Keskustelu:Laillistettu kiinteistönvälittäjä

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Olisiko artikkelin parempi olla yleisemmällä nimellä "kiinteistönvälittäjä"? --Hermis (keskustelu) 5. marraskuuta 2014 kello 17.58 (EET)

Artikkelissa kuitenkin puhutaan yksinomaan lkv-tutkinnon suorittaneesta laillistetusta kiinteistövälittäjistä. --Käyttäjä:Kielimiliisi 5. marraskuuta 2014 kello 18.10 (EET)
Määritelmän ekassa lauseessa kuitenkin puhutaan yleisesti kiinteistönvälittäjästä. Artikkelin nimi on ymmärrettävästi rajannut sisällön koskemaan LKV-tutkintoa. Kiinteistönvälittäjä-termi toimisi yleisempänä käsitteenä myös jos artikkeliin linkataan esim. ulkomaalaisia tai henkilöitä, jotka eivät ole laillistettuja kiinteistönvälittäjiä. Tavallaan artikkeli on nyt kapeasti rajautunut, vaikka nimikkeen voisi esitellä yleisenä ja sen alla nämä tutkinnot. (Tai ehkä pitäisi olla artikkeli kiinteistönvälitys.) --Hermis (keskustelu) 5. marraskuuta 2014 kello 18.36 (EET)
Kiinteistönvälityksestä voi tehdä oman artikkelinsa, mutta minusta on hyvä olla olemassa artikkeli tästä lkv:stä, koska se perustuu lakiin. --Käyttäjä:Kielimiliisi 5. marraskuuta 2014 kello 18.39 (EET)
Pelkkä Kiinteistönvälittäjä on nyt ohjauksena tähän artikkeliin ja tämän kielilinkkeinä on artikkeleita, jotka käsittelevät kiinteistönvälittäjiä yleensä. Lisäksi määritelmässä lukee ensimmäisenä "Kiinteistönvälittäjä on..." jne. ennen kuin siirrytään puhumaan laillistetuista kiinteistönvälittäjistä. Eli varmaan kannattaisi siirtää artikkeli ja laittaa sisältö uusiksi. Laillistetun kiinteistönvälittäjän voisi varmaan käsitellä suomalaisena erikoistapauksena, ellei se ole siten joku niin erikoinen tapaus, että tarvitsee vielä sittenkin oman artikkelinsa. --Risukarhi (keskustelu) 5. marraskuuta 2014 kello 18.40 (EET)
Lisään tähän, että ohjaussivu "Kiinteistönvälittäjä" on tehty jo vuonna 2010 ja samalla tähän on lisätty myös kielilinkki en-wikin artikkeliin en:Estate agent. Tämän artikkelin määritelmään kiinteistönvälittäjä yleensä lisättiin vasta kesäkuussa 2013 [1]. --Risukarhi (keskustelu) 5. marraskuuta 2014 kello 18.46 (EET)
En.wikin artikkeli käsittelee lähinnä brittiläistä systeemiä, ei yleisesti hommaa kaikkialla maailmassa. Tämä fi.wiki voi hyvin käsitellä meikäläistä systeemiä, joka olennaisesti perustuu LKV:hen. Toimistossa pitää olla lkv-tutkinnon suorittanut ihminen. Kiinteistönvälitys-artikkelissa voitaisiin käsitellä alaa eri näkökulmista. --Käyttäjä:Kielimiliisi 5. marraskuuta 2014 kello 20.03 (EET)
Siinä tapauksessa kehotan tekemään sen Kiinteistönvälitys-artikkelin, jotta kielilinkit ja ohjaus "Kiinteistönvälittäjä" saadaan siirrettyä mielekkäämpään paikkaan. Jos tämän artikkelin rajaus pidetään nykysen nimen mukaisena, niin silloin kumpikaan edellämainituista ei kuulu tähän (kuten ei myöskään nykyinen määritelmälause). Ja mielestäni artikkeli aiheesta Kiinteistönvälitys/Kiinteistönvälittäjä pitäisi olla ensin olemassa ennen kuin on järkeä tarinoida suomalaisesta LKV-systeemistä (samassa artikkelissa tai omassaan, miten vain). Ja aloitetaan ratkaisu sitten tämän artikkelin uudelleennimeämisestä tai uuden aloittamisesta, niin kummassakin tapauksessa jonkun pitäisi kirjoittaa uutta sisältöä kiinteistöjen välittämisestä yleisellä tasolla. --Risukarhi (keskustelu) 5. marraskuuta 2014 kello 21.01 (EET)
Aina voi antaa komentoja muille mutta vapaaehtoisprojektissa suhtaudun sen tehoon epäillen. Kun tämän otsikko ja sisältö on lkv, niin jos joku haluaa kirjoittaa yleisestä toiminnasta, niin toistan tähän linkin Kiinteistönvälitys, josta pääsee alkuun kuka vain haluaa. --Käyttäjä:Kielimiliisi 5. marraskuuta 2014 kello 21.07 (EET)
Juu, sitä odotellessa minä käyn luomassa tälle oman wikidata-kohteen, niin saadaan nuo virheelliset iw:t tästä pois. Nyt on ilmeisesti kuitenkin päätetty, että tämä artikkeli ei käsittele eikä tule koskaan käsittelemään kiinteistönvälitystä yleensä. Ja tämän nykyisestä aiheesta ei taida löytyä artikkelia muilla kielillä. --Risukarhi (keskustelu) 5. marraskuuta 2014 kello 21.10 (EET)
Mulla on sellainen käsitys ettei artikkeleita tehdä sen mukaan mitä kielilinkkejä löytyy, vaan ihan omista lähtökohdista eli niistä aiheista joita kukin haluaa tehdä. Jos muissa maissa ei ole samanlaisia lkv-käytäntöjä, sen pahempi niille. --Käyttäjä:Kielimiliisi 5. marraskuuta 2014 kello 21.48 (EET)
Ala ei ole itselle mitenkään erityisen läheinen, joten voi olla että artikkelin uudelleenkirjoitus/uuden artikkelin aloitus jää muille jos siihen joskus päädytään. Alun perin ajattelin että artikkelin muokkaisi melko helposti niin, että se käsittelisi ensin yleisesti kiinteistönvälitäjän ammattia/työnkuvaa ja sitten alaotsikkona Suomea/LKV:ta, jolloin nimeksi voisi muuttaa "kiinteistönvälittäjä". --Hermis (keskustelu) 6. marraskuuta 2014 kello 07.09 (EET)