Keskustelu:Luettelo televisiosarjan Salatut elämät poistuneista henkilöistä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Roosa Kemppaisesta[muokkaa wikitekstiä]

Miksei Roosa Kemppaisesta ole mitään tietoa tässä artikkelissa? Dynamite2 24. toukokuuta 2008 kello 18.04 (UTC)

Näköjään kukaan ei ole huomannut tehdä. Mikäli itselläsi riittää kiinnostusta, voisit kirjoittaa aloituksen, jota voisin tarvittaessa täydentää. Kovin pitkää esittelyähän Roosan kaltaisista sivuhahmoista ei ole ollut tapana kirjoittaa. Yst terv. --Juha.EBT 25. toukokuuta 2008 kello 02.52 (UTC)

Roosa Kemppainen on Salatut-elämästä tuttu kehitysvammainen yksilö,roosa kuului Korhosten perheeseen ja oli vanhin lapsi. Hän on Teemun ja Aamun sisar.

Rajanvetoa[muokkaa wikitekstiä]

Tämän artikkelin suhteen pitäisi tehdä jonkinlaista rajanvetoa. Onko kyseessä luettelo vai onko kyseessä henkilöesittely? Mielestäni tärkeimmät ts. päähenkilöt ansaitsevat omat artikkelinsa ja tilapäiset sivuhenkilöt maininnan ja vähäisen taustatiedon. --Juha.EBT 19. heinäkuuta 2008 kello 21.27 (UTC)

Olen samaa mieltä. Luin sivun läpi ja tyyli oli vähintäänkin epäjohdonmukaista. Pitää katsoa, jos syksymmällä olisi aikaa parannella tätä, juuri nyt kun ei ole aikaa. --Rakuna (keskustelu | muokkaukset) 26. elokuuta 2008 kello 12.12 (EEST)

Ei A-P ole poistunut sarjasta jos hänen kuvansa on henkilö tiedoissa. Muokkaaja 3000 20.11.08

Sergei[muokkaa wikitekstiä]

sergei on vielä mukana salkkareissa joten sergein tiedot voisi siirtää tästä artikkelista salkkareiden mukana olevien hahmojen listalle Kommentin jätti V-M Osterman (keskustelu – muokkaukset)

Eihän Sergeitä enää tässä luettelossa olekaan, vaan hänet on siirretty mukana oleviin jo maaliskuussa. --Stryn 31. toukokuuta 2011 kello 08.04 (EEST)

Jotain puutteita/virheitä...[muokkaa wikitekstiä]

Esim. Miia Laitelan kohdalla ensin lukee että kuoli toukokuun 23. 2001, mutta lopussa onkin sitten "Vuonna 2002 Miia kuoli aivokasvaimeen."
Joidenkin näyttelijöiden nimiä klikkaamalla joutuu artikkeliin Luettelo televisiosarjan Salatut elämät henkilöistä, mikä ei ole kovin järkevää, koska he ovat poistuneiden hahmojen näyttelijöitä. Tuonkaltainen ohjaus pitäisi olla tähän artikkeliin, mutta itseensä kohdistuva ohjaus ei mielestäni ole myöskään järkevää. Parasta olisi ehkä olla punainen linkki. 85.217.15.10 2. syyskuuta 2011 kello 06.08 (EEST)

Tuo Miia Laitelan kuolinpäivä 23.5.2001 luki hautakivessä, mutta se jakso missä hän kuoli, esitettiin TV:ssä tammikuussa 2002 (selviää artikkelista Miia Laitela). Tuohon linkitysjuttuun taas, niin parempi voisi olla ottaa ne linkitykset kokonaan pois henkilöistä, jotka ohjaavat tähän artikkeliin, koska heistä kukaan ei liene tarpeeksi merkittävä, että tarvitsisi omaa artikkeliaan. --Stryn 2. syyskuuta 2011 kello 09.14 (EEST)
Voisi kai sen tässäkin kertoa niin että sen ymmärtää, eikä vain omassa artikkelissaan. Ne linkit, joista oli kysymys, eivät ohjanneet tähän vaan (kuten ylhäällä jo mainittiin), artikkeliin Luettelo televisiosarjan Salatut elämät henkilöistä. 85.217.15.10 2. syyskuuta 2011 kello 18.56 (EEST)
No toistaiseksi nuo voisi kai laittaa ohjaamaan tähän artikkeliin. Ainakin niin on paremin kuin nykyisellään. Toki voisihan ne poistaa turhina ohjauksinakin, ja sitten sellaisista näyttelijöistä voisi ottaa kokonaan pois linkitykset, jotka eivät ole tarpeeksi merkittäviä tänne. --Stryn 2. syyskuuta 2011 kello 19.09 (EEST)

merkittävyys[muokkaa wikitekstiä]

onko tämä luettelo muka merkittävä wikipediaan?? Superbanaani (keskustelu) 6. syyskuuta 2012 kello 11.53 (EEST)

En ainakaa it usko et on. Superbanaani (keskustelu) 7. syyskuuta 2012 kello 09.44 (EEST)

Lue tuo niin uskot. --Stryn (keskustelu) 7. syyskuuta 2012 kello 09.47 (EEST)

Sarjan ulkopuolella?[muokkaa wikitekstiä]

Tietosanakirjan artikkeleita pitäisi ymmärtää myös niiden, jotka eivät jostain aiheesta mitään ymmärrä tai tiedä. Ihmettelen suuresti mitä tarkoittaa tämän listan yhteydessä esiintyvä ilmaisu "sarjan ulkopuolella". Esim:

  • Oiva Toivio
    • kuolema sarjan ulkopuolella

Nämähän ovat kaikki fiktiivisiä hahmoja televisiosarjassa ja ne on määritelty ainoastaan sarjan kontekstissa eli sarjan "sisäpuolella", miten siis jokin hahmoon liittyvä tapahtuma voi olla "sarjan ulkopuolella"? Tarkoittaako tämä vain sitä, että jotakin kohtausta ei ole näytetty televisiossa ja tapahtuma on ollut "kerronnan ulkopuolella"? Toinen ongelma on ajankohdan ilmaisu esim:

  • Elsa Toivio
    • sydänkohtaus, 2010

Ajankohtaa ei pitäisi ilmaista reaalimaailman aikana vaan se pitäisi sitoa televisiosarjan aikaan, esim. (tuotantokausi 27 näytös 1345, tai jotain sellaista). Ihan yleisesti ottaen toivoisin, että Salatut Elämät artikkelisarjassa käsiteltäisiin vähemmän sarjan sisäisiä asioita ja enemmän rajapintaa todellisen maailman kanssa. --Erantala (keskustelu) 9. lokakuuta 2012 kello 10.53 (EEST)

Nightmare - painajainen merellä -hahmot[muokkaa wikitekstiä]

Pitäisiköhän Nightmare – painajainen merellä -elokuvassa esiintyneitä hahmoja harkita listaan? Liittyyhän yksi heistä yhteen sarjassa aiemmin esiintyneeseen hahmoon. --CAJH 14. heinäkuuta 2013 kello 18.47 (EET)

Silja Salin[muokkaa wikitekstiä]

Mielestäni Silja Hickley (Salin) pitäisi esittää muodossa "Silja Salin (myöhemmin Salin)", koska hahmo on selvästi suurimmassa osassa jaksoista ollut nimellä Silja Salin ja on sillä nimellä selvästi tunnetumpi. --JannE (keskustelu) 18. kesäkuuta 2014 kello 20.32 (EEST)

Poistin mallineen[muokkaa wikitekstiä]

Poistin artikkelissa olleen korjattava-mallineen, jonka perusteluissa luki seuraavaa: ”Fiktio ja tosimaailma sekoittuvat toistuvasti: ”Kuoli sarjan ulkopuolella”, ”Poistui sarjasta ja asuu nykyään Ranskassa” jne.” Mallineen laittajalla lienee ollut väärä käsitys fiktiosta ja todellisesta maailmasta. Kun artikkelissa luki esimerkiksi ”Ismon vaimo Liisa kuoli sarjan ulkopuolella”, se tarkoittaa sitä, että kyseinen henkilöhahmo kuoli ennen sarjan alkua. Kun jonkun hahmon kerrotaan poistuneen sarjasta ja asuvan nykyään Ranskassa, se tarkoittaa, että kyseinen henkilöhahmo poistui sarjasta ja sarjan todellisuudessa hän asuu nyt Ranskassa. Hahmon näyttelijä asunee silti Suomessa, vaikka sillä ei ole mitään väliä. Eli artikkelissa ollaan koko ajan sarjan todellisuudessa. --Cary (keskustelu) 5. heinäkuuta 2014 kello 18.45 (EEST)

Merkittävyys vm. 2016[muokkaa wikitekstiä]

Replacement filing cabinet.svg Tämä osio on arkisto. Älä muokkaa tätä osiota.

Artikkelin merkittävyys on kyseenalaistettu ja aloittajallekin nyt ilmoittettu.--Htm (keskustelu) 22. huhtikuuta 2016 kello 05.32 (EEST)

Selkeintä olisi, jos kaikki hahmot olisivat yhdessä listassa. Ne mahtuisivat hyvin, jos kuvauksista karsisi kaiken epäolennaisen pois. Tämä on toimituksellinen valinta; vakiintunut linja on, että hahmoluetteloita voi tehdä. Hahmoja on kuitenkin turha jakaa eri luetteloihin, sillä se vaikeuttaa tiedonhakua. Tavallinen tallaaja ei tiedä, mikä hahmo on vielä sarjassa ja mikä ei. Merkittävyyskeskustelun voisi muuttaa yhdistämiskeskusteluksi.--Olimar 22. huhtikuuta 2016 kello 08.50 (EEST)
Tämän vuoden Salatut Elämät -keskustelu jossa selvitetään voidaanko kaikki tai edes suurin osa hahmoista yhdistää luetteloon, jossa yksittäinen hahmo on kuvattu muutamalla lauseella? No käytännössä ainakin nykyisellään nuo luettelot voisi yhdistää yhdeksi luetteloksi. Käytännön ongelmana yhdistämisessä on se, että jos yksittäisistä hahmoista kerrottuja tietoja typistä oleellisesti, niin sivusta tulee niin suuri ettei se ole wikiteknisesti toimiva ja se pitää jakaa osiin. Jos taas listoja typistää runsaasti, niin silloin listasta todennäköisesti katoaa nimenomaan se sisältö jonka takia niitä luetaan. Tai no ainakin minä käytän noita hahmoartikkeleita siihen, että katson niiden sisällöstä vähän onko artikkeleihin tehdyt muokkaukset puutaheinää vai ei, tyyliin kuka oli sarjassa kenenkin tytär, ex-mies tai murhaaja. Itsekkeskeisesti oletan muidenkin lukijoiden käyttävän artikkeleita samalla tavalla joskaan ei Wikipediaa muokatakseen. Kolmas seikka on, että sisällön yhdistäminen pitkiksi luetteloiksi on pääasiassa huono idea; se heikentää tiedon löydettävyyttä artikkelin sisällä ja myös heikentää mm. aiheen Google näkyvyyttä. --Zache (keskustelu) 22. huhtikuuta 2016 kello 11.42 (EEST)
No sinänsä useampikin luettelo hahmoista voisi toimia, mutta jaottelua pitäisi miettiä. Jos lähdetään siitä, että fiktion esityksissä asiat tapahtuvat preesensissä, niin luettelo "poistuneista hahmoista" ei ole linjassa muun tietosanakirjasisällön kanssa. Henkilölle, joka aloittaa sarjan katselun, hahmot eivät ole vielä poistuneita. Tämä on liian päiväkohtainen lähtökohdaltaan.--Olimar 22. huhtikuuta 2016 kello 11.57 (EEST)
Väittäisin, että tavallinen tallaaja, tai siis sellainen ihminen, joka näitä listoja ylipäätään lukee, tietää kyllä, mistä listasta kannattaa etsiä mitäkin hahmoa. Salkkarit ei ole sellainen sarja, jota jokainen katsoo vähän eri tahtiin, koska muutamia DVD-julkaisuja lukuunottamatta vanhoja jaksoja ei ole edes saatavilla missään. Monille lukijoille nimenomaan helpottaa tiedonhakua, että poistuneet ja nykyiset hahmot ovat eri listoissa, listat kun ovat nykyiselläänkin melkoisen pitkiä. Ongelma se olisi lähinnä, jos kukaan ei päivittäisi listoja ja hahmot olisivat pitkään väärällä listalla, mutta yleensä noita päivitetään nopeasti. Yhdistetty lista olisi todella pitkä ja epäkäytännöllinen, enkä toisaalta näe syytä karsia niistä tietoa. Useimmat hahmot on muutenkin kuvailtu vain lyhyesti. --Outilein (keskustelu) 22. huhtikuuta 2016 kello 12.41 (EEST)
Täällä ei lähtökohtaisesti pitäisi tehdä sisältöä jollekin tietylle kohderyhmälle, vaan niille jotka etsivät aiheesta lisätietoa, maallikoille. Tietoa voivat kaivata muutkin kuin aiheeseen perehtyneet (esim. vanhempi, joka haluaa tietää mitä sarjassa tapahtuu). Sarjaa on tähänkin mennessä esitetty uusintana, ja tullaan varmaan jatkossakin esittämään. Siinä mielessä jaottelu on päiväkohtainen eikä katseluhetkestä riippumaton esitys aiheesta.--Olimar 22. huhtikuuta 2016 kello 13.43 (EEST)
Esimerkkisi vanhemmillehan tällainen lista on erityisen näppärä, koska ei tarvitse käydä läpi listaa kaikista Salkkareissa joskus olleista henkilöistä löytääkseen ne, jotka ovat tällä hetkellä esillä. Mitä todennäköisimmin vanhempi kuitenkin etsii tietoa viimeisimmistä tapahtumista. Itse asiassa juuri sellaiselle lukijalle, joka ei itse seuraa sarjaa, tästä jaottelusta on lisäarvoa, kun listoista näkee helposti, kuka on vielä mukana ja kuka ei. Kesäuusinnat ovat kyllä olemassa, mutta väittäisin, että niitäkin katsovat lähes pelkästään ne, jotka seuraavat sarjaa muutenkin. En tarkoita, että sisällön pitäisi olla räätälöityä juuri tietylle kohderyhmälle, mutta kun tässä on kaksi vaihtoehtoa (yksi tai kaksi listaa), kannattaa miettiä, kumpi vaihtoehto on enemmistölle selkeämpi ja hyödyllisempi ratkaisu. Koska Salkkareissa on ollut vuosien saatossa todella paljon hahmoja, pidän kahden listan ratkaisua ehdottomasti parempana ja enemmistölle myös tiedonhakua helpottavana ratkaisuna. --Outilein (keskustelu) 22. huhtikuuta 2016 kello 14.57 (EEST)
Wikia.com on nykyään olemassa harrastejutuille. Silloin kun artikkeli luotiin, sitä ei ollut eli artikkelin olemassaolo on ymmärrettävää, mutta tämä ei kuulu tietosanakirjaan sen enempää kuin jedien valosapelimiekkailutyylien kuvauksetkaan. Kekmon (keskustelu) 23. huhtikuuta 2016 kello 22.39 (EEST)
En kannata ainakaan tämän artikkelin yhdistämistä tuon mukana olevien henkilöiden listan kanssa. Luettelo venyisi turhan pitkäksi ja mikäli sarjaa vähemmän seuraavaa haluaisi tietää mitä kukin sarjassa tällä hetkellä esiintyvä hahmo on aiemmin tehnyt, niin tiedon löytäminen on hyvin hankalaa – lisäksi vielä jos ei ole aivan varma mikä mikin hahmon nimi on. Tämän artikkelin poistamisen myötä katoaisi myös merkittävä tieto määrä näistä sarjasta poistuneista henkilöistä, nimittäin sarjan kotisivuilla ei ole lainkaan enää esitelty sarjan hahmoja – ei nykyisiä, ei entisiä. --Turska (keskustelu) 24. huhtikuuta 2016 kello 22.27 (EEST)

Atson sukunimi[muokkaa wikitekstiä]

Eikö Atson kohdalle voisi laittaa hänen sukunimeään, joka on Niit, kun kerran yksi artikkelin ohjaussivukin on nimeltään "Atso Niit"? Omitti86 (keskustelu) 9. maaliskuuta 2018 kello 12.16 (EET)

Artikkelin muotoilu[muokkaa wikitekstiä]

Vaikuttaa siltä, että artikkelista on tulossa pitkä. Sen vuoksi ehdotan, että tästä tehdään tosiasiallinen luettelo. Joistain Salkkareiden henkilöistä on jo oma artikkelinsa, hyvä niin jatkakaa samaan malliin. Esimerkiksi enwikin Emmerdalen hahmoista kertovassa luettelossa kerrotaan vain esiintymiset ja sen hahmoista on omat artikkelit. Miksei täällä otettaisi samaa linjaa? --Jylöstalo (keskustelu) 28. maaliskuuta 2018 kello 00.12 (EEST)

Oon kyllä ihan samaa mieltä, että hahmoilla voisi olla omia artikkeleita, kuten tosi monilla jo onkin. Olen kuitenkin pyrkinyt tässä luettelossa panostamaan lähteistykseen ja siirtänyt lähteettömät suht. lyhyet artikkelit omaavat hahmot tänne luetteloon. Lyhyt ja lähteetön tynkä-artikkeli ei ole mielestäni oman artikkelipohjan arvoinen, kun tällainen luettelo on olemassa. Niin kauan kuin hahmojen tapahtumista ei ole hyviä lähteitä tai muut vastaavat Salkkarit-hahmojen artikkelit eivät ole kovin kummoisia niin tätä linjaa ei kannata ottaa käyttöön. Esimerkiksi Seppo Taalasmaan artikkeli on hyvä esimerkki fiksusta ja asiallisesta hahmon omasta artikkelista. Ja muun muassa Jenni Vainion artikkelia olen jäsentänyt parempaan muottiin. Sen sijaan useat muut Salkkarit-hahmojen artikkelit ovat vielä kieleltään ja jäsentetyltään huonoja ja keskeneräisiä. Muuten tämä on täysin varteenotettava ehdotus, kunhan ensin nykyisiä hahmojen omia artikkeleita paranneltaisiin ja lähteistettäisiin lisää. -- Sitruunapippuri (keskustelu) 28. maaliskuuta 2018 kello 16.42 (EEST)

Paavo Portinen Salinien mökkinaapuri?[muokkaa wikitekstiä]

Eikös Paavo Portisella ollut mökki, jota Salinit vuokrasivat, eli se ei ollut Salinien mökki? Jukkahan oli siellä ensin Hannan kanssa ja hänelle tuli lähtö kokoukseen Helsinkiin, ja Aleksi tuli Jukan tietämättä mökille Hannan seuraksi, minkä Jukka sai sitten vahingossa selville, kun vuokrasi mökin myöhemmin uudestaan? Omitti86 (keskustelu) 18. lokakuuta 2018 kello 17.21 (EEST)

Näinhän se on. Muistin itse väärin, kun tuota Paavo Portisen osiota tein. Pahoittelut ja kiitos asian mainitsemisesta, käyn korjaamassa virheen! --Sitruunapippuri (keskustelu) 21. lokakuuta 2018 kello 09.20 (EEST)

Antti Ahtinen[muokkaa wikitekstiä]

Täältä poistettiin kappale hahmosta puli(ukko) jota näytteli Antti Ahtinen (https://www.imdb.com/name/nm2391777/) perustelulla "huumori pois", en ymmärtänyt mikä tuossa oli ajatuksena joten kumosin muokkauksen.--Seeggesup? 28. lokakuuta 2019 kello 21.47 (EET)

Ehkä kumouksessani lähtökohtana oli näyttelijän omaan artikkeliin tehty (huumori)lisäys aikoinaan [1], joka myös on kumottu. Tiettävästi roolihahmon nimi ei ole Puli, vaan se on "Salkkarifanien" itse keksimä lempinimi. Imdb-linkissä kyllä mainitaan Ahtisen roolihahmon nimi olisi Repe, joten jos tuo on hahmon oikea nimi niin se tulisi nimetäkin noin luetteloon. --Ville Siliämaa (keskustelu) 7. marraskuuta 2019 kello 22.22 (EET)