Keskustelu:Laborantti

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Hieman tarkennuksia laborantin tutkintoon. Kommentin jätti Arcticfox 90 (keskustelu – muokkaukset).

Vuoden 2006 keväällä tai syksyllä aloittaneet opiskelijat ovat ensimmäinen opiskelijasukupolvi, joka näyttöjä suorittaa? Itse kyllä aloitin laboratorioalan perustutkinnon vuoden 2004 syksyllä, ja siitä huolimatta luokkamme suoritti näyttöjä jo vuonna 2005, joten poistan tuon teksinpätkän. Kommentin jätti 88.193.65.66 (keskustelu – muokkaukset).

Täsmennän hieman: 2006 tuli kaikille pakkolliseksi suorittaa näyttöjä. Peruskoulupohjaisilla opiskelijoilla ei suuressa määrin näitä ole ennen ollut. Aikuisopiskelijoilla opiskelu on perustunut pääosin näyttöihin. arcticfox_90 29. syyskuuta 2008 kello 20.49 (EEST)

Tekstiä siistitty. arcticfox_90 29. syyskuuta 2008 kello 21.00 (EEST)

Laborantin tutkinto ennen keskiasteen uudistusta[muokkaa wikitekstiä]

Aritikkelista unohdetaan että työelämässä on useita erillaisen koulutuksen saaneita ihmisiä tekemässä laborantti nimikkeellä laboratoriotöitä. Ainakin seuraavanlaisia koulutusmalleja on ollut:

Ennen keskiasteen uudistusta
  • Työssä oppiminen ja ammatillinenpätevöityminen -> laborantti
  • Peruskoulupohjainen linja 2 + 2 vuotta -> laborantti
  • Ylioppilaspohjainen linja yht 2 vuotta -> Nimike YO-laborantti
Laborantin oli mahdollista suorittaa vuoden jatko-opinnoilla laboratoriomestarin opinnot.

Laboratoriossa laboratoriotyöntekijät ovat usein töissä laborantti nimikkeellä vaikka heidän koulutuksensa voi olla: laboratoriohoitaja, laborantti, YO-laborantti, laboratorio teknikko, prosessinhoitaja, farmaseutti tai joku alan opiskelija! Jklak 30. syyskuuta 2008 kello 09.11 (EEST)

Itse ole suorittanut YO-laborantti tutkinnon 1992 ja silloin tutkintoon kuului paljon näyttötöitä. Tosin ko opintonimikkeeiden vertailu on vaikeaa kun pitäisi olla kulloinenkin opintosisältö tiedossa. Opintoviikko tai pistemäärää ei voi sinällään vertailla. Jklak 30. syyskuuta 2008 kello 09.11 (EEST)

Erilaisen koulutuksen saaneista laboranteista olisi syytä mainita artikkelissa nyt, kun sanamuoto on muutettu muotoon henkilö eikä tutkinto. --Uvainio 30. syyskuuta 2008 kello 09.31 (EEST)
Jep! On hämäävää että henkilö voi toimia toimessa laborantin nimikkeellä monenlaisilla ylemmillä tai alemmilla koulutuksilla. Jos henkilö taas on suorittanut laborantin tutkinnon voi sillä olla ollut hyvinkin erillaisia sisältöjä opintosuunitelmassa tai laboratoriotöissä! Jklak 30. syyskuuta 2008 kello 10.07 (EEST)