Keskustelu:Lego

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Kirjoitetaanko se aina 'LEGO'? Ainakin enkkuwikissä 'Lego' on yleinen, että niin vaan, Käyttäjä:Vy 8. huhtikuuta 2007 kello 17.32 (UTC)

LEGO yhtiön virallisten ohjeiden mukaan LEGO sanaa tule käyttää kuin adjektiivia. Eli, puhumme LEGO palikoista ja LEGO seteistä. Voidaan myös sanoa LEGO tuotemerkki. Ja kyllä, LEGO kirjoitetaan AINA isolla. Q Kommentin jätti 25. huhtikuuta 2007 kello 16.40 213.98.81.251 (keskustelu – muokkaukset).
Lego-yhtiön tai minkään muunkaan yhtiön "viralliset" ohjeet eivät mene suomen kielen oikeinkirjoitussääntöjen edelle. Yhtiöiden sanelemat säännöt pätevät vain silloin, kun ne tilaavat viestintä- ja markkinointipalveluja maksua vastaan. Wikipedia ei ole minkään yrityksen markkinointiväline. --B. Nuhanen 25. huhtikuuta 2007 kello 16.52 (UTC)
Tämän vastaus tulee kyllä yli kolme vuotta myöhemmin, mutta. LEGOn kirjoittaminen isoilla kirjaimilla ei ole markkinointia vaan oikeinkirjoitusta. Konguboss 16. marraskuuta 2010 kello 19.00 (EET)Konguboss[vastaa]

Legot vs Lego-palikat[muokkaa wikitekstiä]

Minua hieman harmittaa nähdä artikkelissa käytettävän lego sanaa väärin. Mielestäni oikea tapa puhua "leekoista" on sanoa niitä Lego-palikoiksi sillä on olemassa muitakin vastaavan tyylisiä rakennuspalikoita tuottavia leluyhtiöitä, kuten Megabloks. TheQ 19. kesäkuuta 2007 kello 19.45 (UTC)

Eikö "lego" ole kuitenkin yleinen määritelmä kyseiselle tuotteelle? → Elve 19. kesäkuuta 2007 kello 19.48 (UTC)
Mielestäni ei. Lego on eräs rakennuspalikoiden alaryhmä (parhaiten tunnettu), muun tyylisiäkin on olemassa. On tärkeä myös huomata että vaikka LEGO palikka näyttää samalta kuin muut, se on kumminkin täysin omanlaisensa ABS muovin suhteen ja kiinnitysmekanismiltaan (joka on patentoitu LEGO yhtiölle). On huomioitavaa myös että englannin kielisessä wikipediassa puhutaan "Lego pieces" tai "Lego bricks" käsitteillä. Toisaalta "Trademark" kohdassa puhutaan "lego" sanan yleisestä käytöstä. -TheQ 20. kesäkuuta 2007 kello 06.41 (UTC)
Lego-palikoiden mallisuojauksesta olisi hyvä sanoa pari sanaa. Alkuperäisen muotoilun patenttihan ei voi olla enää voimassa, mutta varmaankin monien tuoreiden legojen mallit voivat olla patentoituja. --91.152.66.251 8. huhtikuuta 2012 kello 22.49 (EEST)[vastaa]

Lego-palikoiden synty?[muokkaa wikitekstiä]

Luin "Suuresta LEGO-kirjasta" että Lego-palikoiden kehittäjä ja keksijä olisi Godtfred Kirk Christiansen (GKC) eikä hänen isänsä Ole (OKC). OKC kyllä valmisti GKC:n kanssa palikoita mutta alkuperäinen idea olisi GKC:n. -TheQ 25. kesäkuuta 2007 kello 08.43 (UTC)

Minulla on sama kirja. Siinä todellakin kerrotaan GKC:n kehittäneen ja keksineen Lego-palikan. Artikkelin lause pitäisi muuttaa. Vy 25. kesäkuuta 2007 kello 17.59 (UTC)

Lego harrastuksena - osio[muokkaa wikitekstiä]

Haluaisin kirjoittaa Lego harrastuksena osion mutten ole varma tulisiko se lisätä Lego pääartikkeliin vai luodako oma artikkeli+ Aiheeseen kyllä löytyy tietoa. -TheQ 27. kesäkuuta 2007 kello 10.30 (UTC)

Mielestäni Lego-harrastus-olisi hyvä nimi. Merkittävyydestä en tiedä... Vy 27. kesäkuuta 2007 kello 14.08 (UTC)
"Merkittävyydestä en tiedä" Noh, onhan se hyvä tiedottaa ihmisille meistäkin hulluista =D Muutenkin se sopisi varmaan parhaiten Lego pääartikkeliin. -TheQ 28. kesäkuuta 2007 kello 08.09 (UTC)
Aloita pääartikkelista ja jos tiivistä tekstiä alkaa muodostua enemmän kuin tuossa on muuta tekstiä, siirrä omaksi ala-artikkelikseen. —B. Nuhanen 27. kesäkuuta 2007 kello 16.24 (UTC)
Kiitokset, Nuhanen. -TheQ 27. kesäkuuta 2007 kello 18.39 (UTC)

..ja jos vielä suomen kielioppisääntöjen mukaisesti kirjoitetaan, niin oikea asu on "LEGO-palikat", sillä on kyse yhdyssanasta.

Nykyisin myytävänä olevat teemat[muokkaa wikitekstiä]

Artikkelissa on nyt omana osuutena nykyisin myynnissä olevat teemat. Tämä vaivaa minua hieman sillä myynnissä olevien teemojen joukko on melkoisen laaja, laskutavasta riippuen joko noin kymmenen tai reilusti päälle. Tulisiko nykyisin myynnissä olevat teemat kertoa tässä artikkelissa ja jos tulisi niin miten ne kannattaisi kertoa? Pelkkä listaus kasvaa hyvin nopeasti melkoiseksi tilan rohmuajaksi, varsinkin jos yläpuolella "Tuotesarjoja" kappaleessa listataan kaikki koskaan olleet teemat (joiden lukumäärä on luultavasti lähes 100). ---TheQ 17. joulukuuta 2009 kello 14.52 (EET)[vastaa]

Englannin kielisessä wikissä tuotesarjojen lukumäärän ongelmallisuus oli korjattu niin, että pääartikkelissa Lego kuvataan vain tuotteiden pääryhmät kun taas tarkempi lista teemoista on erotettu omaksi sivukseen. Tämä ei ole ihan optimiratkaisu mutta samankaltaisella ratkaisulla (pääartikkelissa kuvataan pääteemat ja muut tuotteet, tarkempi lista teemoittain) voisi siistiä tätä artikkelia. Listalla voitaisiin myös selkeästi kuvata mitkä teemat ovat vanhoja ja mitkä uusia. Toki tässä nousee kysymys siitä, että onko yksittäinen Lego teema niin tärkeä, että siitä pitäisi tehdä oma artikkelinsa mutta siitä voidaan keskustella myöhemmin, tärkeämpää olisi minusta saada nykyiseen Lego artikkeliin hyvä rakenne ja jäsennelty sisältö.-TheQ (keskustelu) 19. heinäkuuta 2013 kello 08.44 (EEST)[vastaa]

On aika kyseenalaista keksikö mainittu henkilö näitä, koska nykyään tiedetään että ne kopioitiin englantilaisista Kiddicraft-leluista, kuten englantilaisessa wikissä lukeekin.