Keskustelu:Kurtturuusu

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli on valittu hyväksi artikkeliksi.
Artikkelin äänestys on arkistoitu.
Tämä osio on arkisto. Älä muokkaa tätä osiota.

Arkistoitu vertaisarviointi[muokkaa wikitekstiä]

Suositeltuja kasviartikkeleita ei ole yhtään, niin ajattelin kokeilla tällä, jos arvioinnin aikana saan laajennettua tätä tarpeeksi. Vaihtoehtona on tosin myös hyvä artikkeli -äänestys. Ideat alkoivat loppua kesken, että mistä aihepiireistä kirjoittaisin. Vai onko se vaan parempi lisätä tekstiä kaikkiin nykyisiin kappaleisiin? Lähteitä varmaan löydän lisää, kunhan vaan etsin ensin. --Velma 23. elokuuta 2007 kello 06.13 (UTC)

Ainakin kieliasu on mielestäni pikkuisen töksähtelevä. Esimerkiksi lauseet Oksat ovat paksuja ja niissä ovat tiheät piikit. ja Parin lajikkeen kukat ovat keltaiset. sopivat kyllä hyvin määritysoppaaseen, mutta tänne kirjoittaisin niitä hieman enemmän auki, kuten vaikka Kurtturuusun oksat ovat paksuja ja tiheästi piikkien peittämät, kuten muillakin suvun lajeilla tms. Haluaisin myös tietää, mitkä ominaisuuksista (suolankesto, kukkien väri, tiheäpiikkisyys...) ovat tyypillisiä juuri kurtturuusulle. Nyt on vaikea sanoa, mitkä tuntomerkeistä ovat kurtturuususpesifejä ja mitkä yleisiä ruusujen ominaisuuksia. Wikitystä lisää (esim. hede, kiulukka jne). Historiaan kaipaisin Suomi-osuutta. Tässä nyt alkuun:-) --albval 23. elokuuta 2007 kello 08.07 (UTC)
Nyt kun aloitin tarkemmin etsimään korjattavia kohtia, alkoi tuntua tyhmältä vertailla muihin ruusuihin. Esim. kukkien ja piikkien erot näkee keskimäärin kuka tahansa pensaaseen katsomalla. Piikkejä voi olla isoja tai pieniä joko molempia tai ei, tiheitä tai harvoja piikityksiä jne. Lisäksi pensasruusujen kukista 3/4 on erilaisia punaisia. Ei niitä voi yleensä oikein yleistää, että tietynlaisia on vain ja ainoastaan yhdellä lajilla, mutta kaikista näistä kerrotuista tuntomerkeistä voi päätellä lajin. Meikäläiselle nää on itsestään selviä, muille sitten näköjään ei. Tarvitseeko niitä nyt sitten kumminkaan kauheasti vertailla? --Velma 23. elokuuta 2007 kello 15.39 (UTC)
Niin, mutta minulla on Wikipedia, ei pensasta! Mitkä ne kukkien ja piikkien erot ovat? Kyllä minusta lajikuvauksessa pitää tulla esille myös erot muihin samankaltaisiin lajeihin, eli esimerkiksi Kurtturuusun kukassa on n terälehteä, mikä erottaa sen muuten samannäköisistä höpsisruusuista, joilla on vain n-1 terälehteä. Ja jos ei eroa ole niin Kurtturuusu kestää hyvin suolaa, niin kun monet muutkin ruusut. Ymmärrät varmaan mitä ajan takaa: nyt lauseet ovat melko ehdottomia, ja tutntomerkkien yleisyydestä/harvinaisuudesta/merkittävyydestä ruusumaailmassa ei voi ottaa selvää. Kyllä minä tunnistan kurtturuusun, ei siitä ole kyse:-) Mutta kuten sanoin: Nyt on vaikea sanoa, mitkä tuntomerkeistä ovat kurtturuususpesifejä. Ja jos oikeasti haluat artikkeliin pituutta ja asiaa SS-tason verran, niin tästähän sitä tekstiä saa. Eli lyhyesti: mielestäni täytyy vertailla (sivulauseet: , joka on yleistä.. , joka on harvinaista... sopivat tähän tarkoitukseen hyvin). --albval 24. elokuuta 2007 kello 09.32 (UTC)
Tämän lisäksi kannattaa vilkaista läpi esimerkiksi Google Scholar ja NCBI tieteellisiä julkaisuja varten. Pikaisesti vilkaisten noissa on ainakin lisää taudeista, allergiasta, viljelystä (kloonauksesta) ym. Lisää mahdollisia taksonomiaresursseja löytyy tämän NCBI:n sivun alalaidasta (NCBI LinkOut) Ja mm. täällä sanotaan: According to Fu (China Plant Red Data Book 1: 558–559. 1992), it is endangered as a wild plant by picking and uprooting., saiskohan tuosta lisää? Ja kuten itse sanoit: lisää tekstiä joka otsikon alle niin hyvä tulee. --albval 23. elokuuta 2007 kello 08.26 (UTC)
Suositelluus vaatii laajasti ja perusteellisesti aiheesta kertovaa artikkelia. Voi olla, että kaikki aiheet eivät yksinkertaisesti ole tarpeeksi merkittäviä, jotta rahkeet riittäisivät suositteluun. Jos löydät lisää tietoa esimerkiksi siitä onko ruusu alunperin ollut luonnonvarainen vai tarkoituksella jalostettu. Entä kasvaako sitä luonnonvaraisena ja missä? Onko marjoilla käyttöä? Onko tällä ruusulla erityistä kulttuurista merkitystä Japanissa ja Kiinassa? --Tungsten 23. elokuuta 2007 kello 09.21 (UTC)
Mielestäni lähes kaikilla aiheilla pitäisi olla mahdollisuudet SS-asemaan (poikkeuksiakin toki on). Ja jos artikkeliin lisää nuo kaikki asiat joita tuossa yllä kaipailemme, niin kyllä tämän rahkeet varmasti riittää. Nuo lisäyspyyntösi ovat erittäin hyviä. --albval 23. elokuuta 2007 kello 09.28 (UTC)

Kyllä kasvi-artikkeleilla pitäisi olla samanlaiset mahdollisuudet suositeltuun asemaan kuin eläinartikkeleillakin.... No, ideoita laajentamiseen tässä tulikin jo. :) Muotoilua ja täsmennyksiä olisi joka tapauksessa täytynyt tehdä. --Velma 23. elokuuta 2007 kello 12.31 (UTC)

Saisiko siitä irti mitään, että kurtturuusu on tietääkseni yksi niitä kasveja, jotka leviävät hiukan liikaakin ja tukahduttavat muuta, alkuperäistä kasvillisuutta. Vastaavia ovat ainakin lupiini ja jättiukonputki. Onko siitä asiasta yleensä muuta sanottavaa kuin maininta, että näin on? --Ulrika 23. elokuuta 2007 kello 18.05 (UTC)

Joo, on siitä sanottavaa enemmänkin. Olen kyllä löytänyt yhden aiheesta kertovan nettisivun, mutta en ole käyttänyt sitä vielä lähteenä. --Velma 24. elokuuta 2007 kello 06.50 (UTC)

Kehitystyötä[muokkaa wikitekstiä]

Laajensin johdantoa, siirsin käyttöä, lisäsin pari lausetta lisääntymisestä ja haitallisuudesta. Mitäs sitten ? --Tappinen (keskustelu) 15. toukokuuta 2015 kello 05.26 (EEST)[vastaa]

Tätä voi olla aika vaikea saada vielä laajemmaksi ja tuntuu, että taso saattaisi ehkä jo riittää suositelluksikin. Itselläni ei riitä nyt aika tai into paranteluun tällä hetkellä. --Velma (keskustelu) 28. kesäkuuta 2015 kello 15.42 (EEST)[vastaa]