Keskustelu:Lämpöputki

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Olen maallikko, mutta sivua lukiessani päädyin pohtimaan, pitäisiköhän kohdassa Erilaisia lämpöputkia olla seuraavat tekstimuutokset:

Lämpöputkien koot vaihtelevat aina 10 μm:n pituisista 100 metrin pituisiin asti. Poikkileikkauspinnoiltaan erilaisia lämpöputkia yhdistää työaineen [kiehumis-] haihtumis- ja lauhtumisprosessi, joka voi tapahtua yhdessä, mutta myös monessa eri kohdassa lämpöputkea. Tavallisimmassa mallissa työaine palautuu [lauhduttimelle] haihduttimelle kapillaarirakenteen avulla, mutta myös painovoiman, keskipakoisvoiman, sähköisten tai osmoottisten voimien avulla.

Perusteluni ensimmäiseen kohtaan on, että tämän artikkelin mukaan haihtuminen kiehumalla on ilmeisesti epätoivottava ilmiö lämpöputkessa: "Lämpöputken radiaalisen lämpövuon tai seinämänlämpötilan kasvaessa liian suureksi voi kapillaarirakenteessa tapahtua työaineen kiehumista, joka vaikuttaa heikentävästi työaineen kiertoon." Toisessa kohdassa mainitaan kylläkin, että "Lämpöputkilämmönvaihtimet voidaan jakaa kaasu–kaasu, kaasu–neste ja neste–neste tyyppisiin yksiköihin." Tarkoittaneeko tuo kaasu-neste-tyyppi, että neste kiehuu kaasuksi lämpöputkessa?

Perusteluni jälkimmäiseen kohtaan on, että tämän artikkelin mukaan työaineen virtaus kapillaarirakenteessa tapahtuu lauhduttimelta haihduttimelle päin: "Lauhtunut vesi palautuu ylös haihduttimelle kapillaarivoimien työntämänä."