Keskustelu:Komentoliittymä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Onkohan komentoliittymä oikea nimi tälle asialle? ATK-sanakirja (http://www.tt-tori.fi/atk-sanakirja/englanti-suomi/en004.htm#6099) esittelee sanan noin. Google vastaa useilla sivuilla hakuun komentoliittymä. Entäpä TUI, text user interface? Olisiko se tekstipohjainen käyttöliittymä? Mvp 27. joulukuuta 2005 kello 17:09:14 (UTC)


Google: komentoliittymä vain 342 osumaa, komentorivi 4680, komentotulkki 4430, komentokehote 1120. Komentoliittymä on noista selvästi vähiten käytetty, vaikka onkin sinänsä tarkka ilmaus. Komentorivi on puhekielessä yleisin, ja Windowsissakin se taitaa olla sillä nimellä. Komentotulkki korostaa komentorivin toteuttavaa ohjelmaa, ja se on yleinen merkityksessä "ohjelmoi komentotulkki" – yleensä ei sanota "ohjelmoi komentorivi".

Ehdotan komentoriviä. Komentoliittymä on liian vähän käytetty, vaikka se on tavallaan paras: komentorivissä on kyse juuri tekstikomentoihin perustuvasta käyttöliittymästä. Tekstipohjainen käyttöliittymä lienee hyvä suomennos, käsittääkseni sillä tarkoitetaan jopa ikkunoituja sovelluksia, jotka käyttävät näytönohjaimen teksti- eikä grafiikkatilaa. Asian käsitteleminen näytönohjaimien yhteydessä ei kuitenkaan ole oikein hyvä vaihtoehto.

--Anurmi 22. tammikuuta 2008 kello 15.33 (UTC)