Keskustelu:Lukemisen erityisvaikeus

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Lukivaikeuteen liittyy kielispesifinen neurologinen vaikeus. Länsimaisten kielien vaikeudet ovat osin aivan eri luonteista kuin kiinan kirjoitusmerkkien lukeminen. Näitä ei pidä niputta liikaa yhdeksi asiaksi tai esiintymisen prosentiksi.

Suomen kielen lukeminen on paljon helpompi haaste kun englannin kielen, jota pidetään eurooppalaisista kielistä dysleksian kannalta vaikeimpana.

Mikä on Suomessa olellinen dysleksian esiintyminen, kun me lähes kaikki opiskelemme vähintään suomea, ruotsia ja englantia ? Nähdäkseni englannin kielen lukemisen kohdalla havaittavat lukivaikeudet olisivat peruskoulussa oleellisin huomioitava lukivaikeuden esiintymisen osuus. Tällä pitäisi olla olellista merkitystä opetuksen järjestämisen kannalta.

--

Eikös tässä ole jotain vikaa?

Ensin mainitaan: "Lukihäiriötä esiintyy noin 5–10 prosentilla ihmisistä, joista kaksi kolmasosaa on miehiä."

Myöhemmin taas: "Aiemmin on uskottu, että lukihäiriö olisi yleisempi pojilla kuin tytöillä, mutta ilmeisesti poikien lukihäiriöt tulevat vain nopeammin esille."

Onko siis tuo jäljelle jäävä yksi kolmasosa naisia, tyttöjä ja poikia? Vai onko tässä selvästikin ristiriita? Kommentin jätti 82.128.188.29 (keskustelu – muokkaukset).

Johtuu varmaan siitä, että muokkaajia on ollut useampia, eikä aina ole viitsitty katsoa, että koko teksti on johdonmukainen. --Ulrika 27. huhtikuuta 2007 kello 16.26 (UTC)
Plus että lähteet ovat merkitsemättä. Sanoikohan Lyytinen tosiaan, että kaksi kolmasosaa on miehiä? Käsittääkseni lukihäiriö on yhtä yleinen miehillä ja naisilla, vaikka erityisopetuksessa onkin enemmän poikia. Poistan muuten Einsteinin ja kumppanit. Einsteinissa ei ainakaan ole perää, muista ei puolestaan tietoa. Englanninkielisessä Wikipediassa on tätä nykyä lista tunnetuista henkilöistä, joilla on diagnosoitu lukihäiriö [1]. --Piechjo 17. heinäkuuta 2007 kello 12.08 (UTC)

5–10 prosenttia?[muokkaa wikitekstiä]

I can read a little bit Finnish and I think the Finnish orthography is quite easy. The German Wikipedia mentions 4% in Germany and I suppose this percentage must be much lower in Finland because of the easy orthography. Is there something known about this matter? --81.210.145.100 8. joulukuuta 2010 kello 11.47 (EET)[vastaa]

Finnish is easier to read than almost any other language. But keep in mind, that almost all of us is Finland study at least Finnish, Swedish and English. That makes us exposed to language specific neurological challenges with English.

Virallinen termi on lukivaikeus[muokkaa wikitekstiä]

Artikkelin otsikko on virheellinen. Oikea termi on lukivaikeus. Muokkaisin itse, mutta en tiedä mistä sivun otsikkoa muokataan. Tällaista ei aiemmin ole tullut vastaan. Lähteeksi voi laittaa Duodecimin: https://www.duodecimlehti.fi/duo10741 --Janacah (keskustelu) 21. huhtikuuta 2021 kello 19.59 (EEST)[vastaa]