Keskustelu:Leinon vangit

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Sisäministeri Yrjö Leino ei lähettänyt kyseisiä vangittuja Neuvostoliittoon 1945, niin kuin kirjoituksessa väitetään ja pidän sitä törkeänä historian väärennyksenä.

Henkilöiden pidätys toimeksiantona, oli valvontakomissiolta ja sen toimeksianto kuului sisäministerille.

Mitään lupaa ei haettu kuljetukselle maasta ja siitä Yrjö Leino sai kuulla vasta henkilöiden ollessa Malmin lentokentällä.

Yrjö Leinon mustamaalaamiselle tarvittiin syitä ja tästä se myös tehtiin? Tämä on näköjään vieläkin oikeiston mieliaihe!

Veikko Tikkanen Kommentin jätti 88.115.95.110 (keskustelu – muokkaukset).--Eetvartti (Kerro) 5. huhtikuuta 2008 kello 15.59 (UTC)

Leinon kaudella sattui runsaasti muitakin perustuslakien loukkauksia, mm. asekätkentäjuttu ja laskematon määrä laittomia pidätyksiä. Leinon pahimpia virheitä oli se, että hän päästi poliiseiksi miehiä, joiden ainoa pätevyys oli varta vasten hankittu SKP:n jäsenkirja ja joiden rikosrekisteri oli pitkä ja ruma. Nämä miehet siivottiinkin poliisista heti Leinon saatua lähdön ministerintehtävistä. Monet aikakauden eläneet oikeat poliisimiehet, esimerkiksi asessori, komissario Väinö Rantio, kertoivat tapauksesta mielellään kysyttäessä.

--Stefanka 11. lokakuuta 2008 kello 18.52 (EEST)

Eräs eniten kirjallisuudessa esillä ollut Leinon nimittämä "poliisi" oli Liikkuvan Poliisin toimiupseeri Lauri Hautojärvi, jonka ainoa koulutus tuohon yleensä varatuomarin arvon ja poliisin päällystökurssin hyvillä arvosanoilla suorittamisen vaatineeseen tehtävään oli Moskovassa käyty Lenin-koulu sekä pitkähkö ajanjakso turvasäilössä sotavuosina. Seuraukset nähtiinkin: Leinon kautena Liikkuvan Poliisin maine tahriintui niin pahoin, että Hautojärvi oli ensimmäinen näistä SKP:n miehistä joka lensi pellolle Leinon perässä vuonna 1948. --88.112.6.127 10. huhtikuuta 2009 kello 12.35 (EEST)