Keskustelu:Korona (peli)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Onko koronalle olemassa "virallisia" sääntöjä? Pieniä variaatieroja on monia. Artikkelin säännöissä kummastuttaa eniten 'Jos pelinappula lentää pois pelilaudalta, nostetaan se takaisin aloitustilanteeseen.'. Eikös keskiympyrä ole juuri sitä varten, että siihen sijoitetaan laudalta ulos kimmonneet pikkunappulat? Tämä vielä niin, että nappulan laittaa lyöjän vastapelaaja haluaamansa kohtaan ympyrää.

Paljon "virallisempia" sääntöjä kuin Kemistikillan tuskin löytyy, ja lisäsin linkin niihin, mutta artikkelista puuttuu kokonaan tietoa siitä, että Suomessa yleensä ilmeisesti pelataan vain ns. Amerikan-koronaa. Aidossa tai ainakin alkuperäisessä koronassa ei pelata kepillä. Myös puuttuu tietoa nimen alkuperästä, kun se on ilmeisesti korruptoitunut alkuperäisestä muodosta carrom.
En muuten ymmärrä tätä: Mikäli lyöntinappula menee purkkiin, tai se kimpoaa pois pelilaudalta, nostetaan yksi vastustajalta purkkiin saatu nappula takaisin aloitustilanteeseen. Sanotaanko siinä vahingossa että vastustajaani rangaistaan virheestäni? --Espoo 29. elokuuta 2006 kello 09.23 (UTC)
Pelien kirja (Helsinki : Otava , 1976) muistaakseni esittelee "sormikoronan" ja kertoo muutenkin pelin taustasta. Olisi varmaan hyvä viite, mutta itselläni ei ole sitä nyt käsillä, joten en kirjallisuusosiota vielä perusta.
Artikkelin näkökulma pitäisi kokonaisuudessaan selkiinnyttää eikä rasittaa sitä vertailulla biljardiin. Tietenkin voisi olla erillinen osio, johon nämä vertailut voisi haluttaessa koota. Korona on kuitenkin oma pelinsä ja tulee esitellä sen omillla käsitteillä ja asetelmilla. Tuossa mainitsemassasi kohdassa hämäävää on ajatus, että "vastustajalta saadaan nappuloita"; alussa on kuitenkin todettu, että pussituksen kohteena ovat omat nappulat, jotka kylläkin ovat vastapuolella lautaa pelaajan seisomapaikkaan nähden. --Juha Kämäräinen 29. elokuuta 2006 kello 17.17 (UTC)

Sivun kuva esittää peliä, joka ei ole Korona vaan Carrom. Carrom eroaa Koronasta ainakin siinä, että pelissä ei käytetä mailoja (neppaillaan sormin). Nappuloita, joita molemmilla pelaajalla on muistaakseni 9, ja jonka lisäksi on vielä yksi punainen bonusnappula, asetetaan tiettyyn kuvioon pelilaudan keskelle eikä laidoille. Kuvassa näyttää olevan jopa ekstranappuloita, joiden tarkoitusta en tunne. Ne ovat ilmeisesti varaosia.

Carromissa pussit ovat myös pienemmät kuin Koronassa ja ne sijaitsevat aivan kiinni pelilaudan nurkassa, joten pussin takapuolelle, "hyllylle", ei nappuloita voi lyödä. Nelinpeli on mahdollinen, jolloin vastakkain istuvat pelaajat pelaavat keskenään samassa joukkueessa. Pitäisiköhän kuva poistaa ja/tai tehdä Carromista oma artikkelinsa?

Mitä itse artikkeliin tulee, niin kyllä Koronaa voi pelata neljällä pelaajalla myös siten, että kukin pelaa omilla väreillään. Artikkelissa onkin varsin paljon tietoa, joka ei aina pidä paikkaansa.


... "Novuss" muistuttaa enempi meidän koronaa: http://en.wikipedia.org/wiki/Novuss

Ainakin suurin osa artikkelin kielilinkeistä on virheellisiä. Ne linkittävät artikkeleihin, jotka eivät käsittele Koronaa vaan joitakin muita, kyllä hieman samantapaisia pelejä. -KLS (keskustelu) 23. syyskuuta 2013 kello 14.19 (EEST)[vastaa]

Virheelliset kielilinkit[muokkaa wikitekstiä]

Kielilinkit ovat virheelliset ja pitäisi mahdollisesti poistaa. Ne johtavat eri kieliversioihin novuss-nimisestä pelistä, joka on koronan kaltainen latvialainen peli. --SM 3. toukokuuta 2017 kello 23.20 (EEST)[vastaa]

Mikähän siinä pelissä on sitten erilaista? Ainakin kuvahaulla tulee sellaisia, joissa on samanlainen pöytä, kepit ja pelinappulat kuin koronassa. Sittenhän tuota ei kai voisi suomalaiseksi peliksi sanoa, jos sitä olisikin pelattu Baltian maissa jo aiemmin. Ja novuss on eestiksi "koroona", joten kyllä tuo senkin puolesta samalta vaikuttaa. 91.154.188.185 2. heinäkuuta 2018 kello 11.43 (EEST)[vastaa]

Juho Jussila?[muokkaa wikitekstiä]

Artikkeli kertoo Jussilan keksineen pelin. Engl. wikin mukaan leluyhtiö Juho Jussila ("Finnish toy company Juho Jussila") toi baltialaisen pelin Suomeen nimellä korona vuonna 1944. Tuon artikkelin mukaan peliä on pelattu Latviassa ja Virossa jo 1920-luvulla. 91.154.188.185 2. heinäkuuta 2018 kello 11.34 (EEST)[vastaa]

Oman mielenkiintoisen vivahteen tuo aikakauslehden Lukemista Kaikille vuonna 1928 järjestämät nippapelin (eli coronan) mestaruuskilpailut. Ohessa linkki kilpailuilmoitukseen: https://digi.kansalliskirjasto.fi/aikakausi/binding/719662?page=16