Keskustelu:Luettelo Porin kaupunginosista

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Esittämisjärjestyksistä[muokkaa wikitekstiä]

Nykyisessä muodossaan artikkeli esittää Porin kaupunginosat aakkosjärjestyksessä ja numerojärjestyksessä.

Aakkosjärjestyksen kannalta tärkeää on, mitkä ovat nimien viralliset asut, esim. Reposaari vastaan Räpsöö. Olisi hyvä koota mukaan lisää tietoa epävirallisista mutta nykyään tai aiemmin yleisesti tunnetuista asuista. (Erikoistapauksena mainittakoon 89. kaupunginosa Klasipruuki, jonka olen löytänyt yhdestä melko tuoreesta virallisesta lähteestä nimellä Klasipruukinmäki. Tämä ero tuskin sekoittaa aakkosjärjestystä, mutta verkkohakuja tehtäessä olisi hyvä tietää, että molempia muotoja on käytetty.)

Numerojärjestyksellä lienee paljonkin tekemistä sen kanssa, missä järjestyksessä kaupunginosat on perustettu, joten olisi hyvä saada mukaan viralliset perustamisvuodet.

Kaupunginosat olisi hyvä esittää vielä suuralueittain järjestettynä, jolloin lukija hahmottaisi helpommin niitten keskinäisiä maantieteellisiä suhteita. En kuitenkaan ole toistaiseksi löytänyt mitään lähdettä, josta ilmenisi yksiselitteisesti jokaisen kaupunginosan nykyinen suuralue. Teoksessa ”Tilastollinen vuosikirja 2018. Porin kaupunki” (ISBN 978-952-7020-52-4) on luku ”3.6 Väestö osa-alueittain ja kaupunginosittain vuosina 2008–2017”, joka mainitsee useimmat kaupunginosat mutta jostakin syystä ei kaikkia: ainakin Kirjurinluoto puuttuu (kenties siksi, että kaupunginosassa ei ole asukkaita?). Luettelo on myös vaikealukuinen, koska kaupunginosien joukkoon on näennäisen mielivaltaisiin kohtiin ripoteltu runsaasti numeroituja haja-asutusalueita ynnä muita (esim. 444 Toukari, 881 Kirkon alue). Olen kiitollinen, jos joku osaa neuvoa verkkolähteen tai painetun lähteen, joka esittää suuraluejaon kattavasti ja ehkä jopa selkeästi.

Nämä ovat välipohdintoja; toivottavasti voin palata artikkelin kehittämiseen myöhemmin. – Jippe (keskustelu) 22. marraskuuta 2019 kello 18.13 (EET)[vastaa]

Kadonneita kaupunginosia[muokkaa wikitekstiä]

(Karhuluotoa käsittelevä kappale siirretty tähän kohdasta ”Esittämisjärjestyksistä”!)

(22.11.2019:) Erityisongelman muodostaa 63. kaupunginosa, Karhuluoto. Tätä kirjoittaessani (Meri-Porin) Karhuluotoa ei ole merkitty kaavoitettuna kaupunginosana Porin kaupungin karttapalveluun. Onko kyseessä palvelun toimittajien virhe? Onko mahdollista, että on tehty kaavamuutos, jonka johdosta 63. kaupunginosa on lakannut olemasta?

Tänään 9.12. löysin toisenkin ”kadonneen kaupunginosan”. Luettelossa se on aiemmin esiintynyt nimellä ”Perkko”, jossa muodossa se on siirtynyt myös pohjoissaamenkieliseen Wikipediaan. Hyvin harvojen löytämieni lähteitten mukaan kyseessä on oikeasti Perko, tosiaankin 90. kaupunginosa, mutta onko sitä milloinkaan esiintynyt muualla kuin kaavoittajien suunnitelmissa? Maantieteellisesti Perko sijaitsisi jossakin Hyvelän, Lehtolan ja Kotometsän välisellä alueella, valtatie 8:n varrella. Perkossa sijaitsisivat Lasitie (löytyy Porin kaupungin karttapalvelusta) sekä Perkontie, Perkonlenkki ja Perkonkuja (eivät löydy karttapalvelusta). Perko mainitaan ainakin seuraavissa asiakirjoissa: ”Porin Kaupunki Valtatie 8 ja Yritysvyöhyke. Luotsinmäki–Hyvelä–Perko 1. asemakaavan ja asemakaavan muutoksen selostus” (2014) ynnä ”Perko 609 1600” (ehdotus, 2015). Edellisessä asiakirjassa Perko mainitaan 90. kaupunginosana, ja jälkimmäisessä todetaan: ”Suunnittelualueelle muodostuu uusi kaupunginosa (Perko).” – Jippe (keskustelu) 9. joulukuuta 2019 kello 10.15 (EET)[vastaa]