Keskustelu:Kultti

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Yhdyssanan määriteosana sanalla kultti on erityismerkitys. Sillähän kai yleensä tarkoitetaan, että esim. elokuva tai bändi nauttii pienen mutta innokkaan ryhmän ihailua, vaikka on enemmistön mielestä kehno tai yhdentekevä.

Uskonnot = Kultteja (?)[muokkaa wikitekstiä]

Pitäisikö lisätä kohtaan "kultteja" esimerkiksi mm. kristinusko tai islam. Uskonnothan täyttävät osaltaan kultin vaatimukset? Vai mitä mieltä olette? --Tomberman 19. lokakuuta 2007 klo 21.23 (UTC)

Kutsutaanko maailmanuskontoja kulteiksi? Jos ei kutsuta, niin ei Wikipediakaan kutsu.--217.112.249.156 19. lokakuuta 2007 kello 18.27 (UTC)
Ei niitä yleisesti kutsuta (tai ei ainakaan kehdata, tiedä miksi), mutta ne täyttävät kultin kriteerit joten siksi kysyin.

Lupaava artikkeli -ehdotus[muokkaa wikitekstiä]

Replacement filing cabinet.svg Tämä osio on arkisto. Älä muokkaa tätä osiota.

Ehdotan lupaavaksi artikkeliksi. Tiivis, kattavasti lähteistetty. Koska lähteinä on käytetty vain uskonnontutkijoita eikä valtakirkon edustajia, artikkeli on melko suopea aihettaan kohtaan, mutta toivottavasti yhä riittävän neutraali. Antikulttiliikkeestähän on omakin artikkelinsa. --Savir (keskustelu) 8. joulukuuta 2013 kello 11.38 (EET)

 1. Symbol support vote.svg perusasiat käsitellään ihan ok ja aukottomasti. (pitäiskö määritelmä-osio olla ennen historiaa? nyt lukija jää vähän tyhjän päälle johdannon jälkeen kun mennään etymologiaan ja historiaan: Syntyy tunne, että mikäs ihme määritelmä tuossa artikkelin alussa oli. Kuka sanoo mitä? Varsinkin kultin määritelmä on uudestaan vasta määritelmä-osion kultti-alakohdassa)
 2. Symbol support vote.svg lähde merkitty.
 3. Symbol question.svg tietolaatikkomalline puuttuu. onko meillä mitään sopivaa?
 4. Symbol support vote.svg viitteistys aukoton.
 5. Symbol support vote.svg laaja.
 6. Symbol support vote.svg monta lähdettä.
 7. Symbol support vote.svg lähteet ilmeisesti käsittelevät aihetta.
 8. Symbol question.svg ei kuvitusta.
 9. Symbol support vote.svg kieli kohtalaista. vielä parannettavaa.
 10. Symbol support vote.svg luokittelu ok.
 11. Symbol oppose vote.svg kielilinkit ok. yleisilme ok. kokonaisuutena artikkeli kuitenkin vähän sekava: artikkeli määrittelee kultin ja antikultin sekä kertoo kulttien vastaisuudesta. Kokonaisuutena ollaan kuitenkin koko ajan vähän niinkuin "tyhjän päällä". Lukija olettaa artikkelin kertovan kulteista, mutta artikkeli on yhtä määritelmien ja historian sekamelskaa. Pitäis jäsennellä kokonaan uudestaan.
 12. Symbol support vote.svg artikkeli kirjotettu uudestaan lähteitä käyttämällä 9/2013, jonka jälkeen artikkelin historia koostuu luotettavalta vaikuttavista lisäyksistä.
9/10 -> Hankala artikkeli. Yritys kuitenkin hyvä 10, joten lupaava artikkeli. Gopase+f (keskustelu) 12. joulukuuta 2013 kello 11.15 (EET)

Menkööt nyt, vaikka olenkin Gopasen+f:n kanssa melko samaa mieltä. Hieman tosiaan jää vajavaiseksi nimenomaan kultin määrittely, mutta aihekin on toisaalta huomattavan haastava. Merkitsen. --PtG (keskustelu) 15. joulukuuta 2013 kello 11.28 (EET)