Keskustelu:Kymmenykset

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Kymmenykset ovat mielenkiintoinen ilmiö, vanha historiallinen traditio ja kuitenkin vielä tänään läsnä eli me maksamme kirkollisveroa. Niin maksavat yrityksetkin, vaikka olisivat kaikki omistajat kirkkoon kuulumattomia, toi ei luterilaiseen kirkkoon kuuluvia. Mutta eivätkö karjakymmenykset ole hiukan eri asia? Ainakin minulle tulee mieleen jostain lukemani tieto karjakymmenyksistä, eli ne olivat talollisen kuoleman jälkeen perillisten toimittama vero papille, eli esimerkiksi Kustaa Paturin talosta toimitettiin lehmä papille. Kyse on siis vain karjaan kohdistuneesta verosta tai maksusta, kymmenykset koskivat kaikkia tilan tuotteita seli viljaa, karjaa, metsää ja saalistusta. --Alexius Manfelt 1. syyskuuta 2007 kello 07.44 (UTC)

Tuota yritin sanoa jälkimmäisessä kappaleessa (katso etälukiolähde); osaisitko muotoilla sen paremmin ? Siis karjakymmenysten määrä riippui lehmien määrästä. Tässä annetan ymmärtää että niitä maksetaan vuosittain. Luulen, että aiheesta on niin vähän tietoa, että siitä ei ole omaksi artikkelikseen (melkein sanakirjakamaa). Yst.terv. --Tappinen 1. syyskuuta 2007 kello 09.31 (UTC)
Jos osaa ruotsia, se on nykyään kvicktionde, aiemmin qvicktionde tahi presttionde/prästtionde (http://runeberg.org/nfci/0076.html ja http://runeberg.org/nfci/0077.html). -Yupik 1. syyskuuta 2007 kello 19.55 (UTC)