankoski: Nopankylän kärryseppiä ja rekimestareita, Ilmajoki-seura
  • Kustaa Vilkuna: Luokkavaljastus
--Pitke (keskustelu) 13. tammikuuta 2015 kello 13.07 (EET)[vastaa]